Otthon / Szórakozás

Az 5 kedvenc filmünk a ’80-as évekből

Az 5 kedvenc filmünk a ’80-as évekből

Valószínűleg veled is előfordul néha, ha otthoni mozizásról van szó, hogy nem feltétlenül a legújabb filmek egyikét néznéd, hanem helyette elővennél és leporolnál egy jó kis régi klasszikust. Az 1980-as években szuper vígjátkok, romantikus filmek készültek, és még egy-két jó thriller és horror is akad ezekből az időkből a borzongós darabok kedvelői számára. Összegyűjtöttük az 5 kedvenc filmünket az 1980-as évekből, hátha te is szívesen újranéznél – vagy akár először megnéznél – ezek közül valamit.

Mondhatsz bármit (Say Anything…), 1989.

Talán elég annyit mondani erről a filmről, hogy John Cusack játssza benne a főszereplőt, Lloyd-ot, így sokan már ebből gondolhatják, hogy a történet főhőse egy filozófikus, nagyon sokat gondolkodó karakter lesz.

Lloyd ugyanis nem egy átlagos kamaszfiú, sokkal inkább ő az osztály bölcselője, aki viszont a többi kamaszsráchoz hasonlóan szintén az osztály leggyönyörűbb lányába szeret bele.

Hogy legyen egy csavar a történetben, a lány szintén megkedveli főhősünket, és ad neki egy esélyt, ami után elkezdődik a nem túl hétköznapi tinédzser kapcsolatuk.

Vissza a jövőbe (Back to the Future), 1985.

Robert Zemeckis nagysikerű trilógiáját remélhetőleg nem kell a legtöbbeknek bemutatni, ugyanis ezekből az alkotásokból tanultuk meg nagyon sokan, mi is az a tér-idő kontinuum.

A történetben egy kamasz srác, Marty McFly és az ő furcsa barátja, egy enyhén bogaras tudós, Doki képesek lesznek arra, hogy utazzanak az időben egy régi DeLorean autó segítségével.

Ha önmagában ez a történet nem győzött még meg arról, hogy érdemes számtalanszor újranézned, akkor felhívjuk a figyelmedet arra is, hogy az egyik legnagyszerűbb filmzene is ebben a moziban hangzik el.

Nulladik óra (The Breakfest Club), 1985.

A Vissza a jövőbe első részéhez hasonlóan szintén 1985-ben jelent meg a Nulladik óra című film, amelyet itthon is sokan eredeti nevén, The Breakfest Clubként ismernek.

A történetben öt diákot ítélnek arra, hogy szombat délelőtt büntetésben kell tölteniük az idejüket a gimnázium könyvtárában.

A stréber, a bálkirálynő és a balhés srác mellett a sportoló és a fura kamaszlány kerülnek össze, akik a gimi klikkes kasztrendszerének megtárgyalása után az élet sokkal fontosabb kérdéseiről is elkezdenek elmélkedni a néhány óra leforgása alatt, amit összezárva töltenek.

Meglógtam a Ferrarival (Ferris Bueller’s Day Off), 1986.

A Matthew Broderick főszereplésével készül Meglógtam a Ferrarival is hasonlóan jellemzi a kor amerikai tinédzsereit, mint a The Breakfest Club, miszerint életük legnagyobb kínszenvedése nem más, mint hogy iskolába kell járniuk.

A főhős Ferris Bueller egyik reggel előadja otthon a nagybeteget, hogy barátnőjét és legjobb barátját a suliból megszöktetve városi kocsikázásra induljanak a legjobb barát édesapjának Ferrarijával.

Ahogy a hasonló történetekben, itt is rengeteg a rázós, lebukásveszélyes szituáció, amelyből főhőseinknek meg kell lógnia.

Ha kíváncsi vagy ki számított a ’80-as évek mozivilágában a menő bajkeverőnek, mindenképpen látnod kell ezt a filmet!

Ragyogás (The Shining), 1980.

Stephen King nagysikerű könyvéből Stanley Kubrick készített horrofilmet Jack Nicholson főszereplésével, melyet a ’80-as évek legelején mutattak be.

Egy üres hotel, egy első ránézésre normális család – akik valóban csak első ránézésre vannak rendben –, és egy magányos tél bőven elég kellék egy brutálisan ijesztő, de lebilincselően izgalmas történethez.

A film egy igazi pszichohorror, amely a legfélelmetesebb dologként nem szellemeket, zombikat, földöntúli erőt vagy UFO-kat ábrázol, hanem minden rémségek legrémségesebbét, az embert.

Ha a romantikus vígjátékok helyett egy borzongató darabot keresel, ezt a filmet semmi pénzért ne hagyd ki.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást