Két maszk jobb mint egy? Ezt mondják a szakértők

Két maszk jobb mint egy? Ezt mondják a szakértők

Címlap / Hírek / Két maszk jobb mint egy? Ezt mondják a szakértők / 2. oldal

A maszkviselés érvei több tudományterületről érkeznek beleértve az epidemiológiát és a fizikát.

Számos megfigyelési tanulmány azt sugallta, hogy a maszkok széles körű viselése lenyűgöző mértékben képes megfékezni a fertőzéseket és a haláleseteket, akár egy kis fodrászszalon, akár egy egész ország szintjén vizsgálják az adatokat.

Az egyik tanulmány, amely nyomon követte az „arcburkolatok” nyilvános elrendelését, megállapította, hogy az ismert Covid-esetek száma a maszkviselési szabályok szigorodásával és betartásával együtt mindig egyidejűleg csökkent.

Egy másik, amely a bostoni egészségügyi dolgozók körében bekövetkező koronavírusos fertőzéseket követte, a pozitív vizsgálati eredmények számának drasztikus visszaesését állapította meg, miután a maszkok egyetemessé váltak a személyzet körében.

Egy pekingi tanulmány is megállapította, hogy az arcmaszkok 79 százalékos hatékonysággal akadályozták meg, hogy a fertőzöttek továbbadják a vírust azokra, akikkel közvetlen kapcsolatba léptek.

Dr. Marr legújabb kutatása szerint a hasonló légzőszervi vírusok esetében, melyek nyálcseppek formájában terjednek, az orrot és szájat takaró maszk meggátolja a bejutást, és ez valószínűsíthetően így működik a koronavírus esetében is. A lényeg nem az, hogy a maszkot légmentessé tegyük – mondta Dr. Marr. Ehelyett a maszkokban található szálak véletlenszerű „akadálypályát” hoznak létre, amelyen keresztül a levegőnek és mindennek, amit az magával hoz, át kell haladnia.

„A levegőnek követnie kell ezt a kanyargós utat, a nagyobb szemcsék, például a koronavírusok pedig nem lesznek képesek bevenni ezeket a kanyarokat, fennakadnak és nem jutnak be a szervezetbe” – magyarázza dr. Marr.

Összegezve tehát: egy vastag, erős anyagú, sűrű szövésű maszk önmagában is elég, de ha ilyened éppen nincs kéznél, és nagyobb védelemre van szükséged, például, mert buszon utazol, vagy sokan vannak a boltban, nyugodtan tegyél fel a vékonyabb, gyengébb minőségű maszkokból kettőt, és máris jelentősen növelted a hatékonyságukat.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást