Megható fotók: ilyen volt a karácsony 100 éve Magyarországon

Megható fotók: ilyen volt a karácsony 100 éve Magyarországon

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Megható fotók: ilyen volt a karácsony 100 éve Magyarországon

Az ünnep 100 évvel ez előtt is ünnep volt, de persze sok dolog ma már elképzelhetetlennek tűnik. Háborús körülmények, gangon éneklő szomszédok és persze hatalmas fenyőfák emlékeit őrzik a fortepan képei a múlt század karácsonyairól.

Betlehem, kisgyermek, hiányzó családfő

Ennek a kisbabának az 1908-as volt az első karácsonya, és talán az őt ölében tartó fiatal nő is csak nemrég lett először édesanya. Egy ilyen fotó akár ma is készülhetne, hiszen a gyerek első karácsonya ma is minden családban különleges, és ma is minden anyuka éppen ilyen büszkén öleli az alkalomra ünneplőbe öltöztetett csecsemőt a karácsonyi díszek mellett.

Az asztalon kis Betlehem, apró karácsonyfa állnak, és egy sokat sejtető részlet: egy férfi fotója, aki mintha egyenruhát viselne. Talán egy háborúban odaveszett, vagy csak távolban lévő apuka, aki nem lehet a családjával? Sajnos erről nem tudhatunk többet.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7

»

2 hozzászólás

 • Bernardt Geza
  2020.11.29., 09:49

  A karacsonyfak diszitese tetszett a legjobban,a gyerekkoromra emlekeztetett, sokkal szebbek voltak mint a mostani agyonfenyezett,kivilagitott fák.

  Válasz
  • Máté Irén
   2020.11.29., 16:03

   Eggyet értek önnel,én sem vagyok már mai gyerek és nagyon jól emlékszem azokra a szegényes karácsonyokra,kisseb gyerekek voltunk,és szegények,volt ugya egy kissé “”korcsabb “”karácsonyfánk,a diszeket mi magunk készítettünk sznes papirokból füztünk illetve csináltunk karikákat amit egymás után ragasztottunk ösze,ezt tekertük rá a fára,dióból amit ezüst színű sztainól papirba csomagoltunk,más díszünk nem is volt,a szaloncukor amit még ma is utálok,de akkor annak is tudtunk örülni,a konzum szaloncukor volt,ugye az fözött cukorból készült,fránya kemény volt és irdatlan édes,3 féle ízből volt csoki,citromos és talán eperizű?És a hitünk ,mindig hittük hogy a jézuska hozza a karácsonyfát,mert hogy reggelre ,pedig mindig ébren figyeltünk de elaludtunk a húgommal,reggelre ott állt a karácsonyfa.Valóban az utcában mindenki ismert mindenkit ,öszejöttek a szomszédok,jókat beszélgettek a szüleink,mi meg ámulva hallgattuk öket,akkoriban nagyon kevés jómodú család volt,de azok sem nézték le a szegényembereket.És ma??A karácsonyfa majd meg roggyan a sok sok csillivillitől,ezer féle ajándék a gyerekeknek ami olyan szuper modern hogy a gyerek játszani sem tud vele,de most mindenki aki csak teheti, ha hóvégére egy fillér sem marad,a szomszédok nem ismerik egymást,a lépcsőházban ha találkoznak egy egy szomszéddal,azt sem tudják hogy ki az,de azt sem hogy ottlaki e?vagy csak volt,vagy megy valakihez.Szerintem is,sokkal jobbak meghittebek voltak azok a szegényes karácsonyok,és sokkal boldogabbak voltunk .

   Válasz

Írj egy hozzászólást