Így készítsd fel a gyermeked az iskolai csúfolódás kezelésére

Így készítsd fel a gyermeked az iskolai csúfolódás kezelésére

Címlap / Életmód / Egészség / Így készítsd fel a gyermeked az iskolai csúfolódás kezelésére

Hierarchiaharc és behódoltatás

„Amikor a gyerekek egy nagyobb közösségbe kerülnek, csakhamar azon kaphatják magukat, hogy egy hierarchia-harc közepén vannak. Ekkor a külső szemlélő számára is egyértelműen kirajzolódik, hogy kik a dominánsabbak, ki az, aki nem fog konfrontálódni és ki az, aki vezető pozícióba akar kerülni” – magyarázza a szakértő, hozzátéve, a domináns és a konfrontációt kerülő gyerekek között éppúgy felütheti a fejét a csúfolódás, mint két olyan gyermek esetében, akik a csapat vezetőivé kívánnak válni. 

Úgy véli, a szóbeli agresszivitás célja az, hogy az egyik gyermek behódoltassa a másikat, könnyebben kerülnek célkeresztbe a visszahúzódó, csendes gyerekek. Rendkívül fontos azonban, hogy mind a szülők, mind pedig a pedagógusok komolyan foglalkozzanak ezzel a problémával, ugyanis a gyerekek a csúfolódások által olyan mély sebeket szerezhetnek, amelyek akár életük végéig is kísérthetik őket. 

Lepereg, vagy bevésődik az emlékezetbe

„Fontos azonban, hogy lássuk: ha erős önbizalma van a gyereknek, a csúfolódás és a piszkálás lepereg róla. Éppen ezért a legfontosabb feladatuk a szülőknek az, hogy megerősítsék a gyermek saját magába vetett hitét. Nem árt azonban néha a szituációk mögé is nézni, a csipkelődés mögött ugyanis gyakran rosszul sikerült viccelődések, nem pedig szándékos verbális bántalmazás áll” – hangsúlyozza Kovács Ildikó. 

A szakértő szerint érdemes öt dologra odafigyelnie a gyermeknek, hogy jó eséllyel meg tudja előzni, illetve kezelni tudja a csúfolódásokat:

1. Mindig álljon határozottan, stabilan. Mutasson magabiztosságot szóban és fizikálisan is.

2. Ha a verbális bántalmazás lökdösődésbe megy át, tartsa magát stabilan, ha elesik, azonnal álljon fel!

3. Ha elveszik valamilyét, vegye vissza! Kommunikáljon szavakkal is, legyen határozott, hangos.

4. Állítsa fel a határokat, egyértelműsítse a testbeszédével és a szóhasználatával is, hogy vele ezt nem lehet megtenni!

5. Minden esetben mesélje el a szülőnek és a pedagógusnak is, mi történt vele, hogy ő is felfigyelhessen a hasonló helyzetekre, valamint időben be tudjon avatkozni!

+1. Fontos, hogy felhívjuk a gyermekünk figyelmét arra, hogy ha ő lát hasonló esetet, váljon védelmezővé, álljon ki amellett a társa mellett, akit bántanak és jelezze a környezetének a problémát.

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor közel két évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, tíz éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 200 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák. Úgy véli: az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást