Így nem károsítja a képernyő a látásodat – 5 szabályt tarts be

Így nem károsítja a képernyő a látásodat – 5 szabályt tarts be

Címlap / Életmód / Egészség / Így nem károsítja a képernyő a látásodat – 5 szabályt tarts be

Nagyon sokan számoltak be arról, hogy egyre homályosabban látnak, érzékeny a szemük, és gyakran fáj a fejük, amiről gyakran a képernyő előtt töltött sok idő tehet. Mert míg korábban legalább addig nem a monitort nézted, amíg a munkahelyedre mentél, majd hazajöttél, most még ezt az időt is a gép előtt töltöd.

Nem csoda, hogy komoly látásromlás kezdődött el nem csak az idősebbek, de a fiatalok körében is! Ha tapasztalod magadon ezt a problémát, fontos betartanod az alábbi öt szabályt, ami segít megelőzni és enyhíteni a látáskárosodást!

Figyelj a 20/6/20-ra

Szakértők szerint ez a szabály nagyon fontos, ha nem akarod, hogy romoljon a látásod, de mégis kénytelen vagy a munkád miatt sok időt gép előtt tölteni. A feladatod, hogy minden 20. percben nézz valamit, ami tőled legalább 6 méteres távolságra helyezkedik el, 20 másodpercben keresztül.

Ez azért fontos, mert amikor a monitort figyeled, a szemed folyamatos megerőltetésnek van kitéve, pláne, ha gépelned kell, és apró betűket olvasol. A szemed nem tud pihenni, ha ilyen közeli távolságba nézel; ezért kell, hogy óránként háromszor, csak néhány másodpercig, de meredj el a távolba. Így lehetőséget adsz nekik a pihenésre!

Tippek otthoni munkavégzéshez
Halfpoint/istockphoto.com

Pislogj sokat!

A pislogás egy automatikusa reakció, észre sem vesszük, hogy csináljuk. Pont ezért történhet meg az, hogy időnként teljesen elfeledkezünk róla! Amikor a gépedet nézed, és elmélyülsz egy feladatban, a tekinteted rámered a monitorra, és közben szinte biztos, hogy kevesebbet pislogsz.

Ez apróságnak tűnhet, de valójában ilyenkor sokkal jobban megerőlteted a szemedet, elkezd kiszáradni, érzékennyé válik, és bizony fejfájást is okoz. Hogy ezt elkerüld, figyelj a pislogásra, valamint bizonyos időnként állj meg, hunyd le a szemed 3 másodpercen át, és ismételd ezt meg naponta többször.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»