Karácsonyi fenyőválasztás: Fenyőfatípusok és jellemzőik

Karácsonyi fenyőválasztás: Fenyőfatípusok és jellemzőik

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Karácsonyi fenyőválasztás: Fenyőfatípusok és jellemzőik

Sokszor nehéz eldönteni, hogy milyen fenyőfajtát is válasszunk Karácsonyra. Íme, néhány információ a legnépszerűbb fajtákról!

Nordmann fenyő

Ideális választás, ha szép és tartós karácsonyfát keresünk. Sokáig megtartja a leveleit, és a meleg szobában is sokáig eltartható. Másik előnye, hogy a levelei nem szúrósak, így kisgyermekes családoknak ez a legbiztonságosabb választás.
Hátránya (az árán kívül) annyi, hogy alul kifejezetten terebélyes, vagyis nagyobb terekben fér el igazán, egy kis asztalra egészen biztosan nem fogjuk tudni felállítani.

Lucfenyő

A lucfenyő az egyik leggyakrabban vásárolt fafajta Karácsonykor. Előnye, hogy nagyon mutatós, általában szabályos alakkal rendelkezik, az ára pedig lényegesen kedvezőbb, mint például a nordmann fenyőnek.
Hátránya azonban az, hogy ha magas hőmérsékletű szobában tartjuk, akkor sajnos nagyon hamar lehullajtja a leveleit. Ezt sokszor már akár néhány nap elteltével is tapasztaljuk, mivel lehet, hogy a fát már jóval vásárlás előtt kivágták.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő igazán gyönyörű karácsonyfánk lehet, ráadásul fantasztikus illatával belengi az egész szobát. Színe egyedivé teszi a karácsonyfa látványát, a levelein megtalálható viaszréteg pedig garantálja, hogy tovább megtartsa a vizet, és csak később hullajtsa le a leveleit.
Hátránya, hogy nagyon szúrós levelei vannak, ezért kisgyermekes családnak nem ajánlott. Nem utolsó sorban az egyik legdrágább fenyőfajta is.

Duglászfenyő

A Douglas vagy magyarosítva duglászfenyő még ma is elég ritkának számít a karácsonyfák között, nem is kapható minden piacon.
Pedig nagyon szép, nyúlánk alakja és laza felépítése van, ezért nagyon szépen mutat kisebb térben is, könnyű díszíteni, levelei pedig enyhén citrus illatúak. Tűlevelei puhák, és igazán sokáig tartható el a lakásban is anélkül, hogy lehullanának a levelek. Ára közepesnek számít.

Feketefenyő

A feketefenyő nevét természetesen a különösen sötét leveleinek köszönheti. Előnye, hogy a legmelegebb szobákban sem hullajtja el a leveleit jó ideig, illata pedig az egész lakásban képes karácsonyi hangulatot árasztani.
Anyagilag is jobban járunk, mint sok más fenyőfajtával, éppen ezért egyre elterjedtebb, hogy ezt választják karácsonyfának. Igaz, hogy szúrós levelei miatt kisgyermekeseknek nem feltétlenül ajánlott.

Erdeifenyő

Az erdeifenyő az egyik legnépszerűbbnek számító fenyőfajta, ha a karácsonyfa kiválasztásáról van szó. Nem csak ára, de lombtartása miatt is sokan szeretik, mivel meleg szobában is viszonylag későn kezdi hullajtani a leveleit.
Szabálytalan ágai miatt nehezebb belőle szimmetrikus alakút találni, és levei is meglehetősen szúrósak, ráadásul gyakori, hogy kifolyik belőle a gyanta, ami sok kellemetlenséget okozhat.

Ideális karácsonyfa

Ha az a kérdés, hogy melyik számunkra az ideális karácsonyfa, akkor jó, ha szem előtt tartjuk a legfontosabb szempontokat, mint a lombtartás, vagy a szúrós levelek, nem utolsó sorban pedig az ár.
Persze a karácsonyfánk valójában nem attól lesz tökéletes, hogy hibátlan formával rendelkezik, vagy hogy sokáig megőrzi leveleit, de tény, hogy egy jó fafajta még szebbé és hosszabbá teheti az ünnepet.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást