Utazás / Otthon

Kevésbé ismert párizsi látnivalók

Talán Ady Endrének köszönhető, hogy a magyaroknak Párizsról az ősz jut eszébe, úgyhogy most összegyűjtöttük azokat a látnivalókat, amiket semmiképpen sem szabad kihagynod, ha a fények városába látogatsz. Útikalauz Párizs kezdő szeretőinek.

Musée d’Orsay

A Louvre mindenkinek eszébe jut, ha párizsi múzeumokról van szó, de ha időtök engedi, keressétek fel a Musée d’Orsay-t is, ami a világ egyik leghíresebb képzőművészeti múzeuma, olyan neves művészek alkotásai láthatóak itt, mint Cézanne, Degas, Manet, Monet, Pissarro, Renoir és Van Gogh.
Külön érdekesség, hogy maga a múzeum egy korábban lebontásra ítélt, mára azonban gyönyörűen rendbe hozott, egykori vasúti pályaudvar épületében került kialakításra.

Sainte-Chapelle

A 13. századi gótikus templom szakrális jellegét mára elvesztette, a páratlan szépségű épületet mégis rengeteg turista keresi fel a mai napig. A templomot IX. Lajos király utasítására építették, aki az uralkodása alatt szerzett ereklyék tiszteletére szeretett volna egy minden korábbinál szebb és fényűzőbb templomot építeni.
Terve sikerrel járt: a Szent Kápolna kétszintes szerkezete és hatalmas rózsaablaka máig lenyűgözi az idelátogatókat.

Concorde tér

A Concorde tér nemcsak gyönyörű, de tökéletes szimbóluma a francia szellemiségnek és történelemnek is. Magát a teret egykor a királyi építész csak azért tervezte, hogy XV. Lajos király lovas szobrának méltó háttere legyen – hiába, a franciáknak híresen jó a stílusérzékük.
A forradalom idején aztán a szobrot lerombolták, a tér pedig vérfürdő helyszíne lett, ahol – a sors iróniája – 1200 halálra ítélt között XVI. Lajost és Mária Antoanettet is kivégezték. A tér ma már a nyugalom szigete, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Champs-Élysées-re, jobbról pedig a Tuileriák kertje határolja.

Olvastad már?  KVÍZ: 4 kevésbé ismert látnivaló a világban: felismered, melyik nagyvárosban állnak?

Sacré Cœur-bazilika

1871-ben, a Poroszországgal vívott és elvesztett háború után kezdődött meg a Sacré Cœur-bazilika építése, melynek felállítására még a háború alatt tett fogadalmat két francia férfi. Az építkezés megkezdése után csak 44 évvel később szentelték fel a pompás, fehér kőből épített templomot, ami a Montmarte tetején áll.
A hely kiválasztása jelentőséggel bír: egyrészt innen szinte egész Párizst belátni, másrészt, a legenda szerint ezen a helyen fejezték le a 3. században Szent Dénest, aki a hagyomány szerint kivégzése után felkapta a fejét, és még csaknem két mérföldet tett meg, folyamatosan prédikálva.

Jardin du Luxembourg

A Jardin du Luxembourg a párizsi Városliget is lehetne, a latin negyedben található, gyönyörűen karban tartott parkot mindenképpen keressétek fel egy szendviccsel és egy forró kávéval, ha szeretnétek átélni a valódi francia életérzést.
Az ebéd utáni séta alatt pedig ne hagyjátok ki a látnivalókat sem, például a Medici-szökőkutat, vagy a Szabadság-szobor mását.

Rodin múzeum

Auguste Rodin az impresszionalizmus egyik legkiemelkedőbb szobrásza, A gondolkodó című alkotását talán nincs is senki, aki nem ismerné. A művész nemcsak tehetséges, de nagylelkű is volt, halála után minden egyes művét a francia államra hagyta, azzal az egyetlen megkötéssel, hogy ne hagyják őket egy raktárban porosodni, rendezzenek be számára egy állandó kiállítást.
A Rodin múzeum végül a szobrász egykori otthonában került kialakításra.

Olvastad már?  A párizsi nők vékonyságának 8 titka, amit te is elleshetsz

Rue Cler

Ha nem is vagytok olyan szerencsések, hogy Párizs egyik leghangulatosabb utcájában kaptok szállást, egy séta erejéig mindenképpen keressétek fel a Rue Clert, ahol hangulatos kis kávézók, hamisítatlan francia éttermek és bájos kis boltok várják a turistákat és a franciákat egyaránt.
A fényképezőgépet semmi esetre se hagyjátok a szállodában, itt remek fotókat készíthettek majd!