Kezdődhetnek a nagy tavaszi erdei séták! A legszebb magyar sétahelyek

Kezdődhetnek a nagy tavaszi erdei séták! A legszebb magyar sétahelyek

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Kezdődhetnek a nagy tavaszi erdei séták! A legszebb magyar sétahelyek

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy ideje kirándulni! Ha túrázni támad kedved, a téli álmából felébredő természet lélegzetelállító szépségeit csodálhatod meg az alábbi hat hazai sétahelyen.

Szalajka-völgy

A Bükkvidék legszebb része, a Szalajka-völgy Szilvásváradon található.

A völgy bejáratánál 5 kilométer vonalú erdei kisvasút várja a látogatókat, a Szalajka patakban pedig őshonos a pisztráng.

A Szikla-forrás csodálatos természeti jelenség, különleges, ahogy a forrás vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör.

A cseppkőbarlang rövid szakaszon, de bejárható. A káprázatos Fátyol vízesés szintén kiemelkedő természeti értéket képvisel és vadaskertje is van, ahol a fő látnivaló a muflon és a dámszarvas.

 

Gemenci erdő

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a csodálatos Gemenc, ami egy Duna-menti, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő.

A terület sokáig áthatolhatatlan erdőrengeteg volt, de mára szépen kialakított ökoturisztikai központ lett.

Gemenc az ország legnagyobb, szinte teljes egészében sűrű erdővel borított ártere: hossza 30 kilométer, szélessége 7 kilométer, területén pedig számos dunai holtág és kis sziget található.

Tanösvényein sétálva megcsodálhatjuk egyedülálló állat- és növényvilágát. Az itteni gazdag vadállományból már több világrekorder trófea került ki.

Cuha-szurdok

A Cuha-patak völgye a Bakony egyik legszebb természeti területe. A négy kilométer hosszú sziklás völgy talán legszebb része a Cuha-völgyi Kirándulóerdő és a Tanösvény, melynek még erdei tanterme is van.

A patak mentén fut a műemléki védettséget élvező vasút, a vonalat pedig az alagutak és viaduktok teszik felejthetetlenné.

A meredek sziklafalak között zúgó bővizű patakot a túraútvonalak többször is keresztezik, nem véletlenül, hiszen egyrészt a víz izgalmas és pazar látványt nyújt, másrészt a gázlókon átkelni remek kaland.

Badacsony

Egy ilyen listából nem maradhat ki a Badacsony. A Balaton északi partjának jellegzetes formájú és 438 méteres magasságával egyben legnagyobb hegye, melyet bámulatos szőlőkertek kereteznek, sőt, egészen sziklafaláig kúsznak fel.

Különleges sziklaképződmények (pl. a Rózsakő bazaltszikla, vagy a Páholy), finom borok, remek kilátók és természetesen fantasztikus panoráma jutalmazza az idelátogatókat.

A Badacsony minden évszakban elkényezteti vendégeit, és becsatlakozik hozzá az Országos Kék Túra vonala is.

Ha időnk engedi, érdemes ellátogatni a badacsonyörsi Folly Arborétumba is, mely esősorban különleges fenyőféléiről ismert, de ökojátszótere is van.

 

Pilis

A Pilis egyik nagy előnye, hogy közel van a fővároshoz, a másik pedig az, hogy barlangjai, sziklái és látványos túraútjai miatt a természetkedvelők paradicsoma.

A Rám-szakadék méltán híres, hiszen a szurdokvölgy meredek sziklafala és az alján csörgedező patak egyedülálló.

A Holdvilág-árok szintén a Pilis egyik kincse, melyet a Lajos forrás felől gyalogosan is megközelíthetünk. Különlegessége, hogy minden évszakban csodálatos látványt nyújt.

Ha a Pilisben jársz, ne hagyd ki a természetes kaput formázó Vaskapu-sziklát, A Dera patak szurdokját, a jópofa Teve-sziklát és ha szeretsz barlangászni, itt számos lehetőséged akad arra is.

Írott-kő

Az Írott-kő Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja, a Kőszegi-hegységben helyezkedik el. Kilátóját pont keresztülszelte az osztrák-magyar határ, de ma már szerencsére az európai határok jelentősége megszűnt.

A kilátón kívül itt található az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

Mivel a Kőszegi-hegység az Alpokalja kistájaihoz tartozik, növényein is érződik az erőteljes alpi hatás, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 120 különleges, védett növényfaj él itt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást