Kapcsolatépítés 2.0 – A csúcsra törő karrier záloga

Kapcsolatépítés 2.0 – A csúcsra törő karrier záloga

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kapcsolatépítés 2.0 – A csúcsra törő karrier záloga

Nemcsak az álláskeresőknek van szükségük minél kiterjedtebb kapcsolati hálóra, hanem a stabil pozícióban lévő szakembereknek is. A csapból is az folyik, milyen fontos a kapcsolatépítés, ami viszont sokkal több néhány jól irányzott LinkedIn-jelölésnél, kézfogásnál, folyosói köszönésnél vagy kávégép melletti csevegésnél. Íme, néhány egyszerű tipp, hogy (el)ismertebb és sikeresebb légy!

Ne kattanj rá a LinkedIn-re!

A szakmai életre fókuszáló közösségi portál tényleg hasznos. Sokan egyenesen addig merészkednek, hogy a névjegycsere után rögtön bejelölik itt a másikat. Ez kezdetnek nem rossz, de mi történik, ha az illető elfogadja a felkérést?
Ha ezen kívül egyáltalán nem veszed a fáradságot, hogy megismerd, akkor az adatlapon való kattintgatás nem sokat ér. Segít a problémán, ha személyre szóló üzenetet írsz a kapcsolatfelvételi kérelem mellé, utána pedig a valós találkozókra fektetsz hangsúlyt.

Másokra is figyelj, ne csak magadra!

A kapcsolatépítés során figyelembe kell venned, hogy elfoglalt emberekkel állsz szemben, akiknek megvan a maguk feladatköre és élete. Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy a kommunikáció során túlzottan saját magukra fektetik a hangsúlyt, ami kétségbeesett álláskeresés esetén nem csoda ugyan, ám ettől még nem is kevésbé kínos.
Ha az üzenetváltásaitok és a beszélgetéseitek úgy néznek ki, hogy az elején vagy a végén egy-egy udvarias mondatban megkérdezed, hogy van a másik fél, a kettő között pedig nyomod a saját mondanivalód, akkor valami nincs rendjén!

Nyújts valamit cserébe!

Gyakran előfordul, hogy a kiszemelt célszemély nem tud azonnal lényeges információval szolgálni – ehelyett azt mondja: „X napon belül jelentkezem”. Nos, ha az időintervallum letelte után még mindig nem hallasz felőle, gondold végig: nyújtasz-e cserébe valamit az elvárt javakért?
Talán úgy véled, hogy aki előrébb jár, annak egyfajta kötelessége segíteni. De akkor is hasonló véleményen lennél, ha fordulna a kocka? Szóval ne nyúzd az illetőt abban a bizonyos ügyben: várd meg, amíg ő magától hozza fel a témát.

Áldozz rá időt és energiát!

Az erős, hasznos szakmai kapcsolatok építése nem két kattintással vagy egy félperces beszélgetéssel történik. Főleg akkor nem, ha még kezdőnek számítasz e téren. Mivel azonban az új állás és új lehetőségek megtalálásának leghatékonyabb módja, megéri az áldozatot.
Egy rakás könyv áll rendelkezésedre a témában. Dale Carnegie „Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket” című műve például nagy klasszikusnak számít, amit érdemes átböngészned.
A másik hatékony módszer, ha mindenkitől megkérdezed, mi az a három dolog, ami sikeressé teszi őket. Meglepően tanulságos válaszokra lelhetsz!

Ne félj a visszautasítástól!

A szakmai – vagy bármilyen – emberi kapcsolatok gyarapításának legfőbb gátja a visszautasítástól való félelem. Légy bátor, mutatkozz be, mutass érdeklődést, váltsatok névjegykártyát. Lehet, hogy egyik projekted kapcsán nyitottabb lesz irántad és könnyebben fogtok közös nevezőre jutni.
Mindennek megvan a másik oldala is, hiszen megeshet, hogy valaki éppen tőled szeretne olyan információkat megtudni, melyek szükségesek a karrierépítéséhez.
Rendkívül lényeges, hogy nem feltétlenül muszáj minden ilyen megkeresésre igent mondanod: főleg akkor nem, ha az illető pincsikutyaként követ, és kellemetlenül sok energiádba kerül a kezelése. Igaz, hogy az előbb azt tanácsoltuk, legyél áldozatkész, de az ész nélküli önzetlenség többet árt, mint használ neked.

Tanulj nyelvet!

Legalább egy idegen nyelven olyan szinten kell értened, írnod és beszélned, hogy érdemben kommunikálhass a külföldi szakmabeliekkel. Tény, hogy ma már minden diplomához szükséges legalább egy középfokú nyelvvizsga, de legyünk őszinték: ez koránt sem egyenlő a használható tudással.
Éppen ezért az egyik legjobb dolog, amit az időddel tehetsz, hogy hosszú távú befektetésként nyelvórákat veszel. Ha más kultúrában dolgozó kollégákkal is beindul a tapasztalatcsere, egészen új világ kapuja nyílik ki előtted! Amennyiben úgy érzed, hogy elakadtál a kapcsolatépítésben, és senki nincs körülötted, aki segíthetne, ne feledd: éppen internetezel, tehát koránt sem lehetsz elszigetelve!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!