Karbantartást nem ígénylő kert tervezése

Karbantartást nem ígénylő kert tervezése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Karbantartást nem ígénylő kert tervezése

Egyes kertépítési trükkel minimálisra csökkenthetjük a kert karbantartására szánt időt, lássuk hogyan!

1.Kert tervezés

Sajnos a világon minden karbantartást igényel, így a kertben is szükséges minimális időt eltölteni kertészeti feladatok elvégzésével. De ezt az időt minimizálhatjuk, ha néhány trükköt ismerünk. Könnyen tisztítható, de érdekes kertet kell létrehoznunk, ahová örömmel lépünk be.
A bonyolultabb tereprendezéssel érhetünk el érdekes teret, váltakoztassuk a különböző járdákat és ültetett területeket, így nem válik unalmassá. Ültessünk különböző növényeket, így változatos és szines látványban lesz részünk. Lényegében olyan növényekre lesz szükségünk, amelyek kevés gondozást igényelnek és elegendő néha lesöpörnünk a járdát.

2. Osztályozd a teret

Ha a kertet nem labdajátékoknak és futóversenyeknek szánod, akkor oszd fel klasszikus négyzet/téglalap alakú részekre. Tartsd a designt egyszerűnek de változatosnak. A kert végébe ültess magasabb de „átlátható” virágokat, mint a verbéna. Ez növeli a kert magasságát, árnyékot és színt ad a térnek.
A megosztottság segít a szép kert kialakításánál. Választhatsz különböző járdalapokat a kert különböző részeibe, így méginkább megosztod a teret.

3. Válassz évelő és örökzöld növényeket

A verbéna (vasfű) például nem virágzik egész évben, de minden évben magától szaporodik és újra virágba borul.
Ha állandó egész éves növényeket szeretnél, válassz örökzöldeket vagy a mediterrán növényeket, mint a bambusz vagy pálmák. 

4. Válaszd óvatosan a színeket

Ha már úgy döntöttél, hogy színes kertet szeretnél – és nem a kerítés lefestésére gondoltunk – akkor érdemes elgondolkozni milyen színekbe szeretnéd öltöztetni a környékedet. Például jól mutatnak egymás mellett a krémszínek, sápadt kékek és rózsaszínek.
Ha modern megjelenést szeretnél (ha lehet ezt a jelzőt használni a növényekre), akkor válaszd a feketéket, vöröseket és lilákat. Ha nem vagy benne biztos, mit szeretnál próbáld papírra festeni ezeknek a színeknek a kombinációját, esetleg színes papírokat is elhelyezhetsz a fű közé, így rájössz, hogy működik vagy sem.

5. Szobrászat, forma, egységesség

Az ültetés történjen sávokban, kör formában, de mindenképpen egy előre eltervezett forma szerint. Ha bokrokat ültetsz, akkor ne aggódj, hogy túl gyakran kell majd metszened, elég egy évben kétszer. Ha pénzt szeretnél spórolni, vásárolj fiatal buxusokat és az évek folyamán alakíts ki egy számodra kedvező formát.
A szobrok, magas virágtartók, oszlopok és egyéb dekoratív kemény elemek jól mutatnak egy kertben, és nem igényelnek karbantartást. Miután kialakítottuk a virágágyásokat és járdákat, a kerti szobrokat helyezzük el kedvünk szerint a stratégiai pontokra.

6. A növények változó magassága

Egy tipp a kert tervezésénél, hogy a magasabb bokros növényeket ültessük külön edénybe és helyezzük el (vagy süllyesszük) az alacsony növények mellé.
Így bármikor elhelyezhetjük a kert egy másik részébe, ahol csupasz lombozat kezd lenni, esetleg a bejárat szélére is, hogy a vendégek jobban le legyenek nyűgözve.
Szóval nem kell időt szánni az átültetésre, egyszerűen edényben horozható egyik helyről a másikra.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!