Így készíts szellemes töklámpást!

Így készíts szellemes töklámpást!

Címlap / Otthon / Hobbi / Így készíts szellemes töklámpást!

A novemberi hónap szomorkás ünnepe mellett a Halloween kiváló alkalmat nyújt az örömteli alkotás utáni vágy kibontakoztatásának, hiszen megkezdődött a töklámpák káprázatos szezonja. Lássuk lépésről-lépésre hogyan készítünk szellemes töklámpást!

1. Sablonok rajzolása

A piacokat tökárusok elárasztják el, széles árukészletük pedig minden anyukát és gyereket kíváncsivá tesz. Kerek, hosszúkás, nagy, kicsi, duci, vékony, narancssárga és piros. Hosszas tanácskozások, dilemmák, latolgatások, amíg egy árva tök végre gazdát lel.  
Az igazi izgalmat azonban a faragandó minta jelenti. Most az egyszer tegyük félre a vigyorgó arcot. Legyünk bátrak, faragjunk denevért, szellemet! Keltsük életre a halloweeni rémeket!
A Praktikák Online Kézműves Magazin siet a segítségünkre, mert ők a kézművesség és kreatív elképzelések előremozdítói. Tanácsaik szerint első feladatként az alábbi sablonokat kell körberajzolni és kivágni. Az egyiken egy repülő denevér található, míg a másikon a szellemes részek nem maguk a figurák, hanem a körülöttük és köztük lévő rész, vagyis a minta inverze.

2.
Sablonkészítés

Miután a mintákat letöltöttük és kinyomtattuk, egy sütőpapíron kell a motívumokat egy ceruzával körberajzolni.
Végül pedig a denevéres sablont kell ismételten átrajzolni egy kartonpapírra, és kivágni. 

3. A tök belsejének kikaparása és a sablonok felrajzolása

Az előkészületek végeztével megkezdődhet az igazi munka! Ki kell vájni a tök belsejét. Először kalapszerűen, mintha csillagot vágnánk, úgy kell a tök tetejét eltávolítani. Majd a belső, illatos, puha részt kell egészen a kemény héjig kivájni. Ha nem szeretnék rohadó tökdenevért vagy fonnyadt, bűzölgő tökszellemet látni, akkor végezzünk alapos munkát, hiszen a belső rész meghagyása hamar romlásnak indul, tönkretéve ezzel a remekművet.
A piszkos munkát letudva itt az ideje az alkotás szépségének! Vigyük fel a mintákat a tökökre! A denevér esetében a kartonpapírból készült sablont kell felhelyezni a tökre, és figyelmesen körberajzolni. Akinek kedve tartja, a tök másik oldalán megismételheti a folyamatot, ezzel több denevérkét létrehozva zöldségén. 

4. A töklámpás kivágása

A felrajzolt vérszívók után megkezdődhet kivágásuk. A szellemnél célszerűbb a sütőpapírt rányomni a tökre, és azon átrajzolni, ugyanis a szellem nagyobb, szerteágazó mintázata a keménypapír miatt nem tud tökéletesen rásimulni a tök gömb felületére.
Ne felejtsük el, hogy a denevérnél magát a formát, míg a szellemeknél a minta inverzét visszük fel a tökünkre, ezért először itt kezdjünk a kisebb elemek kivágásával. 

5. A lámpás meggyújtása

Levezetésképp törekedjünk a Tökéletességre! Töröljük át az alkotást, helyezzük el a kívánt helyszínen, és tegyünk bele mécsest. 
Most már csak egy feladat maradt hátra: meggyújtani a varázslatos töklámpást, és gyönyörködni a világító denevérek, huhogó szellemek fényében! Tök jó lett!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást