Ha kevés a hely a hálóban

Ha kevés a hely a hálóban

Címlap / Otthon / Dekor / Ha kevés a hely a hálóban

Egy apró hálószoba sokszor ad okot fejtörésre. Mivel a hely korlátozott, így nem nagyon férnek el az eddigi bútoraink, vagy ha mégis, akkor olyan érzésünk van, mintha egy raktárban aludnánk. Lássunk most néhány tippet, hogy ez a helyzet változhasson.

Felhajtható

Az egyik legjobb, bár nem éppen szép megoldás arra, hogy egy aprócska hálóban helyet nyerjünk, az az lehet, ha az ágyat fel lehet hajtani a falra.
Ez sokszor nagyon praktikus, mert a többi tevékenységet, amit a hálóban csinálunk (öltözés, fésülködés, …) is el tudjuk végezni anélkül, hogy ebben az ágy zavarna bennünket.

Éjjeliszekrény

Az éjjeliszekrények nagyon sok helyet vehetnek el a hálóból. Ha ugyanis mindenképpen az ágy mellé akarjuk tenni őket, akkor magát a fekhelyet sem tudjuk olyan könnyedén áthelyezni.
Ennek kiküszöbölésére tökéletes lehet, ha az ágyat egy kissé elhúzzuk a faltól, és a támla mögé egy vékony, lábakon álló polcot teszünk. Ezen elférnek a lámpák, az óra és egy-két könyv, fénykép.

Ágy

A hálóban a helyfoglalás szempontjából az ágy a legjelentősebb bútordarab. Természetesen lemondani nem tudunk róla, ám ha jól választjuk meg a típust, akkor sok helyet takaríthatunk meg.
Ilyenkor el kell felejteni a díszes kereteket, és a hatalmas és látványos kialakítást. Válasszunk elegáns, keret nélküli ágyat, így mindkét oldalon spórolhatunk 5-10 cm-t.

Tárolás

Egy alapvetően kicsi hálószobában nagyon sok helyet vehetnek el a tárolók is. Egy szekrény vagy egy plusz komód bizony sokszor csak erős kompromisszumok árán szuszakolható be a helyiségbe.
Ezt kiküszöbölendő, megoldhatjuk a tárolást úgy is, ha az ágy alatt kihúzható, nagy terű fiókokat alakítunk ki.

Ha ahhoz is kevés a hely, hogy oldalt kihúzzunk egy tárolót, akkor az ágy lábától mozgassuk, ha így sem megy, akkor gondolkozzunk kisebb fiókokban.

Fény

Ahhoz, hogy egy szoba tágas legyen, nagyban hozzájárul az optika is. Minél több fényt tudunk bejuttatni a helyiségbe, annál nagyobbnak fog tűnni. Ehhez a legjobb, ha óriási ablakokat használunk.
Így nem csak a természetes napfény jut be a szobába, hanem az üvegnek köszönhetően a teret is meg tudjuk nyitni egy kicsit a külvilág felé.

Könnyed

Nagyon sokat javíthatsz a háló kinézetén azzal, ha könnyed és légies bútorokat választasz. Ezek rendszerint lábakon állnak, és finoman mintázottak.
Például egy rattan szekrény, melynek ajtaja is fonatos, kisebbnek és könnyedebbnek látszik, mint egy tömör, robusztus darab – de egy hófehér modern, kis helyigényű bútor együttessel sem nyúlhatunk mellé.

Díszítés

Ahhoz, hogy helyet spórolhass a hálószobában, ahhoz bizony a bútorok számát kell csökkentened. Ahhoz azonban, hogy egy kicsit nagyobbnak láttasd a teret, már nem kell olyan drasztikus megoldásokkal élned.
Ha megválogatod a kiegészítőket, és azokból sem használsz túl sokat, azzal lényegesen növelheted a nagyság érzetét. Képekkel és néhány éjjeli lámpával tökéletesen fel lehet dobni a szobát, ami így nem lesz zsúfolt sem.

Rend

Bár ez nem tűnik olyan fontosnak, sokat javítasz a tágasság érzetén, ha mindig rendet raksz a szobában. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül mindennek katonás sorban kell állnia, csupán azt, hogy ne szórd szanaszét a párnákat, az ágyneműt, vagy éppen ne legyen elől egyszerre 4 könyv és újság, amiket éppen olvasol.Egy alapvetően aprócska hálószoba is lehet nagyon kényelmes és otthonos, csupán jól kell megválogatni a kiegészítőket és a bútorokat, illetve egy – egy bevált trükköt is bevethetünk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást