Pénz és hivatás

Kedden érdemes állásinterjúra menni! 5 pszichológiai trükk, amivel megszerezheted a munkát

Kedden érdemes állásinterjúra menni! 5 pszichológiai trükk, amivel megszerezheted a munkát

Egy állásinterjún nem csak az számít, hogy mennyire vagy alkalmas a munkára. A magabiztosságod, a kifejezőkészséged, sőt, még a beszédstílusod is sokat számít, ráadásul ezeken kívül is akadnak olyan tényezők, amelyek szerepet játszanak abban, hogy végül megkapd a munkát. De a jó hír, hogy néhány pszichológiai trükkel növelheted az esélyeidet!

1. Az időpont

Azt gondolnánk, teljesen mindegy, melyik nap kerül sor az interjúra, pedig nem így van! Pszichológusok szerint hétfőre és péntekre sosem érdemes leegyeztetni egy állásinterjút, ezen a két napon ugyanis a legalacsonyabbak az esélyeid. A hét elején mindenki sokkal fáradtabb, több a munka, és kevesebb a motiváció, míg pénteken már mindenki a hétvégére gondol, és az interjút is hajlamosak elsietni.

Ezért ha azt akarod, hogy a legjobb esélyekkel indulj, lehetőleg kedden menj állásinterjúra!

A szakértők szerint egyébként délelőtt 10 és délután 3 között a legjobb leülni beszélgetni erről, de persze ezt már nem biztos, hogy te határozhatod meg.

2. A színek és elhelyezkedés

A cipőd és a ruhád színe, valamint annak tisztasága sokat elárul rólad, és ezzel az interjúztatók is tisztában vannak – néha nem is tudatosan.

Például ha kék vagy barna összeállításban érkezel, komoly jelentkezőnek fognak tartani, míg ha például narancssárgát viselsz, azonnal felelőtlenebbnek és szétszórtabbnak tartanak.

De nem csak a színek számítanak! Ha lehet, akkor inkább érkezz magas sarkúban, a magasabb embereket ugyanis tudat alatt vezetőnek tekintjük, és sokszor emiatt még a fizetésük is magasabb.

3. Ismerd ki az interjúztatót

Amikor telefonon hívnak fel, hogy szívesen találkoznának veled személyesen, rögtön írd le az interjúztató nevét. Szinte biztos, hogy fent van a Facebookon, és ki tudsz deríteni róla néhány dolgot: például hogy mi a hobbija, zenei ízlése, kedvenc filmje. Ezt követően érdemes később a beszélgetésbe valahogy belecsempészni azt, hogy te is szívesen olvasol Robin Cook könyveket, vagy szeretsz falat mászni (ha tényleg így van!).

Persze mindezt csak akkor, ha a lehetőség adott rá, és nem lesz egyértelmű az interjúztatónak, hogy kicsit utánajártál, ő mit szeret. Ez azért jó trükk, mert a pozitív megerősítés eszközét használod: az emberek tudat alatt szívesebben vesznek fel olyanokat, akik személyiségüket tekintve hasonlóak, mint ők.

racorn/depositphotos.com

4. A mosoly típusa

Megtanultuk már, hogy ha mosolygunk, az emberek kedvesebbnek és szimpatikusabbnak tartanak minket. De azért az sem mindegy, milyen mosoly ül ki az arcodra. Kutatások szerint ugyanis ha valaki nagyon széles mosollyal ül le az állásinterjún, arról azt fogják gondolni, hogy komolytalan és felelőtlen. Még ha tényleg csak a puszta kedvesség is vezérel, sajnos többet ártasz, mint használsz ezzel a módszerrel. Úgyhogy próbálj meg visszafogottan mosolyogni, és a komolyabb témáknál a lehető legkomolyabb hangnemet felvenni.

5. A varázsszó

Amikor meghirdetnek egy állást, emberek százai küldik be az önéletrajzukat. A személyes beszélgetéseken aztán a kérdések mindig ugyanazok, és mivel a résztvevők pontosan tudják, mit szeretne hallani a HR-es, egyértelmű, hogy azokat is mondják. Igyekeznek tökéletesnek beállítani magukat, ezért a végén az interjúztató számára az összes résztvevő ugyanolyan lesz. Ha viszont szeretnél kitűnni a tömegből, van egy mondat, amit érdemes bevetned!

Amikor azt kérik tőled, hogy mesélj egy kicsit magadról, ne csak azt ismételd meg, amit a CV-dben is leírtál. Inkább mondd azt, hogy

„Hadd meséljek valamit, ami nincs benne az önéletrajzomban”,

és mondj el valamit akár egy korábbi munkából, ami miatt szerinted jó választás lennél. Ezzel biztosan felkelted az érdeklődésüket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást