7 karácsonyi tévhit

7 karácsonyi tévhit

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 karácsonyi tévhit

Egyes dolgok, amelyeket tényként kezelünk a karácsonyi bibliai történeteket illetően, valójában mítoszok.

1. Jézus december 25.-én született

Ha úgy gondoltad eddig, hogy a karácsony valójában Jézus születésnapja, akkor rosszul tudtad. Bár valóban ekkor ünnepeljük Krisztus születésének napját, ez a nap valójában nem az a nap.
Hogy pontosan mikor született, az nagy viták tárgya, egyesek szerint valóban valamikor decemberben, mások szerint júniusban. Nyilvánvalóan fel kellett állítani egy időpontot, amikor ezt a napot ünnepelhetjük.

2. A karácsonyfa keresztény hagyomány

Valójában a karácsonyfa egy pogány hagyományból született. A téli napfordulón (az év legrövidebb napján) a druidák díszes karácsonyfát állítottak fel a Szent Liget tiszteletére.
Azért kezdték a keresztény papok is díszíteni a karácsonyfát, hogy jobban meggyőzzék a pogányokat a kereszténységről.

3. A kis Jézus nem fajászolban volt

Lukács evangéliumában van csak megemlítve a jászol, ebben volt az állatok takarmánya tartva. De abban az időben csak kőből készültek ilyen takarmány-jászolok.
A régi keresztény történetek szerint Jézus barlangban született, ahol az állatokat is tartották, nem egy pajtaszerű épületben.

4. A Mikulás pocakos és piros

Ma már tudjuk, hogy a Mikulás valamikor tényleg létezett. Szent ember volt, de ember. A nagy pocak, hatalmas szakáll, pirospozsgás arc a média szüleménye.
A korai Szent Miklós valójában sovány ember volt (bár valóban volt szakálla), egyszerű vászonruhában járt.

5. Jézus nem i.u 1-ben született

A dátum, hogy mikor élt valójában Krisztus, rejtély. A mai általunk használt dátumszerkezet 1500 éve használt, és súlyos hiányosságai vannak.
A millenium körüli óriási felhajtás is e miatt teljesen hasztalan volt, a dátumokat mi határozzuk meg – ezek csak számok, amik az időt jelölik.

6. Jézus nem Betlehemből származik

Szinte minden hivatkozás Jézusra azt mondja, hogy ő Názáretből való, ez az ő szülővárosa. Csak két evangélium szól arról, hogy Betlehemből, Dávid városából származik.

7. A „szűz szülés” nem is volt szűz

Ézsaiás könyvében nem esik szó a „szűz szülés”-ről. A héber nyelv egyik görög fordításában a „szűz” szó annyit tesz, hogy „fiatal nő, házasságkötési életkorban”.
A korai keresztény írások arra engednek következtetni, hogy az akkori keresztények közt sokan nem hittek a „szűz szülésben”. Természetesen a tudomány is ezt bizonyítja.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!