Otthon / Dekor

5 kevésbé ismert trükk, amitől világosabb lesz a szoba

Tegyél a sarkokba is lámpát, akassz az ablakkal szembe tükröket, fesd fehérre a falakat – ezeket valószínűleg már mind hallottad, de van más módja is annak, hogy egy kicsit világosabbá tedd a sötét szobádat! Mutatunk néhány kevésbé ismert trükköt.

Csillogó kiegészítők

Ha a szobád kicsi és sötét, vagy a kettő közül legalább az egyik, akkor ne csak a nagyobb bútorok vagy meghatározó színek kiválasztásakor tartsd szem előtt ezt a körülményt, hanem a kiegészítők válogatásánál is.

csillogó, fémes vagy arany színű darabok visszatükrözik a rájuk vetődő fényt, így optikailag világosabbá, fényesebbé teszik a szobát, ami segít enyhíteni a nyomasztó hatást.

Magasra a függönyöket!

Az köztudott, hogy kevésbé világos szobáknál könnyű, légies anyagokat érdemes kiválasztani függönynek, de az alábbi trükköt már kevesebben ismerik: ha a szobád sötét, akkor annak jó eséllyel az az oka, hogy nem ér plafonig az ablakod.

A függönykarnist azonban ebben az esetben is a mennyezetre érdemes rögzíteni, és nem pedig közvetlenül az ablak fölé, a falra, mert az optikailag összenyomja a szobát, amitől még sötétebbnek tűnik majd.

Hogy elkerüld az odúra emlékeztető hatást, rakd magasabbra a függönyeidet!

Életteli színek

Egy sötétebb szobában egyértelműen a világosabb bútorok mutatnak jól, de vigyázz! Ha minden fehér, akkor az könnyen kórtermi hatást kelt, és a szobád nem csak sötét, de sivár is lesz.

Érdemes úgy összeválogatni a bútorokat, hogy a többségük világos, fehér, bézs, vagy más semleges színű legyen, néhány darab azonban egy kis életet is hozzon a szobába.

Ha szeretnéd megőrizni a világos hatást, ezek is legyenek világos, de élénk, életteli színek, például pink, türkiz vagy aquazöld.

A fal sem kell, hogy fehér legyen

Számos lakberendező próbálta már felhívni rá a figyelmet, hogy a kicsi vagy sötét szobák falainak nem kell feltétlenül fehérnek lenniük, mert rossz megvilágítás esetében ezzel nem azt a hatást éred el, amit szeretnél.

Egy semleges földszín azonban, mint például a szürkészöld, karaktert ad a sötétebb szobának is, így érdemes megfontolni, hogy lefesd ilyenre a fehér falakat.

Ha a szobának van kisugárzása, akkor a fényviszonyok is kevésbé lesznek fontosak.

Puha, légies anyagok

A függönyről már ejtettünk szót, de nem ez az egyetlen textil a lakásban.

A szőnyegek, párnák, takarók, de még a bútor kárpitjának kiválasztásakor is érdemes szem előtt tartani, hogy a cél a világosabb összhatás.

Ennek megfelelően jó, ha kerülöd a nehéz, súlyos anyagokat, és helyettük könnyű szöveteket használsz, lehetőleg finom pasztell színekben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást