A karácsony 4 legnagyobb veszélyforrása a gyerekekre

A karácsony 4 legnagyobb veszélyforrása a gyerekekre

Címlap / Életmód / Család / A karácsony 4 legnagyobb veszélyforrása a gyerekekre

Tudtad hogy a karácsony nem csak a szépet és a jót, de legalább annyi veszélyt is tartogathat, főleg a gyerekek számára? Érdemes tehát odafigyelnünk!

A konyhai és egyéb háztartásbeli baleseteken kívül, bizony nagyon sok minden fenyegeti még a kicsiket az ünnepek ideje alatt. Mivel ilyenkor nagy a sürgés-forgás, könnyen megeshet, hogy egy óvatlan pillanatban rossz helyre téved a gyerkőc, és már meg is van a baj. A szülő pedig nem mindig vonható felelősségre, hisz az is érthető, ha ilyenkor nem tud 100%-ban a gyermekekre koncentrálni, hisz millió más dologban is helyt kell állnia. 

Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben lehetőség van rá, feltétlenül legyen mindig valaki, akár egy nagyszülő, rokon vagy bébiszitter, aki az ünnepek alatt, és főleg az előkészületek idején, vigyázni tud a gyermekre! Viszont az ördög soha nem alszik, ezért összegyűjtöttük most neked a legáltalánosabb és legnagyobb veszélyforrásokat, ami a kicsiket fenyegetheti az ünnepek alatt!

Mérgező fagyöngy

Bizony, milyen gyönyörű és meghitt, ám mégis mennyire veszélyes! Talán sokan nem is állnak tisztában, a fagyöngyben rejlő veszélyekkel. Amíg mi felnőttek, a titkon lopott csókok legnagyobb örömeit látjuk benne, addig eszünkbe se jut, hogy apróságunk más célra szeretné alkalmazni. Egy óvatlan pillanatban oda oson, elkezdi tapogatni, aztán a szájába nyúl, ne adj isten, még tovább megy, és a szép, színes, piros meg narancssárga kis bogyókat, valami cukorkának nézve, bekap belőlük párat. 

Ha ilyen dolog történne, azonnal hívd az orvost, sőt akár a mentőt, ugyanis a fagyöngyben lévő toxikus méreg szinte azonnal hat. Kezdetben erős fulladást vált ki, majd fokozódnak a tünetek, ami nagyon gyorsan, akár halálhoz is vezethet! Soha ne hagyd a földön, asztalon vagy egyéb alacsony helyen az ünnepi fagyöngyöt, és ha lehet, az ajtóra akasztva is próbáld meg, minél magasabbra helyezni. Ugyanis a kicsik képesek a látványos és izgató bogyók után felcsimpaszkodni!

Dől a fa!

Nem lehet leszögezni, mennyire fontos a karácsonyfák megfelelő rögzítése! Történjen az asztalon, vagy talpas változatban! Évek óta rengeteg ilyen balesetről hallani, minden évben tele van vele a híradó, hogy hány helyen történik ilyen baleset, ahol gyerekek sérülnek meg, vagy akár halnak meg az miatt, hogy a nem megfelelően felállított és rögzített karácsonyfa rájuk dől, és agyon nyomja őket! Ha lehet, akkor célszerű minél nagyobb fát választani, amíg kisebb a gyerek. 

Így ugyanis kevesebb az esélye annak, hogy képes lesz magára rántani vagy elhúzni, pláne már feldíszített állapotban. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően és egyensúlyba rögzítsük a talajnál így nem lehet baj! A még óvatosabb és elővigyázatos szülők pedig legjobb ha a fa közvetlen közelébe sem engedik oda egyedül a gyerkőcöt! Mindig legyen vele egy vigyázó felnőtt!

Kigyullad a fa, az égők, vagy egyéb díszek zárlatot kapnak

Szintén az egyik leggyakoribb veszélyforrás, ami szinte bárhol, bármikor előfordulhat. Egy rossz égő a füzérben, egy leégett, de még pislákoló gyertya, mely bármikor lángra kaphat, és még sorolhatnánk, mennyi veszélyt rejtenek ezek a karácsonyi kütyük. Ezek akár az asztalon, akár a fákon elhelyezkedve is óriási károkat és baleseteket okozhatnak.

Ha lehet, semmiképpen ne tegyünk gyertyát a karácsonyfára, használjuk inkább külön egy tálba őket, hiába szép, ha veszélyes. 

Elég, ha a kisgyerek hozzányúl, lerántja véletlenül, és már hívhatjuk is a tűzoltókat. Az olcsó kínai és márkátlan égősorokkal, amiket fillérekért dobálnak utánunk, szintén tessék nagyon vigyázni, hisz azok, akár maguktól is felgyulladhatnak, nem egyszer volt már rá példa. Lakások és háztartások éghetnek porrá az ilyen hibák miatt. Ha lehet inkább költsünk rá többet, de legyen megbízható minőség. Ilyen dolgokon nem szabad spórolni!

Alkohol

Míg a felnőttek egy helyen tobzódnak és élvezik egymás társaságát, addig a csöppségek szépen kiszolgálják magukat a megterített asztalról, vagy akár a hűtőszekrényből, amíg mi nem figyelünk oda. Talán a legtipikusabb karácsonyi probléma, amikor a gyerekek felöntenek a garatra. Vannak, akik puszta kíváncsiságból, mások azért, mert azt látják a nagyoktól. Aztán vannak olyanok is, akik szándékosan, pont a tiltás ellenére szeretnének részt venni a bűnös élvezetekben, de nem ritka az sem, hogy egy kisgyerek azt se tudja mi az, csak bele iszik, mivel hát látja, hogy folyadék, tehát gondolja, iható. 

Bármelyik része is álljon fenn a dolgoknak, mindig figyelj arra, hogy az alkoholos italokat elzárva, vagy távol tartsd a gyerektől. Ha megmakacsolná magát, akkor légy vele engedékeny, és csapd be egy kicsit! Vegyél neki alkoholmentes gyerekpezsgőt, és magyarázd el neki, hogy a felnőttek is ugyanilyet isznak. Így biztos, hogy célt találsz, és nem kell már aggódnod azon, hogy sutyiban a felnőttek italába szeretne kontárkodni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást