Karsai Dániel történetéről készül különleges előadás a 6színben

Karsai Dániel történetéről készül különleges előadás a 6színben

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Karsai Dániel történetéről készül különleges előadás a 6színben

Az elmúlt hónapokban sokan hallottunk dr. Karsai Dániel megrázó történetéről.  A mindössze 47 éves, korábban életerős, aktív életmódod folytató alkotmányjogásznál, aki fekete öves jujitsu-s, kétszer teljesítette az Országos Kéktúrát, járt 5467 méteres magasságban az Annapurnán, 2022. augusztusában diagnosztizálták gyógyíthatatlan ALS betegséget, ami az egész életét megváltoztatta. Történetéről most egy igazán különleges, felkavaró színdarab készül a 6színben, amelyről a rendező Szenteczki Zitával beszélgettünk.

Karsai Dániel kezdte el írni a színdarabot

A színdarab Karsai Dániel ötlete volt, a megvalósítás pedig most a 6színben, Szenteczki Zita rendezővel és Bíró Bence dramaturggal együtt valósul meg. „Dani nagybátyja, Karsai György 10 évig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Tőle tudtam meg, hogy Dani milyen helyzetbe került, és hogy közben elkezdett írni egy színdarabot. Így kezdődött el a közös munkánk” – emlékszik vissza Szenteczki Zita.

Fotó: 6szin.hu/Szkárossy Zsuzsa

Már az előadás címe is sokatmondó 

Természetesen rengeteg érv szólt amellett, hogy az elkezdett színdarab meg is valósuljon. Már a címe is sokatmondó: Egy tökéletes nap. De milyen lehet egy tökéletes nap, ha az ember tudja, hogy egy gyógyíthatatlan betegséggel él együtt?

„Dani elmondta nekünk, hogy úgy érzi, ameddig egy napban túlsúlyban vannak azok a dolgok, amelyek számára értékesek, az jelenti a tökéletes napokat, sőt, egyenesen az életet”. 

Ezek a gondolatok pedig már önmagukban is elegek ahhoz, hogy elgondolkozzunk azon, mi hogyan éljük az életünket. Megéri folyton rohanni? Idegeskedni olyan dolgokon, amelyekre nincs ráhatásunk? Hagyni, hogy az állandó stressz uralja az életünket?  Vagy talán jobbat tennénk azzal ha minden egyes napban az értéket keresnénk, amiért reggel igenis jó volt felkelni, még akkor is, ha éppen nem volt kedvünk kikelni az ágyból?

Nem mindennapi színdarab készül

Az Egy tökéletes napot már az is különlegessé teszi, hogy Karsai Dániel maga is nagy szerepet vállal az alkotói munkálatokban, közben pedig olyan dolgok történnek, amit a legtöbb ember csak remélhet, hogy soha nem kell átélnie, hiszen az egészségi állapota az ALS betegség következtében folyamatosan romlik, és egyre több nehézséget okoz számára. Ezekkel a történésekkel kapcsolatosan pedig az alkotótársai felé is nagyon nyitott, sokkal jobban, mint az bármilyen betegséggel küzdő embertől elvárható lenne.

„Ez a munkafolyamat számunkra is teljesen más, hiszen látjuk azt az iszonyatos erőt, ami Daniban van, miközben közelről követjük végig a teste elfogyását. Ahogy küzd magáért és más emberekért, átvittebb értelemben pedig a magyar társadalom önállóságáért, autonómiájáért, egymás mellett jelen lévő gondolatok, hitek elfogadásáért. Nagyon különleges átélni, és hatalmas bizalmat és nagy felelősséget  jelent, élő íróval dolgozni, aki haldoklik közben” – mondja Szenteczki Zita.

facebook.com/hatszin/Szkárossy Zsuzsa

Júniusban lesz a bemutató

Az Egy tökéletes nap munkálatai most is erőteljesen folynak. „Az írás folyamatos, mindig bővül az anyag azáltal is, hogy Dani hogy van, illetve hogy mi történik a közéletben. Sokat beszélgetünk a családjával, az ápolójával, a hozzá közeli harcművészekkel, alkotmányjogászokkal is” – árulja el a rendező. 

A darab premierje június 14-én lesz, és annyi már most biztos, hogy bárki, aki beül megnézni az előadást, nem átlagos színházi élménnyel fog gazdagodni. „Azt remélem, hogy mindazokban, akik megnézik majd a színdarabot, át tudnak értékelődni bizonyos dolgok, az élethez, halálhoz való viszonyukat is beleértve” – teszi hozzá Szenteczki Zita.

Nyitófotó: 6szin.hu

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!