Család / Életmód

Így készítheted föl a gyermeked az iskolakezdésre

Így készítheted föl a gyermeked az iskolakezdésre

A nyári vakáció végén iskolai üzemmódra átállni – ez a legnagyobb szülői kihívások egyike. Szerencsére akad néhány trükk, amivel már most segíthetsz csemetédnek, hogy könnyebben vegye az új tanév jelentette akadályokat.

Lefekvés időben

Semmi kivetnivaló nincs abban, ha a megengedted a kicsinek, hogy nyáron a szokásosnál jóval tovább maradjon ébren – hiszen a következő napon nyugodtan kipihenhette magát. Most azonban iskolai ásítozás lenne a dolog vége.
Éppen ezért érdemes egy-két héttel az évnyitó előtt fokozatosan visszatérni a megszokott kerékvágásba. Eleinte tiltakozással szembesülsz majd, de utólag biztosan megtérül a dolog.

Egy kis gyakorlás

A tanárok mindig azzal viccelődnek, hogy a gyerekek a vakáció idején sikeresen kiürítették a fejükből mindazt a tudást, amit ők az év többi részében nagy nehezen belegyömöszöltek.
A helyzet „súlyosságának” felmérésére sok helyen divat az ismétlő dolgozatok íratása, melyen porontyod jobb esélyekkel indulhat, ha augusztusban átnézed vele a legfontosabbakat.

Új iskolában

Amennyiben a gyermeked most kezdi az első osztályt, esetleg intézményt váltott, próbáld minél jobban megismertetni az új környezettel.
Jó döntés, ha a vakáció végén érdeklődsz, hogy körbenézhettek-e együtt az épületben. Biztos lehetsz benne, hogy a csemetédnek rengeteg kérdése van egy ilyen helyzetben – válaszolj rájuk türelemmel!

Látogatás az orvosnál

Érdeklődj az orvosnál, milyen védőoltásokat kapott meg eddig a kisdiák, és milyen továbbiakra van esetleg szükség!
Esetleges korábbi betegségeinek fényében kérdezd meg, milyen táplálkozási és mozgási stratégia javasolt számára, illetve érdemes-e adnod neki valamilyen multivitamin-készítményt.

Beszélgetés a szabályokról

A hatékony gyereknevelés titka, hogy a „csak”, mint érv, a lehető legkevesebbszer kerüljön szóba. Magyarázd el pontosan, milyen szabályok betartását várod el, és ennek milyen haszna van az ő számára.
Gondolj arra, hogy te magad sem szívesen tartasz be olyan parancsot, aminek nem látod át a miértjét! A korai lefekvésnél például a legkisebbek számára is érthető, hogy másnap fáradtak és nyűgösek lesznek, ha nem engedelmeskednek.

Tanszervásárlás együtt

Az iskolakezdés egyik legizgalmasabb része a tanszerek beszerzése. A legtöbb nagyáruházban és szaküzletben látványos, színes és illatos választékkal várják a gyerekeket, akik lelkesen választják ki a táskát, a tolltartót, s még az olyan apróságokat is, mint a radír.
Kérd meg a nebulót, hogy fejben kövesse, milyen értékben kerülnek holmik a kosárba, így még a számolási képességei is fejlődnek majd!

Pozitív hozzáállás

Ha te magad úgy állsz az iskolakezdéshez, hogy púp a hátadon a téma, nem várhatod el a gyermekedtől, hogy lelkesedjen iránta. Ne feledd, hogy a magatartási minták nagy részét tőled sajátítja el. Ez azonban a családi élet előnyére is válhat. Ha az új barátok szerzésének, a régiek viszontlátásának és az új ismereteknek a vonzerejét hangsúlyozod, látni fogod: porontyod könnyebben veszi a nyár végi változást az életében.
Amennyiben azt tapasztalod, hogy gyermekednek rendkívül erős ellenérzései vannak az iskolakezdéssel kapcsolatban, mindenképpen keríts sort az őszinte, mély beszélgetésre! Ha az okok feltárása egyedül nem megy, pszichológus segítségét is kérhetitek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást