9 készségfejlesztő játék gyerekeknek, amihez semmit nem kell megvenned

9 készségfejlesztő játék gyerekeknek, amihez semmit nem kell megvenned

Címlap / Életmód / Család / 9 készségfejlesztő játék gyerekeknek, amihez semmit nem kell megvenned

A gyerekjátékok ára sokszor hajmeresztően magas lehet, pedig mindenki tudja, hogy a gyereket úgyis a csomagolás érdekli majd a legjobban. Arról nem is beszélve, hogy például a Montessori-elv szerint a legjobban fejlesztő eszközökhöz sokszor már úgyis megvan otthon minden. Összeszedtünk néhány ötletet, amikkel a gyerkőc játszva tanulhat, bármilyen életkorban is van, és még csak vagyonokat sem kell kiadnod a mókáért!

A legkisebbeknek

Fekete-fehér képek

A legapróbbak látása még sokat fog fejlődni, ezért számukra a kontrasztok, az éles ellentétek azok, amelyek a leginkább figyelemfelkeltőek. Persze, hogy vonzóak a színes gyerekjátékok, de egy fekete-fehér kép vagy rajz egy pár hónapos (vagy akár hetes) csecsemőnek sokkal izgalmasabb.

Ilyet te is könnyen készíthetsz, vagy kereshetsz, csak tedd le úgy, hogy a kicsi nézegetni tudja. Az éles kontrasztok fejlesztik a látást, segítenek, hogy a gyerkőc először elkezdje összpontosítani a figyelmét. Nyomtathatsz is olyan képeket, amin a fekete-fehér minták ritmikusan ismétlődnek, ez még izgalmasabb látvány lesz.

Tapogató

Keress otthon kimaradt anyagokat: selymet, bársonyt, szövetet, de bármi mást is, aminek érdekes lehet a felülete. A szivacs, a gumi vagy a keményebb papír is tökéletes! Ezekből az anyagokból vágj kis négyzeteket, majd hagyd, hogy a gyerek megtapasztalja, milyen ezeknek az érintése, súlya, hogyan lehet őket hajtani, zörgetni.

Kipróbálhatjátok azt is, hogy minden anyagból két kockát vágsz, és szín vagy anyag alapján kell összepárosítania őket. A taktilis inger fejlesztése egy kicsi gyerek esetében nagyon fontos, szinte kaput nyit a világra, hiszen a bőrünk a legnagyobb érzékszervünk.

Képek: 1, 2, 3

Erre csörög…

Sótartókba vagy gyufásdobozokba tölts különféle apró tárgyakat: sót, rizst, gyöngyöket, kavicsokat. Hagyd, hogy a gyerek játsszon vele, kipróbálja, melyiknek milyen a súlya, milyen a hangja. Ha van kedve, sorba is rendezheti őket aszerint, hogy melyik milyen hangos. Mint bármelyik játékkal, ezzel sem szabad magára hagyni a gyereket, de itt plusz elővigyázatosságként le is ragaszthatod a dobozokat, hogy biztosan ne férjen hozzá az apró, könnyen lenyelhető részekhez.

Óvodásoknak

Mi van a zsákban?

Fogj egy vászonzsákot, tornazsákot, bármit, aminek össze tudod húzni a tetejét – ha más nem akad, tökéletesen megfelel a célnak egy párnahuzat is. Tegyél bele mindenféle tárgyakat, ne csak játékokat, mindennapi eszközöket is! A gyerkőcnek érzékelés útján kell kitalálnia, hogy mit rejtettél a csomagba. Eleinte lehet úgy is, hogy megmutatod, mit teszel be, és a látott tárgyakat kell érintés után felismernie, de „nehezíthetitek” is a játékot úgy, hogy egyáltalán nem tudja, mik lapulnak a zsákban. Ez a játék a finom motorikát, az érzékelést és a képzelőerőt is fejleszti.

Színpárok

Színes ceruzáitok biztosan vannak otthon. Egy keményebb kartont (lehet akár cipős doboz teteje is) vágj fel közepes méretű négyzetekre, és készíts belőle ugyanannyi kisebb négyzetet is. A színes ceruzákkal színezd ki a négyzeteket, és mindegyik ceruzával színezz ki egy kisebb négyzetet is. A gyerkőc feladata az lesz, hogy a megfelelő színt a megfelelővel összepárosítsa.

Ha van otthon használaton kívüli csipeszed, akár azokra is ráragaszthatod a kisebb kockákat, és akkor úgy csipeszelheti a megfelelő színt a megfelelőhöz. Ebben az esetben a játék nem csak az érzékelést, a megfigyelési képességet és a koncentrációt, de a kézmozgást is fejleszti. Ha már jól megy, használj több, egymáshoz közelebb álló árnyalatot is!

surgey/depositphotos.com

Konyhai móka

Aki töltött már 10 percnél több időt kisgyerek közelében, az pontosan tudja, hogy semmi sincs olyan jó játék, mint egy konyhai lábas. Játszani azonban szinte minden konyhai eszközzel lehet: szitáljatok lisztet, nyomjatok át gyurmát a fokhagymaprésen, töltsetek vizet egyik edényből a másikba, szaggassatok sógyurmát pogácsaszaggatóval. Próbáljátok ki, hogy melyik konyhai eszköz mit tesz a különböző anyagokkal!

Kisiskolásoknak

Egyensúlymérleg ruhafogassal

Egymáshoz rögzíthető építőkockája szinte minden gyereknek van, de gondoltad volna, hogy ezek a matematikai érzék, arányérzék fejlesztésében is segíthetnek? Ehhez nem kell más, csak egy kilincsre akasztott ruhafogas, aminek mindkét végére egyforma hosszú madzagot kötsz. Az egyikre rögzíts egyet a legkisebb méretű építőkockából, a másikra pedig tetszőleges tárgyakat.

A gyerek dolga az lesz, hogy az építőkockához további elemeket illesszen, amíg a fogas egyensúlyba nem jön. Oda kell figyelnie, hogy mekkora kockából hányat rak fel, hányat vesz le, hogy a kockák súlya se nagyobb, se kisebb ne legyen mint a másik oldalon lévő tárgyé.

Sóba írás

Egy papírlapból vágj kártyákat, és mindegyikre írj betűket, számokat, vagy rajzolj egyszerű ábrákat. Egy lapos tálkába vagy edénybe szórj ki sót, egyengesd el, majd kérd meg a gyerkőcöt, hogy húzzon egy kártyát, és rajzolja az ujjával a sóba azt, amit azon lát. Ez a gyakorlat nem csak a taktilis ingert, de a finom motoros készséget is fejleszti, segít elsajátítani olyan apró mozgásokat, amik elengedhetetlenek például az íráshoz is.

dmitrypoch/depositphotos.com

Minta varrás

Egy keményebb kartonpapírra rajzolj fel valami egyszerűbb mintát, például szívet, kisautót, de számokat vagy betűket is választhatsz. Fogj egy vastagabb tűt és a mintát lyuggasd ki a vonalai mentén. Lyukról lyukakra haladva ez után a gyerek színes cérnát vagy vékonyabb fonalat használva „felvarrhatja” a rajzot – ehhez használhatsz akár tompa végű játszó tűt is, de egy megbízhatóbb kisiskolás kezébe – természetesen felügyelet mellett – akár már valódi tűt is lehet adni.

Nem csak élvezni fogja a feladatot, és azt, ahogy kirajzolódik előtte az ábra, de a térlátása, a problémamegoldó készsége és a kézügyessége is fejlődik így.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást