6 kiállítás, amit nem szabad kihagynod idén ősszel

6 kiállítás, amit nem szabad kihagynod idén ősszel

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 kiállítás, amit nem szabad kihagynod idén ősszel

Az átbulizott nyár után szinte szomjazol a kulturális kikapcsolódásra és egy kis minőségi időtöltésre? Akkor éppen jó cikket olvasol, hiszen most összegyűjtöttük neked, hogy mik azok a kiállítások, amelyekre érdemes ellátogatnod idén ősszel.

Győrffy László: Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg – Várfok Galéria

A szeptember 4-től október 3-ig tartó kiállítás a Várfok Galéria 25 éves jubileumi évadára készült. Győrffy eddigi legnagyobb bemutatkozását ígérik a szervezők, számos műfajt érintve, a horror filozófiájától kezdve a poszthumán biológiáig mindennel találkozhatunk majd.

A művész munkáit leginkább a method acting módszere jellemzi, kiállított anyagai pedig két nagy egységre lesznek tagolva. Az egyik teremben az Apokalipszis tematikájával foglalkozó munkái lesznek megtekinthetőek, míg a másikban a komorabb tónusú, sajátosan installált olaj/vászon festmények, melyek a teremtéstörténetet ábrázolják, a Teremtő nélkül.

Valahol Franciaországban – 1944 nyara – Capa Központ

A népszerű Capa in Color kiállítás mellett Robert Capa barátjának, és szerkesztőjének, John G. Morrisnak is alaposan megszemlélhetjük nem mindennapi képeit október 31-ig bezárólag.

A Normandiában, az 1944-es, D-napi partraszállást követő időszakban készült képeken a történelmi események hiteles dokumentációját láthatjuk.

Morris nem megrendelésre, hanem saját magának készítette ezeket a fotókat, melyek egészen 2014-ig nem is lettek publikálva. Most ezekkel találkozhatunk itt, Budapesten.

Sváby Lajos – Arcképek – Önarcképek – Petőfi Irodalmi Múzeum

A 80 éves, Kossuth-díjas festőművész önarcképeit, íróportréit, és barátairól készített arcképeit tekinthetjük meg október 20-ig a Petőfi Irodalmi Múzeum reprezentatív összeállításában.

A művek az 1960-tól 2015-ig tartó hosszú időszakot, életművet ölelik fel, mely között olyan jelentős írók portréi bújnak meg, mint például Ottlik Gézáé, Örkény Istváné, vagy éppen Jékely Zoltáné.

Sváby stílusára az expresszív mozgalmasság, az élénk, gazdag színvilág jellemző, festményei pedig a pillanatképek erejével hatnak, hiszen a művész mindig igyekezett megragadni lefestendő arc kapcsán feléledő benyomásait is.

Egotrip – Horror Pista aka Máriás István – LATARKA Galéria

Érdemes csipkednünk magunkat, mivel ez a kiállítás csupán szeptember 8-tól 11-ig, három napig tekinthető meg az Andrássy úti, felújított és kibővült LATARKA Galériában.

Igazi POP UP kuriózumként van meghirdetve a tárlat, ami tulajdonképpen a HORROR PISTA aja Máriás István elmúlt 8 évi munkáit felölelő könyv bemutatója is egyben.

A művész a posztnépi szürrealizmus fenegyerekeként és a budapesti horrorszcéna ifjú titánjaként jellemzett, mindenképpen célszerű tehát látnunk, pontosan miről is van szó.

Schickedanz Albert, a Műcsarnok építője – Műcsarnok

A szeptember 5-én megnyíló időszaki kiállítás a Hősök tere építészének, Schickedanz Albert halálának 100. évfordulójának apropóján készült.

A közönség az egykori díszteremben találkozhat Schickedanz eredeti terveivel és akvarelljeivel, aki a milleniumi ünnepségekre tervezte meg bravúros módon a Műcsarnok épületét.

Az építészeti részletek iránti fogékonyság, a hagyománytisztelet, az új anyagok és technikák iránti fogékonyság határozta meg a többek között Ybl Miklós irodájában is munkálkodó tervezőt, az ő karriertörténetének fontos munkáit tekinthetjük meg.

World Press Photo 2015 – Néprajzi Múzeum

A szeptember 25. fontos dátum a sajtófotó kedvelői számára, hiszen ekkor nyílik meg végre az év egyik legjobban várt kiállítása a Néprajzi Múzeumban.

A World Press Photo immár 60 éve kerül megrendezésre, ezzel pedig támogatja a sajtó- és dokumentarista fotózást világszerte.

Az idei tárlat 5692 fotóriporter 97912 pályázatra beküldött anyagából nyújt minőségi válogatást, melyen keresztül megismerhetjük az elmúlt év legjelentősebb eseményeit, pillanatait, és olyan hétköznapi dolgokba nyerhetünk bepillantást, melyek által jobban tudjuk értelmezni a minket körülvevő világot.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!