Kikapcsolódás / Szórakozás

Ilyen volt a karácsony 100 éve Magyarországon: vintage fotók

Ilyen volt a karácsony 100 éve Magyarországon: vintage fotók

Az ünnep 100 évvel ez előtt is ünnep volt, de persze sok dolog ma már elképzelhetetlennek tűnik. Háborús körülmények, gangon éneklő szomszédok és persze hatalmas fenyőfák emlékeit őrzik a fortepan képei a múlt század karácsonyairól.

Betlehem, kisgyermek, hiányzó családfő

Ennek a kisbabának az 1908-as volt az első karácsonya, és talán az őt ölében tartó fiatal nő is csak nemrég lett először édesanya. Egy ilyen fotó akár ma is készülhetne, hiszen a gyerek első karácsonya ma is minden családban különleges, és ma is minden anyuka éppen ilyen büszkén öleli az alkalomra ünneplőbe öltöztetett csecsemőt a karácsonyi díszek mellett. Az asztalon kis Betlehem, apró karácsonyfa állnak, és egy sokat sejtető részlet: egy férfi fotója, aki mintha egyenruhát viselne. Talán egy háborúban odaveszett, vagy csak távolban lévő apuka, aki nem lehet a családjával? Sajnos erről nem tudhatunk többet.

Karácsony és katonák

Szerencsére mi már elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lehetett a karácsony háború idején, vagy hogy egyáltalán milyen lehetett egy háború.

Ezen az 1917-es felvételen egy katonazenekar áll a kantin előtt karácsony idején, díszítésre váró fenyőfák között. Az ünnep még ezekben a zord időkben is ünnep lehetett, még ha a Csendes éjt talán nem is gramofonon, hanem katonai kürtökön játszották.

Oldalak: 1 2 3 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást