Karácsony utáni rosszkedv? 5 könyvrészlet, ami megmelengeti a szíved

Karácsony utáni rosszkedv? 5 könyvrészlet, ami megmelengeti a szíved

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Karácsony utáni rosszkedv? 5 könyvrészlet, ami megmelengeti a szíved

Most összegyűjtöttem nektek néhány olyan könyvrészletet, amiket nagyon szeretek – remélem, titeket is úgy feldobnak majd, ahogy engem szoktak! Görgess lejjebb!

1/5. Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

Kép forrása: Anthony Holdsworth: Naples from Castello San Elmoanthonyholdsworth.com

Nem csak a könyvet, de a filmet is imádtam. Amikor rossz a kedvem, gyakran lapozok bele az olaszországi részbe, hiszen rögtön átjár az a jellegzetes hangulat. Ha vagy olyan szerencsés, hogy jártál már Olaszország valamelyik részén, akkor nem is kell magyarázni, hogy ez a rész miért vidít fel azonnal.

„Az itteniek hihetetlenül el vannak telve attól, hogy ők nápolyiak – és miért ne lennének? Ez az a város, amelyik megajándékozta a világot a pizzával és a fagylalttal. (…) A nápolyi akcentus olyan, mint egy barátságos nyakon vágás. Mintha egy városnyi gyorséttermi szakács adna ki utasításokat – egyidejűleg. Sajátos dialektus és folyamatosan változó helyi szleng jellemzi az itteni beszédet, mégis úgy érzem, a nápolyiakat a legkönnyebb megérteni egész Olaszországban. Miért? Mert kézzel-lábbal megértetik magukat, mint az a másodikosnak látszó kis csitri az unokabátyja mopedjén, aki egyszerre intett be nekem, és vetett rám egy csábos mosolyt, csak hogy tudtomra adja: – Hé, ne vedd rossz néven, öreg spiné, de én csak hétéves vagyok, te meg egy vén csoroszlya, persze attól még lehet, hogy okés vagy, legalábbis félig-meddig, az alakod például egész tűrhető. (…)  Szóval itt vagyunk Sophie-val a Pizzeria di Michelében, és mindketten rendeltünk egy-egy pizzát. A tésztájától majdnemhogy eszünket vesztjük. Szinte beleszerelmesedtem ebbe a pizzába, és mámorosan úgy érzem, a pizza viszonozza az érzéseimet.

(…) Menü nincs. Csak kétfajta pizzát készítenek itt – a rendeset és az extra sajtosat.”

2/5. Alan Alexander Milne: Micimackó

Kép forrása: etsy.com

A Micimackó a könyvespolcom egyik legrégebbi darabja, nálam alapműnek számít. Bár gyerekeknek íródott, szerintem sok olyan részlet is helyet kapott benne, amit felnőtt fejjel sem rossz, ha megfontolunk. A most következő is egy ilyen.

„El is indultak arrafelé, s miután egy darabig haladtak, Róbert Gida megszólalt:

– Mondd, Micimackó, mit szeretsz te a világon a legjobban csinálni?

– Mit szeretek? – Meg kellett állnia, hogy gondolkodjon. 

Mert mézet enni, az csakugyan jó dolog, mielőtt nekikezd az ember, olyan az a perc, hogy szinte jobb, mint mikor már nyalja – de nem tudta, hogy hívják az ilyesmit. Azután arra gondolt, hogy Róbert Gidával együtt lenni is egész jó dolog; ha Malacka velük van, barátságos és kedves dolog az is. Mikor mindezt átgondolta, azt mondta:

– Legjobban azt szeretem a világon, ha mi ketten Malackával elindulunk, hogy Téged meglátogassunk. (…) 
– Micimackó, ígérd meg, hogy nem fogsz engem elfelejteni. Akkor se, ha már százéves leszek.

Micimackó gondolkodott egy darabig. 

– Én akkor milyen öreg leszek?
– Kilencvenkilenc.

Micimackó bólintott.

– Megígérem – mondta.

(…) Még mindig a világot szemlélve, Róbert Gida kinyújtotta a kezét, és megérintette Micimackó mancsát. (…) Így aztán együtt elindultak. De akárhová mennek, és akármi történik velük útközben, az Erdő végében, az Elvarázsolt völgyben a kisfiú meg a medvéje mindig játszani fognak.”

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást