Kikapcsolódás / Szórakozás

Karácsony utáni rosszkedv? 5 könyvrészlet, ami megmelengeti a szíved

Karácsony utáni rosszkedv? 5 könyvrészlet, ami megmelengeti a szíved

3/5. Szabó Magda: Ókút

Kép forrása: Vickie Wade: Snowman and Four Boys, drew-fuller.com

A legtöbb Szabó Magda könyvet szeretem, de ez az egyik kedvencem, hiszen az írónő a gyerekkori emlékeit írja le ebben a műben. Ez egy tökéletes karácsonyi idézet – boldog lennék, ha e felé tartana a világ, és mindenki megtalálná az ünnep igazi lényegét.

„A karácsony, főként az ajándékozás része, minden esztendőben nagy izgalmat és örömet jelentett. Miután, ahogy eszmélni kezdtem, közölték velem, hogy amit kapok vagy kapunk, nem a Jézuska hozza, hanem az enyéim adják, s nekem is módomban áll örömet szerezni másoknak, magam is hamar aktív szereplőjévé váltam a karácsonynak; nemcsak a megajándékozott voltam, hanem az ajándékozó is. Bárkit meg volt szabad örvendeztetnem, de vásárlásra nem kaptam pénzt, nekem kellett előállítanom az ajándékokat, vagy odaadnom valamit a kiválasztottnak gyér kincseimből. (…) Karácsony napján, nem sokkal fagyújtás előtt, besomfordáltam a hálószobába. Anyám éppen átöltözött, áthúzta a nyakán a világoskék ruháját.

– Szeretnék még valakinek ajándékot adni– mondtam.
– Kinek? – nézett rám csodálkozva. 
– A hóembernek.
– A hóembernek? Mit?

Hallgattam.

          – Valamit, ami a tied? 

Bólogattam.

(…) Elrohantam. Kértem egy gyertyát, olyat, amit rá lehet csiptetni a faágra. (…) Fagyújtáskor kettős öröm, hogy adtam is, kaptam is (…) Az ablakfényben vajsárga volt a hó. Közvetlenül előtte ott feküdt az ajándékom, rá volt csiptetve a gyertya is, egy még sose használt, rózsaszín karácsonyfa gyertya. (…) Nagyon szép ajándék hevert a hóban, igaz, hogy kicsi, de hát nekem csak kicsi volt abból, amiből a felnőtteknek nagy.”

4/5. Schäffer Erzsébet: A kifutófiú szerelme

Kép forrása: Robert C. Hulme: Lemon and Applevam.ac.uk

Imádom ezt a könyvet. Kis novellákból áll, és mindegyik olvasása során más-más hangulat, érzés és gondolat önt el. Ez a kis részlet szerintem nem csak szép, de elgondolkodtató is.

„És ne spórolj többet az idővel. Add számolatlanul. Én már tudom. Az odaadott idő a legnagyobb ajándékok egyike. És ne bánd a fűrészporos kályhát. És a réteshúzást se. A fűrészporos kályha megtömése, azzal a doronggal a közepén, igazi tudomány. Ahogy a rétest se tudja olyan szép hólyagosra húzni mindenki. A kertben a szilvát pedig szedd vidáman, olyan vidáman, amilyen a fűbe pottyant hamvaskék szilva tud lenni. És egyél belőle, amennyi csak beléd fér. És egyél almát. Ősszel, amikor még a bőre roppan, a húsa harsog a fogad alatt, mindig legyen a kezedben alma. A lapos pogácsaalmát a kert végéből tedd el az emlékeid közé. Ki fogják vágni az öreg fát, de te sosem fogod elfelejteni már a szaftos, fűszeres ízét.”

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást