Ha még nem tetted, akkor most azonnal dobj el mindent, és próbáld ki a sós karamellát, mert azt, ahogy az édes és a sós íz szépen egymásba simul, szavakkal úgysem tudjuk visszaadni. Az édes krém elkészítése ráadásul pofonegyszerű, hűtőszekrényben, lefedve 2 hétig is eláll, és rengeteg mindenre használhatod, ha nem kezded el rögtön kikanalazni magában a lábasból.
Így készül a karamellszósz
Hozzávalók:
– 200 gramm cukor
– 90 gramm sózott vaj, felkockázva
– fél csésze tejszín
– 1 teáskanál só
Elkészítés:
Egy közepes edényben, közepes lángon kezdd el melegíteni a cukrot, miközben folyamatosan kavargatod egy fakanállal. Vigyázz, hogy egyenletesen olvadjon, és ne égjen oda sehol! Amikor a cukor már teljesen megolvadt, add hozzá a vajkockákat. Vigyázz, mert a cukor ettől gyorsan buborékozni kezd majd. Kevergesd a krémet körülbelül 2-3 percig, amíg a vaj teljesen felolvad a cukorban. Ekkor nagyon lassan csorgasd bele a tejszínt is a karamellbe. Légy óvatos, mert a vajhoz hasonlóan itt is buborékozásra számíthatsz. Ha elkevergetted a karamellt és a tejszínt, hagyd egy percig forrni az egészet, majd húzd le a tűzről, és gyorsan keverd bele a sót.
Mihez használhatod a karamellszószt?
A sós karamellszószt, ha már langyosra hűlt, érdemes befőttesüvegbe tölteni, és a későbbi felhasználásig hűtőben tárolni. Fagylaltokhoz remekül illik, de természetesen süteményeket is meglocsolhatsz vele.
Ha én gyorsan szeretnék valami egyszerű, de finom süteményt, sima kekszet szoktam sütni, amit kettesével összeragasztok a karamellszósszal. Emellett az almás lepény és a sajttorta különösen jó barátok a karamellszósszal, de az is nagyon finom lehet, ha egyszerűen csak néhány almaszeletet mártogatsz az édes, sós finomságba.
nem félsz a kalóriáktól, érdemes lehet kipróbálni valamilyen ropogósabb tészta vagy keksz, valamint a karamellszósz és a mogyorókrém kombinációját – igaz, hogy ez már elég komoly cukorsokk, de tényleg olyan íze van, ami miatt megéri egyszer-egyszer bűnbe esni.
A klasszikus kávéba, de a szupertrendi habos jegeskávé csodákba is nagyon jól illik egyébként a karamellszósz, amit viszont hideg folyadékkal nem olyan egyszerű elkeverni, ezzel mindenképpen számolnod kell.
Ahogyan hűl, a karamellkrém egyre sűrűbb lesz, ha pedig visszamelegíted, ismét folyékonyabb állagot érhetsz el, de óvatosnak kell lenned, mert ekkor már nagyon könnyen megég. A karamellszószos edényeket a legegyszerűbben mosogatószeres, nagyon forró vízzel feláztatva moshatod majd el.