6 karriertipp a milliomos szakértőtől, hogy sikeresen zárd az évet

6 karriertipp a milliomos szakértőtől, hogy sikeresen zárd az évet

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 6 karriertipp a milliomos szakértőtől, hogy sikeresen zárd az évet

A januárban még lelkesen betartott újévi fogadalmaktól mostanra eljutottál odáig, hogy már semmit sem vársz ettől az esztendőtől, csak azt, hogy vége legyen végre? Esetleg november lévén már a következő fogadalmak kezdenek kikristályosodni a fejedben? A múlt és a jövő helyett koncentrálj inkább a jelenre, mert még mindig van rá lehetőség, hogy sikeresen zárd az évet!

Kitől származnak a tanácsok?

David Allen amerikai munkaerő-hatékonysági guru tippjeit hoztuk el neked. A 67 esztendős szakember az egyik legelismertebb menedzsment-kutatónak számít a tengerentúlon. Állítása szerint 35 éves korára már 35 foglalkozásba kóstolt bele: többek között bűvész, utazási ügynök, benzinkutas, éttermi szakács, fűnyíró-értékesítő és mindenféle vállalati menedzser is.
A cégek résztvevőnként 125 000 forintnak megfelelő összeget szoktak fizetni neki egy rövid szemináriumért.

Koncentrálj a pozitív dolgokra!

A sikerhez vezető úton pozitív gondolkodással kell elindulnod. Ez nem valamiféle közhely, hanem mindennapokban kamatoztatható szemlélet: töprengj rajta, hogy melyek azok a munkafolyamatok, amelyeket szívesen végzel!
Próbálj meg ezekre összpontosítani, s beléjük sűríteni minden lelkesedésed. Így könnyebben veszed majd az akadályokat és a nehézségeket, valamint azok kapod magad, hogy a monoton feladatok sem jelentenek akkora megterhelést számodra – sőt, az irodai konfliktusok sem.

Add lejjebb a célokat!

A „merj nagyot álmodni!” felhívás kétélű fegyver, és a karrier területén többnyire a mindennapi sikerek ellen dolgozik. Ahelyett, hogy a legtávolabbi célodra összpontosítanál – ami jelen pillanatban valószínűleg elérhetetlennek tűnik számodra –, tűzz ki magad elé kézzel foghatóan valószerű elvárásokat!
Lépésenként haladva elképesztően messzire juthatsz, de ha hatalmasat szeretnél ugrani, könnyen összetörheted magadat és az álmaidat…

Élvezd az utat!

A „sikerhez vezető utat” már mi is említettük ebben a cikkben, és ez bizony Mr. Allen egyik kedvenc kifejezése. Azért szereti használni, mert kiválóan érzékelteti: az utat nem lehet megkerülni, muszáj rajta végigmenni.
Ha pedig ez a helyzet, miért ne élvezhetnéd a célodhoz vezető napokat, heteket, éveket? „Már félúton sokkal bölcsebb és sikeresebb voltam, mint amikor elindultam!” – szokta mondani, s minden új célhoz szinte a nulláról kell indulni, tehát ez az élmény egy életen át kísér.

Figyeld a fejlődésed!

A motiváció elvesztésének leggyakoribb oka, hogy látszólag túl sokat kellene tenni egy-egy cél megvalósításáért. Ezt a csapdát könnyedén elkerülheted, amennyiben bizonyos távlatra előre meghatározod, mit szeretnél elérni a karrieredben.
Ha papíron rögzíted, hogy például fél év múlva mennyi pénzt szeretnél keresni, vagy milyen feladatkörre vágysz, mindennap érezheted azt a bizonyos nyomást, hogy tenned kell érte, hiszen megígérted.

Életre kelt lista

„Ez egy kicsit furcsán fog hangzani, de bízz bennem, oké?” – szokta mondani Mr. Allen, amikor terítékre kerül ez a tipp. Azt javasolja, hogy hagyományos papír és ceruza helyett olyan módon és eszközzel tudatosítsd magadban a motivációs listádat, aminek a segítségével alaposan bevésődik az agyadba.
Például alkoholos filccel a fürdőszobatükörre, háttérképként a számítógépen, mobiltelefonos emlékeztetőként vagy szanaszét a lakásban, post-iteken. Érdemes adni egy esélyt a dolognak, nem?

Apró lépések

Amikor meglátsz az utcán egy kisbabát tipegni, megállapíthatod, milyen türelmes a szülő, aki a tartja a tempót mellette. Vagy éppen te büszkélkedhetsz egy-két ilyen csöppséggel, aki lassításra késztet a napi rohanás közepette. Jusson csak eszedbe, mit kell tenned, ha például el akarsz jutni távolsági busszal a szomszéd városba: először ki kell lépned az ajtón, elmenni a megállóba, megvárni a buszt, felszállni, megvenni a jegyet… Ezek mind apró lépések.
Te is pont úgy haladsz, mint a babák, csak gyorsított felvételen szemléled. Nos, a karriereddel hasonló a helyzet: ne becsüld alá az apró lépéseket! Ha úgy érzed, gondjaid vannak a céljaid meghatározásával, esetleg fogalmad sincs, mit szeretnél kezdeni az életeddel, mire vágysz, nyugodtan keress fel egy szakképzett, tapasztalt tanácsadót vagy coach-ot!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást