Kamaszok és a szex: beszéljetek róla!

Kamaszok és a szex: beszéljetek róla!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kamaszok és a szex: beszéljetek róla!

Minden szülő életében eljön a pillanat, amikor a gyerek már nem kicsi többé. Nem mindegy, mennyire vagy őszinte gyermekkeddel, és mennyire tudod oldottan kezelni a kényes témákat…

Manapság nincs könnyű dolga a szülőknek. A gyerekek egyre fejlettebbek, és egyre korábban érnek. Tudományosan is bizonyított, hogy átlagosan már 10-11 éves korukba fejlődésnek indulnak a fiúk is, a lányok pedig már átesnek első menstruációjukon. Napjainkban rengeteg különböző külső inger éri őket, nem használnak már a régi módszerek, miszerint szépen leülteted, és megbeszélitek, hogy valójában nem a méhek, meg a bibék játszanak szerepet, a kisbabagyártás folyamatában.

A gyerekek már sokkal fejlettebbek és önállóbbak a jellemüket tekintve is. A tv-re, a világhálóra, és az egyéb médiákra, óriási felelősség hárul abban, hogy túlontúl nyitottan és gátlástalanul kezeli az emberi kapcsolatokat. Tudjuk jól mindannyian, hogy sajnos pénz és szex-orientált világban élünk. A nap minden órájában ez csöpög mindenhonnan, sok kisgyerek már idejekorán azzal szembesül, hogy gigantikus mellű meztelen nénik mutogatják a kényesebb testrészeiket is nyíltan, a plénum előtt.

Ezt a folyamatot pedig nem lehet megakadályozni, ugyanis ez az áramlat már rég beitta magát a társadalmunkba, és nincs előle menekvés. A gyerekek már egész kiskorban szembesülnek, a szexualitás különböző formáival. Jelen van már az óvodában, iskolában is. Sokszor a szülők is hibásak a felelőtlen életmódjukért, és a rossz viselkedési magatartásukért, mivel egyre gyakoribb, hogy a gyerekek már otthon is látnak ezt-azt, ami persze súlyos személyiségfejlődési zavarokat okozhat náluk a későbbiekben.

Közel sem ritka jelenség, hogy manapság mire a legtöbb gyerek eléri a kiskamasz kort, már réges-régen tisztában áll a fogalmakkal, és a dolgok mechanizmusával. Ettől függetlenül nem szabad ráhagynunk a gyerekre, hogy a maga feje után menjen. Amennyiben értesülsz arról, hogy sok mindent tud már a szexről, vagy már maga is kacérkodik a gondolatával, ültesd le, és barátilag beszéljétek át a dolgokat. Muszáj látnia a gyereknek, hogy még az ilyen kényes dolgokban is mellette állsz és maximálisan számíthat a szüleire.

Nagyon fontos ezekben az években, hogy kiérdemeld a bizalmát! Íme pár tipp, arra az esetre, ha eljönne a felvilágosítás ideje!

Kérdezz rá!

Amennyiben azt tapasztalod, hogy gyermeked már eljutott bizonyos információkig, nyugodtan kérdezd meg tőle, hogy pontosan mit és mennyit tud. Ha úgy látod, hogy nyitott és szívesen beszélgetne a témáról, akkor segíts neki. Nem kell persze mindent részletesen kitárgyalni, de a korának megfelelő szinten értesd meg vele a dolgok miértjét. Nagyon fontos, hogy bármennyi idős is legyen a gyerek, soha ne füllents neki, hanem mindig légy őszinte! A kényes témákban is!

Legyél pontos!

Figyelj arra, hogy soha ne becézgessétek a nemi szerveket. Ne ferdítsd el a dolgokat a gyerek előtt! Ez egy bizonyos életkorig vicces és helytálló lehet, de egy kamaszgyerek már nem fogja díjazni, hidd el. Legyetek szókimondók, és nyugodtan nevezzétek meg a nemi, szerveket a tudományos nevükön! Fontos ügyelni arra is, hogy amíg beszélsz a gyermekeddel, folyamatosan nézz a szemébe és tartsd a szemkontaktust! Így sokkal jobban meg tudjátok erősíteni az egymás iránti bizalmi köteléket!

Próbálj meg ellazulni!

Nagyon fontos, hogy amennyiben felvilágosító beszélgetést folytattok, ne látszódjon és érződjön rajtad az, hogy kellemetlen neked ez az egész. Hisz hogyan tudnál így hiteles maradni a gyermeked szemébe, amikor saját magad is kínosan érzed magad egy ilyen beszélgetésben?

Ne görcsölj, ne idegeskedj, és legfőképpen ne fantáziálj össze, alaptalanul hülyeségeket! Ugyanis sok szülő ott rontja el, hogy amint odaáll elé a gyermek, és előhozza a szex témát, már hajlamosak egyenértékűnek tekinteni azzal, hogy a gyermek akkor már maga is kipróbálta a szexet. Fontos, hogy megbízzatok egymásban a gyermekeddel, ne legyenek előttetek tabuk!

Mielőtt fantazmagóriákat kezdenél gyártani, inkább kérdezd meg a csemetédet őszintén arról, hogy ő kipróbálta e már a szexet? –és ha igen, milyen tapasztalatai voltak. Így megkönnyíted a magad dolgát is, hisz jobban fel tudod mérni általa a terepet arról, hogy gyermeked mennyire tájékozott már az érzékek birodalmában.

Nyugodtan kérj segítséget!

Legyen szó a párodról, rokonokról, tanárokról, szakemberekről, esetleg könyvekről, ne legyél rest igénybe venni némi tudományos segítséget, a felvilágosítással kapcsolatban! Amennyiben úgy érzed, hogy ez nem teljesen a te világod, vagy nem tudnád szakszerűen informálni gyermeked, nyugodtan kérdezz meg más szülőket, vagy barátokat a dolgokról. Biztos, hogy fogsz találni olyan szülőket, akik már maguk is átestek ezeken a beszélgetéseken, és ezért sok hasznos információval tudnak ellátni!

Az is jó módszer lehet, ha különböző könyveket, DVD-ket együtt nézel meg a gyerekkel, és utána megbeszélitek a látottakat. Hidd el, ezek a segédeszközök óriási terhet vesznek le a válladról!

Beszéljetek minél többet!

Ha már eljutottatok egy bizonyos szintre, és túlvagytok az első kezdeti lépéseken, akkor törekedj arra, hogy ezek után, amikor csak lehetőség kínálkozik, vagy úgy hozza a helyzet, minél többet beszéljetek nyíltan és őszintén a szextről. Meglátod, hogy a folyamatos baráti beszélgetések meghozzák a kívánt hatást, és ezáltal, sokkal erősebbé és mélyebbé teheted a kettőtök közti bizalmi kapcsolatot.

Viszont tartsd szem előtt, hogy essen bármilyen nehezedre is, soha ne számon kérő és durva legyél a gyerekkel! Mert úgy csak azt fogja érezni, hogy folyton felelősségre vonod. Törekedj a baráti viszony kialakítására!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!