3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt aláírod az albérleti szerződést

3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt aláírod az albérleti szerződést

Címlap / Otthon / Háztartás / 3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt aláírod az albérleti szerződést

Az iskolaszezon kezdetével sokan költöznek új albérletbe, de mielőtt még lelkesen új szőnyeget kezdesz keresgélni, vagy már azt tervezed, mit főzöl a barátaidnak az első vacsorán, amire áthívod őket, érdemes néhány gyakorlati kérdést is tisztázni, hogy nehogy rossz szájíze legyen végül a költözésnek.

Mik a szerződés felmondásának feltételei?

Az új albérletedbe való beköltözéskor valószínűleg te is és a bérbe adó is hosszú távra terveztek, de sosem lehet tudni, hogyan alakulnak majd a dolgok. Elképzelhető, hogy te döntesz úgy, mégis inkább valahol máshol képzeled el az életedet, és az is lehet, hogy valamilyen oknál fogva a főbérlő dönt úgy, hogy nem adja ki tovább a lakást, vagy legalábbis nem neked.

Nem árt előre tisztázni, hogy mik a szerződés felmondásának feltételei: ha te bontod fel idő előtt, akkor azt a kiköltözés előtt mennyivel kell jelezned, szükséges-e magad helyett másik lakót keresned és mi történik ebben az esetben a kaucióddal.

Ugyanígy tisztázzátok azt is, hogy az albérletedből a szerződés felmondása után mennyi idővel kell kiköltöznöd, és hogy a kauciót az utolsó hónap(ok)ban lelakhatod-e, vagy majd visszakapod készpénzben? Érdemes megbeszélni azt is, hogy ilyenkor mi történik az esetleg általad a lakásba fektetett pénzzel – ha például vállalod, hogy kifestesz, és ennek költségeit majd levonjátok az albérleti díjadból, de mielőtt ez megtörténhetne, kiköltözöl, jó, ha előre tudjátok, mivel számolhattok.

3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt aláírod az albérleti szerződést

Ideiglenes lakcím, közüzemi számlák

Fontos tisztázni azt is, hogy pontosan mennyire teheted hivatalossá az albérletben való tartózkodásodat. Elvileg, mivel életvitelszerűen itt élsz, az illetékes önkormányzatnál be kell jelentened tartózkodási helyként vagy ideiglenes lakcímként az albérletedet, mégis sok tulaj ódzkodik ettől. Fontos tudni, hogy bejelentkezni csak érvényes albérleti szerződéssel tudsz, tehát ha a tulajdonos hallani sem akar a dologról, akkor nem lesz egyszerű a helyzeted, másfelől viszont mindenképpen érdemes átjelentkezned, mert így tudod például igénybe venni a helyi egészségügyi ellátást, így tudod a legkönnyebben intézni az ügyeidet.

A közüzemi számlák esetében szintén van lehetőség arra, hogy nem tulajdonosként is te legyél a felhasználó, erre a megfelelő szolgáltatónál találtok formanyomtatványt, amit neked és a tulajdonosnak is ki kell töltenetek.

Ha a te nevedre érkeznek a számlák, az mindkét fél számára megnyugtató: egyrészt neked nem kell attól tartanod, hogy bár kifizeted a tulajdonosnak a közüzemi díjakat, ő nem fizeti be azokat, és egyszer csak kikapcsolják nálad a villanyt, a tulajdonosnak pedig nem kell attól félnie, hogy egyik napról a másikra elköltözöl, és komoly közüzemi tartozásokat hagysz a nyakára, hiszen a költségek nem őt, hanem téged terhelnek, a te neveden lesznek.

Házirend

Attól, hogy albérletben laksz, még nem árt jó viszonyt ápolni a szomszédokkal, már csak azért is, mert ha túl sokat panaszkodnak rád a főbérlődnek, akkor könnyen lehet, hogy megunja a dolgot, és egyszerűen keres valaki mást, aki miatt kevesebbet fő a feje. Persze nem kell lábujjhegyen közlekedned, de alap, hogy betartsd a házirendet, erről pedig érdemes a tulajdonost kérdezni: jó, ha tudod, hogy meddig lehet hangoskodni, mikor lehet zajosabb munkákat végezni, szólnak-e érte, ha a gangon hagyod a biciklidet, stb.

Vannak társasházak, ahol a takarítást is a lakók maguk oldják meg, ebben az esetben előfordulhat, hogy vannak időszakok, amikor neked kell például felmosni a lépcsőházat. Érdemes ezeket a kérdéseket is tisztázni, hogy később ne legyen kellemetlenség belőlük.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!