Karácsonyi mécses készítés

Karácsonyi mécses készítés

Címlap / Otthon / Hobbi / Karácsonyi mécses készítés

Pislákoló lángok, üvegbe zárt tűzcsóvák melegítik fel a szobát, és a természet sárga jelenségével nyugtatják meg az fényárba meredő embereket. Karácsonykor az étkezőasztalon, a könyvespolcon perzselnek, de gyakran a fürdőszobában, a kád szélén villogva kísértenek a különböző színű, illatos kis mécsesek. Készítsünk szépet és hasznosat. Lépésről lépésre tüzes karácsonyi mécsesek! Egyszerű és fényűző!

Amire szükségünk lesz

A Praktikák Online Kézműves Magazin, a kreativitás művésznőjeként tudja, hogy a fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle, ezért a mécsesek elkészítéséhez tőle kértünk segítséget.
 
Az elengedhetetlen kellékek közé tartozik egy kisméretű üveg, egy vízfesték vagy oldószeres festék ünnepi színekben, ceruza, mosogatószivacs, összefestékezhető kis tálka, egyik oldalt ragadó anyag. Utóbbi lehet cellux, ragasztó fólia, vagy akármilyen ragadós anyag, aminek mérete elegendő a minták kivágásához. 

A sablon készítése

Első lépésként rajzoljuk meg az általunk kedvelt mintát a ragasztó papír belsejére. A minta legyen ünnepi.
Angyalka, fenyőfa, hópihe, mi betlehemi csillag helyett ötágú kiscsillagot választottunk. A megrajzolt mintákat vágjuk ki.

Az üveg előkészítése

Következő lépésként vegyük elő az üveget. Ha esetleg van rajta címke, akkor áztassuk fél óráig meleg vízben, hogy megszabaduljunk tőle.
A rajta lévő ragasztó a címkével gyakran nem jön le, azt alkohollal, de akár arcszesszel is eltávolíthatjuk.  Az üvegre ragasszuk rá a kivágott mintákat! Ügyeljünk arra, hogy szépen simítsuk rá a mintát a felületre, mert később könnyen aláfolyhat a festék. 

A festék előkészítése

Az izgalom most kezdődik, a kiválasztott festékre és egy mosogatószivacsra van szükségünk. Semmi házimunka, a mosogatógép ma már azt megoldja. A szivacs ezúttal zsírtól és ételmaradéktól mentes marad, megígérjük, hogy a mosogatószőrnyet új színben tüntetjük fel nektek!
Öntsük ki a festékünket egy tálba. Ha színt szeretnénk keverni, akkor jó alaposan kavarjuk össze a festékeket, mert később egyeletlen, foltos lesz az üveg mécses. A szivacsot vizezzük be, csavarjuk ki teljesen, és mártsuk kicsit a festékbe. 

A festés művelete

Aztán végre engedélyezett a várva várt pepecselés. Pepecseljük vele össze az üveget – nem egyszer, nem kétszer, jó lenne legalább négyszer!
De hagyjunk 1-2 perc száradási időt a festési szakaszok között. 

Befejezés

És most várjatok! Egy egész napot. 24 óra múlva egy fogpiszkáló segítségével távolítsuk el a mintákat az üvegről. A piszka segít alányúlni, és a formát szépen megőrizni. Nekünk zöld égbolton aranyló csillagok világítják be a lakásunkat.
Különös kis érzés, mintha Szentivánéji álom borult volna szemünk fényére. Kívánjuk valami szépet, hogy álmunk karácsonykor valóra váljék!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást