Stílus / Arc

Karácsonyi smink alaptippek

Karácsonykor könnyen lehet, hogy a nagy rohanásban, készülődésben nem jut majd elég időnk saját magunkra, vagy a korábban elkészített sminkünk már rég nem tökéletes. Hogy mégis szépek lehessünk az ajándékok átadására, és az azt követő időre is, íme néhány nagyon egyszerű sminkelési tipp.

Alapozás

Ha biztosra akarunk menni, akkor a készülődés elkezdésekor vigyünk fel egy kis alapozót és púdert. Alapozó helyett talán még jobb választás a színezett hidratáló krém, ennek használata ugyanis jobban ápolja a bőrt, de ugyanúgy egységes színt biztosít.
Akkor ajánljuk, ha nincs nagy bőrhiba vagy színbeli egyenetlenség, amit inkább csak egy alapozóval tudunk eltüntetni. Ha eljön a gyertyagyújtás, akkor elég lesz egy kis pirosítót feltenni magunkra és elvégezni az alap smink teendőket, és máris készen vagyunk úgy, hogy közben egész nap szép, kisimult bőrrel szaladgáltunk.

Szőrtelenítés

A szőrtelenítés érzékeny pont, és nem csak a helye miatt. Mi nők nem szeretjük, ha bármi jel emlékeztet bennünket a szőrökre, kínosan érezzük magunkat sokszor még a téma említésekor is. Ezért figyeljünk oda, hogy ha szükséges arcszőrtelenítés, akkor azt még az előző nap tegyük meg, hogy Szentestére lehetőleg ne egy kis piros pöttyökkel ékesített csík árulkodjon a nem kívánt szőrökről.
Minden más testrész szőrtelenítését célszerű korábbi napokra időzíteni, ugyanis a leggyakorlottabb háziasszonynak is alakulhat úgy a napja, hogy mégsem jut elég ideje rá. Márpedig akkor könnyen oda a kellemes érzés, így inkább ne kockáztassunk.

Szájkontúr

Az egyik legkönnyebben eltűnő smink az, amelyik a szánkon van. Legyen ez rúzs vagy szájfény, kontúrozás vagy satírozás, sajnos gyakori, hogy fél órán belül lenyaljuk, vagy letöröljük magunkról. Mindig a megszokott sminkünk van leggyorsabban készen, így nem érdemes ilyenkor új megoldásokkal kísérletezni.
Ha azonban hosszabb ideig tartó szájsminket szeretnénk, akkor célszerű egy természetes árnyalatú ceruzával körberajzolni, majd besatírozni a szánkat. Így nehezebben tűnik el a szín, de nem lesz mindenki rúzsfoltos az ajándékosztással járó puszilkodásnál.
A szájkontúrnál figyeljünk, hogy lehetőleg először az íveket és a száj sarkát rajzoljuk meg, majd a kimaradt néhány centit a végén kössük össze egy vonallal. Így biztosan szimmetrikus és szép szájformát készíthetünk magunknak. 

Pirosítás

A pirosítás szintén könnyen eltűnő sminkrészlet. Ezért jobban járunk, ha csak az ünneplés és fotózás előtt tesszük fel magunkra, még így is valószínű, hogy az ajándék- és pusziosztás alkalmával a pirosító nagyobbik része szeretteink arcán végzi majd.
Ha úgy érezzük, hogy már reggel alapozni szeretnénk az arcunkat és nem elég az esti pirosítás, akkor tegyünk fel egy leheletnyit, de nap közben is figyeljük, hogy megvan e még. Ha túl erős, akkor az a baj, ha viszont gyenge, akkor ismételjük többször is. Ne feledjük azt sem, hogy a nap közbeni rohangálás során is kipirosodhatunk kicsit, így lehet, hogy nem is lesz nagy szükség minderre a nap folyamán.
A pirosító és az alapozó alá feltétlenül tegyünk púdert is, ami nem csak rögzíti a sminkünket, de egyben segít a pirosító eloszlatásakor is. Ha ugyanis az alapozóra vinnénk fel, akkor az abban beleragadna és nem tudnánk egyenletesen eloszlatni. 

Korrektor

Ha szemünk táskás és lila árnyalatú, akkor ne Karácsonykor reménykedjünk abban, hogy majd enyhül ez a nap végére. Még időben tegyünk az alapozó fölé egy kis sárgás tónusú korrektort, ez ugyanis nem csak eltakarja a táskákat, de a sárga szín semlegesíti bőrünk lilás árnyalatát is.
Ha bármi más színt használunk, akkor a lila előbb-utóbb előtűnik, így jobban járunk, ha inkább megelőzzük ezt. Korrektort természetesen bárhova máshova is tehetünk, ha a bőrünk minősége vagy a saját elvárásaink úgy kívánják, a sárga árnyalat csak a szem alatt javasolt. Fontos, hogy a korrektort végül dolgozzuk össze az alapozóval, vagy esetleg tehetünk még egy réteget felülre az alapozóból. 

Bázis szemfesték

Karácsonykor gyakoribb, hogy fényesebb, csillogóbb sminket teszünk fel magunkra. Nem árt azonban ezzel megvárni az estét, vagy legalább a délutánt, mivel a csillogó smink egyrészt furcsa benyomást kelthet a délelőtti sütés-főzésben, másrészt pedig belehullhat olyan helyekre is, ahova nem szeretnénk, például az ünnepi ételekbe vagy italokba.
A másik hátránya a csillogó szemfestéknek, hogy ha elkezd leperegni, akkor lassan az egész arcunk csillogni fog tőle, ami mindenképpen kerülendő. Ezért is érdemes beszerezni és ilyenkor feltétlenül alkalmazni a szemfesték alá használatos bázis krémet. Ennek a lényege, hogy a bőrhöz rögzíti a festékanyagot, így az nem tud sem leperegni, sem csíkba rendeződni a szemráncoknál.

Olvastad már?  Amilyen a karácsony volt az 50-es és a 60-as években