A képeslapírás etikettje

A képeslapírás etikettje

Címlap / Otthon / A képeslapírás etikettje

Az üdvözlőlapok küldése és fogadása ünnepi hagyomány, ezek az apró figyelmességek növelik az ünnep szellemét egészen az új évig.

Már az 1700-as évek óta küldenek az emberek képeslapokat. Azonban van pár dolog, amiben tanácstalanok vagyunk. Például soha nem tudjuk pontosan mikor kell elkezdeni a képeslapok küldését, hogy pont jókor érkezzen meg a barátokhoz és családhoz. Az se világos, hogy érdemes 200-at küldeni minden ismerősnek, vagy csak 20-at a szeretteinknek. Íme egy komplett útmutató a karácsonyi képeslapok etikettjét illetően.

Írd kézzel!

Az általad elküldött képeslapok sokat jelentenek azok számára, akik elolvassák, valószínüleg évekig megőrzik. Bár nyilvánvalónak tűnik, de azért elmondjuk, hogy üdvözlőlapokra tollal illik írni. Ne nyomtass rá a képeslapra szöveget és ne is írj rá ceruzával. Attól, hogy nem kézzel írott a kártya, személytelenné válik, és úgy hat, mintha több ezer embernek küldenéd el ugyanezt a pár sort.

Tüntesd fel a neveket

A képeslapra mindig írd rá azoknak a nevét, akik küldik a jókívánságokat. Ha nemcsak a saját nevedben írsz, hanem egész családod nevében, akkor sorolj fel név szerint mindenkit, esetleg írd oda, milyen család. Nagyon rosszul néz ki, amikor rövidítésekkel van aláírva, például A. vagy B.

Papír vagy virtuális?

Egyes javallatok szerint még mindig a klasszikus papír-üdvözlőkártyák az igaziak, de ma már rengetegen küldenek virtuális képeslapokat is. Hogy miért? Mert szépek, változatosak, gyorsan megérkeznek és ugyanakkora örömet okoznak, mint a hagyományosak. Egy barátság vagy kapcsolat nem kevésbé értékes, ha e-mailben kapjuk a képeslapot és nem a postán. Persze azért mélyebb hatást gyakorol az emberre egy valódi kártya elolvasása, mintha a számítógép képernyőjét bámulná.

A kézzel készített üdvözlőlapok különlegesek és egyediek, ezekkel igazán nagy örömöt szerezhetsz közeli barátaidnak, családtagjaidnak. Nézd meg kézzel készített ötleteinket itt.

A karácsonyi képeslapok kézzel készítése boldog időtöltést biztosít egy téli délutánon úgy felnőttek, mint gyerekek számára. Akik értenek a Photoshophoz, készíthetnek számítógépen is különleges üdvözlőlapokat. Egyes webhelyek is lehetővé teszik, hogy személyre szabott képeslapokat kreáljunk fotóink montázsolásával.

Egyedi üdvözlő szövegek

Ha egyedi feliratot/idézetet mellékelünk az üdvözlő szöveg mellé, akkor elegánsabbá válik a képeslap. Íme néhány elbűvölő karácsonyi idézet:

“Angyalok húznak a világ fölött.
Hírét hozzák, hogy földre szállt a béke!
Megszületett az Igazság, a Jóság,
akit úgy vártunk: megszületett végre!” – Wass Albert

“A szent estén majd eljövök ide.
Álmaim szekerébe fogatok
És szólok fantáziám táltosához:
Hipp-hopp, ott legyek, ahol akarok,
És álomhintón eljövök – ide.” – Reményik Sándor

“Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották.” – Thyde Monnier

” December az úton
szánkóval szalad,
karácsonyi kedvvel
kincset osztogat.
Piros ünnepet hoz,
fenyők illatát,
hóember a kertben
kicsípi magát! ” – Fésűs Éva

“Az ünnep csak úgy szép, ha képes vagyok szeretni még,
mert nincs karácsony, ha magam bezárom, és nem teszem ki eléd.” – Eleven Hold
/citatum.hu/

Mikor küldd el?

A képeslapokat december első két hetében ajánlott kiküldeni, így tud időben megérkezni. Nagyszerű gesztus, hogy távol élő barátaidat és családtagjaidat felköszöntöd. A másik oka, amiért időben kell elküldeni az üdvözlőlapokat, hogy esélyt adj arra, hogy viszonozni tudják a jókívánságokat. Így nagyobb valószínüséggel kapsz te is képeslapot még Karácsony előtt.

A nemzetközi postaszolgálatnak több időre van szüksége a kártyák kiküldésére, ezért ha külföldre küldöd december első hetében kell legkésőbb kiküldened.

Az üzleti karácsonyi üdvözlőlapok esélyt adnak, hogy egy pillanatra az emberek kivetkőzzenek a hivatali sablonból. Az ügyfeleknek küldött üdvözlőlapok segítenek a jó kapcsolatot fenntartani, míg a munkatársak közti képeslapváltásnak jó csapatépítő hatása van.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást