Káprázatos kerámiákat készít a magyar keramikus

Káprázatos kerámiákat készít a magyar keramikus

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Káprázatos kerámiákat készít a magyar keramikus

Ilyenek Lengyel Zsuzsa csodálatos türkizkék kerámiái, amelyeket a Balaton közelsége inspirált. Elég csak ránézni az általa készített tárgyakra, és máris az jut eszünkbe, vajon hogyan készülnek ezek a gyönyörű kerámiák? Annyi biztos, hogy maga a keramikus szakma önmagában is különleges, de Zsuzsa munkái valóban egytől-egyig bámulatosan egyediek.  

Hogyan és mikor sajátította el a keramikus mesterséget?

2006-ban egy őrségi kirándulás alkalmából meglátogattunk a családdal egy helyi fazekasműhelyt. Nagyon tetszett, ahogy ott dolgoztak, magával ragadó volt a látványa, ahogy egy agyaggombócból egy csodálatos tárgyat varázsoltak. A gyerekeim a győri Kovács Margit Képzőművészeti Szakközépiskolába jártak. Másnap éppen szülői értekezletre siettem, amikor olvastam egy hirdetőtáblán: felnőtt fazekas képzés indul. Nem is volt kérdés; azonnal jelentkeztem.

Ön szerint miben rejlik a keramikus szakma varázsa?

Fantasztikus érzés, amikor a fejemben megszületik egy gondolat, egy forma, harmónia, színkombináció, és pár hónap után a kezemben tudom fogni a megvalósult alkotást. Az elkészült munkáimmal ki tudom fejezni a hangulatomat, az érzéseimet. Próbálom érzékeltetni azt a csodás tájat, – a természetet és a Balaton közelségét – ami körülvesz.

Nagyon szeretem alkalmazni a természetben található tárgyakat, terméseket. A Káli Medence, a Balaton nagy hatással van rám, minden nap más arcát mutatja. Egy kedves ismerősöm Erdélyben él, tőle kaptam sok pecsétet, amit régen a nagymamáink, dédikéink a párnákra hímeztek. Próbálom a csodaszép magyar motívumokat a következő generációval is megőrizni, megszerettetni, megismertetni.

Milyen technikákat alkalmaz a kerámia készítés során, amelyektől egyediek, Önre jellemzőek lesznek a termékei?

Minden kerámiám más, egy darab sem egyforma. A kerámiáimat korongozom, éppen ezért lesznek egyediek; olyan „Lengyel Zsuzsisak”!

Mennyi idő alatt készül el egy-egy tányér, bögre?

Egy tárgy elkészítése a méretétől és a vastagságától függ. Nagyobb méretű tárgynál több hónap is eltelhet az elkészüléséig. A bögréimet, tálkáimat pár perc alatt megkorongozom. Több időt igényel a száradás. Lassan kell szárítani, sürgetni nem szabad, mert könnyen elrepedhet.  Ez körülbelül egy 2-3 hetes folyamat. Utána következik a zsengélés, keményre égetés, ez is pár napot igénybe vesz. Az utolsó munkafolyamat a mázas égetés, ilyenkor kapja meg a tárgy a színét. Szóval egy kisebb tárgy elkészítése körülbelül 4-5 hét.

Honnan merít inspirációt az új termékekhez?

A Balaton közelsége elképesztően inspirál. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy itt alkothatok. A türkizkék kerámiáimat ezért is neveztem el „Balatonkék” kerámiáknak.  Próbálom visszaadni a színekkel a víz árnyalatát – ami minden nap más -, a víz mozgását, a hullámokat, és persze azt a nyugalmat, energiát, amit én is kapok a csodálatos Balatontól.

Mit ajánl annak, aki ki szeretné próbálni a kerámiakészítést?

Akit érdekel a kerámiakészítés, az mindenképpen iratkozzon be egy képzésre, vagy jelentkezzen egy workshopra. Ott érezni fogja, hogy van-e kitartása ehhez a csodás hivatáshoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást