Kezdődhetnek a nagy tavaszi erdei séták! A legszebb magyar sétahelyek

Kezdődhetnek a nagy tavaszi erdei séták! A legszebb magyar sétahelyek

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Kezdődhetnek a nagy tavaszi erdei séták! A legszebb magyar sétahelyek

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy ideje kirándulni! Ha túrázni támad kedved, a téli álmából felébredő természet lélegzetelállító szépségeit csodálhatod meg az alábbi hat hazai sétahelyen.

Szalajka-völgy

A Bükkvidék legszebb része, a Szalajka-völgy Szilvásváradon található.

A völgy bejáratánál 5 kilométer vonalú erdei kisvasút várja a látogatókat, a Szalajka patakban pedig őshonos a pisztráng.

A Szikla-forrás csodálatos természeti jelenség, különleges, ahogy a forrás vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör.

A cseppkőbarlang rövid szakaszon, de bejárható. A káprázatos Fátyol vízesés szintén kiemelkedő természeti értéket képvisel és vadaskertje is van, ahol a fő látnivaló a muflon és a dámszarvas.

 

Gemenci erdő

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a csodálatos Gemenc, ami egy Duna-menti, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő.

A terület sokáig áthatolhatatlan erdőrengeteg volt, de mára szépen kialakított ökoturisztikai központ lett.

Gemenc az ország legnagyobb, szinte teljes egészében sűrű erdővel borított ártere: hossza 30 kilométer, szélessége 7 kilométer, területén pedig számos dunai holtág és kis sziget található.

Tanösvényein sétálva megcsodálhatjuk egyedülálló állat- és növényvilágát. Az itteni gazdag vadállományból már több világrekorder trófea került ki.

Cuha-szurdok

A Cuha-patak völgye a Bakony egyik legszebb természeti területe. A négy kilométer hosszú sziklás völgy talán legszebb része a Cuha-völgyi Kirándulóerdő és a Tanösvény, melynek még erdei tanterme is van.

A patak mentén fut a műemléki védettséget élvező vasút, a vonalat pedig az alagutak és viaduktok teszik felejthetetlenné.

A meredek sziklafalak között zúgó bővizű patakot a túraútvonalak többször is keresztezik, nem véletlenül, hiszen egyrészt a víz izgalmas és pazar látványt nyújt, másrészt a gázlókon átkelni remek kaland.

Badacsony

Egy ilyen listából nem maradhat ki a Badacsony. A Balaton északi partjának jellegzetes formájú és 438 méteres magasságával egyben legnagyobb hegye, melyet bámulatos szőlőkertek kereteznek, sőt, egészen sziklafaláig kúsznak fel.

Különleges sziklaképződmények (pl. a Rózsakő bazaltszikla, vagy a Páholy), finom borok, remek kilátók és természetesen fantasztikus panoráma jutalmazza az idelátogatókat.

A Badacsony minden évszakban elkényezteti vendégeit, és becsatlakozik hozzá az Országos Kék Túra vonala is.

Ha időnk engedi, érdemes ellátogatni a badacsonyörsi Folly Arborétumba is, mely esősorban különleges fenyőféléiről ismert, de ökojátszótere is van.

 

Pilis

A Pilis egyik nagy előnye, hogy közel van a fővároshoz, a másik pedig az, hogy barlangjai, sziklái és látványos túraútjai miatt a természetkedvelők paradicsoma.

A Rám-szakadék méltán híres, hiszen a szurdokvölgy meredek sziklafala és az alján csörgedező patak egyedülálló.

A Holdvilág-árok szintén a Pilis egyik kincse, melyet a Lajos forrás felől gyalogosan is megközelíthetünk. Különlegessége, hogy minden évszakban csodálatos látványt nyújt.

Ha a Pilisben jársz, ne hagyd ki a természetes kaput formázó Vaskapu-sziklát, A Dera patak szurdokját, a jópofa Teve-sziklát és ha szeretsz barlangászni, itt számos lehetőséged akad arra is.

Írott-kő

Az Írott-kő Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja, a Kőszegi-hegységben helyezkedik el. Kilátóját pont keresztülszelte az osztrák-magyar határ, de ma már szerencsére az európai határok jelentősége megszűnt.

A kilátón kívül itt található az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

Mivel a Kőszegi-hegység az Alpokalja kistájaihoz tartozik, növényein is érződik az erőteljes alpi hatás, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 120 különleges, védett növényfaj él itt.

.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást