Karácsonyi ajándék ötletek külföldi rokonoknak

Karácsonyi ajándék ötletek külföldi rokonoknak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Karácsonyi ajándék ötletek külföldi rokonoknak

Ha külföldön élő rokonaink, barátaink vannak, akkor nekik is külön kell gondoskodnunk megfelelő karácsonyi ajándékról. A következőkben erre próbálunk tippeket adni:

Magyarország albumok

A Magyarországról szóló könyvek, albumok általában jó választásnak bizonyulnak, ha külföldieket szeretnénk megajándékozni. Ha magyaroknak adjuk, akkor válasszunk például olyan albumokat, amely abból a korból származó képeket tartalmaznak, amelyikben ők vagy családjuk még Magyarországon élt.
Ha eleve külföldiek, akiknek ajándékot választunk, akkor megfelel egy igényes album, amelyik az országot vagy Budapestet mutatja be. Természetesen célszerű ezt az ő nyelvükön, vagy ha ilyen nincs, akkor angolul beszerezni. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy még nincs meg nekik a könyv, akkor válasszuk a legfrissebb kiadásokat.

Magyar szakácskönyv

Akár magyarok, akár más nyelvet beszélők is szeretteink külföldön, egészen biztos, hogy örülni fognak egy magyar szakácskönyvnek. A tradicionális magyar konyhát bemutató szakácskönyv érdekes és egyedi ajándék lehet mindenkinek, aki valahogy kapcsolatba került Magyarországgal.
Különösen érdekes lehet, ha a könyvből részletesen megismerhetik néhány tipikusan magyar fűszer, például a paprika történetét, jellemzőit. Természetesen érdemes figyelni néhány személyes dologra is, ha például vegetáriánusok, akkor olyan tartalmú szakácskönyvet válasszunk nekik. 

Ajándékcsomag

Ha tehetjük, készítsünk ajándékcsomagot, amely tartalmaz jó-néhány magyar különlegességet, például magyar marcipánt, pirospaprikát, szaloncukrot vagy jellegzetes magyar csokoládékat. Ehhez természetesen még csomagoltathatunk magyar borokat, népi motívumú ajándékokkal kiegészítve.
Érdemes azonban tájékozódni az érintett ország szabályairól, elképzelhető ugyanis, hogy néhány ételt nem fognak beengedni az országba a határon, és így akár az egész ajándékkosár a szemétben végezheti. Inkább akkor jó ajándék ez, ha hozzánk jönnek külföldi vendégek.

Magyar játékok

Ha a megajándékozandók között gyerekek, vagy a játékokra fogékony felnőttek is vannak, akkor elég könnyű dolgunk van: vegyünk jellegzetesen magyar játékokat, mint a Rubik kocka, a Gazdálkodj okosan vagy más társasjáték. Vehetünk mellé magyar kártyát, malmot vagy dominót is.
Igaz, ezek nem tipikusan magyar játékok, de kapható ezekből olyan is, amelyik magyar elemekkel van díszítve, például budapesti látványosságokkal, hungaricumokkal vagy magyar városok képeivel. Igazán szép és szórakoztató ajándék lesz mindenkinek, aki szeret játszani.

Népi hímzéses ruhadarabok

Egyre nagyobb divat, hogy a turista helyeken már nem csak terítőket és ehhez hasonló díszítő tárgyakat, de ténylegesen a mindennapokban is viselhető ruhadarabokat is árulnak magyar népi hímzéssel ellátva.
Ezek különösen értékes, kézzel készített díszítések, így a ruhadarab sem lesz olcsó, de ha megengedhetjük magunknak, akkor érdemes egy ilyenre áldozni, ugyanis egyedi és szép, praktikus, emellett tipikusan magyar darabot kaphatnak így szeretteink.

Népi motívumú ékszerek, kiegészítők

Több helyen kapható, és egyre elterjedtebb, hogy olyan ékszereket készítenek a tervezők, amelyek vagy egyértelműen népi elemeket tartalmaznak, vagy arra erősen emlékeztetnek. Ezek kifejezetten divatosaknak számítanak most, így nem valószínű, hogy nagyot hibázunk, ha ilyesmit adunk ajándékba.
Divat például a porcelán alapra kézzel festett, hímzésminta fülbevalón vagy övcsaton egyaránt. Vagy táskákon, öveken is ugyanez a minta jelenik meg sokszor. Mindegyik egyedi és szép darab, érdemes válogatni közülük. 

Borok

Természetesen az örök magyar ajándék a jó magyar bor, amit férfiaknak ajándékozni szoktunk. Legyen az bármelyik tájegységünkről származó bor, ha megfelelő minőséget választunk, akkor szinte biztos, hogy a megajándékozott nagyon fog örülni neki.
Ha szeretnénk személyesebbé tenni az ajándékot, akkor van arra is lehetőség sok helyen, hogy névre szóló címkével lássák el a palackot. Ha még szebb megoldást szeretnénk, akkor vegyünk hozzá díszdobozt is, amiben még mutatósabb lesz az ajándék, és egyben a hazaszállítása is biztonságosabb lesz, hiszen a fadoboz megóvja majd a bort az esetleges ütésektől, rázkódásoktól is.

Pálinka

A borok mintájára természetesen választhatunk jó minőségű pálinkát is. Ezek ugyanúgy nagyon magas színvonalat képviselnek, és külsejükben is megfelelnek minden elvárásnak, amit egy elegáns ajándékkal szemben állítunk.
Tehetjük díszdobozba, vagy vehetünk hozzá egy pálinkáról szóló könyvet is, vagy olyan albumot, amelyik azt a tájegységet mutatja be, ahonnan a pálinka származik. Mindenképpen csak férfiaknak ajándékozzuk, nőknek csakis abban az esetben, ha tudjuk, hogy az illető hölgy ezt nagyon szereti. 

Készletek

Ha úgy látjuk, hogy külföldi vendégeink hiányt szenvednek pohárkészletekben, akkor jó ajándék lehet, ha egy igényesebb, Magyarországon előállított pohárkészlettel ajándékozzuk meg őket.
Ezt akár összhangba is hozhatjuk a többi ajándékkal: ha például bort ajándékozunk, akkor boros poharakat adjunk, pálinka mellé pedig pálinkás készletet. Hölgyeknek is lehet borospoharakat ajándékozni, de talán még jobb választás, ha porcelán teás vagy kávés készlettel lepjük meg őket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást