Otthon / Szórakozás

Kalendárium-szinesztézia: egy jelenség, amitől az emberek látják az időt

Kalendárium-szinesztézia: egy jelenség, amitől az emberek látják az időt

Az idő múlását még érezni is nagyon nehéz, hiszen megtanulhattuk már rég, hogy néha órák telnek el észrevétlenül, máskor pedig a percek is alig telnek. De akkor hogy lehet, hogy léteznek olyan emberek a világon, akik az időt képesek látni, a szó szoros értelmében? Ez a különleges jelenség a szinesztézia egyik fajtája, és meglehetősen ritka, hogy valakit ezzel diagnosztizáljanak.

Mi is az a szinesztézia?

A szinesztézia kifejezéssel valószínűleg te is találkoztál már, sőt, akár előfordulhat, hogy nálad is megtalálható valamilyen formában.

A szinesztéziás emberek esetében több érzék kapcsolódik egymáshoz, így nem ritka, hogy a betűkhöz vagy számokhoz különböző színeket, akár ízeket társítanak.

Sőt, létezik olyan típusa is, amely során a betűkhöz, hangjegyekhez egyéni személyiségjegyeket kötnek az emberek.

Persze a listát még bőven lehetne folytatni akár a tükörérintéses szinesztéziával, amelynek lényege, hogy ha például egy filmben valakit megütnek, az adott személy saját maga is érzi a fájdalmat.

Egy különleges típus

A kalendárium-szinesztézia viszont talán még ennél is érdekesebb, legalábbis a kutatókat már a létezése is nagyon meglepte.

A lényege, hogy az adott személy agyában különböző területek kapcsolódnak egymáshoz, így az időt ő nemcsak érzékeli, de konkrétan látja is maga előtt. Szó szerint!

Egy ilyen szinesztéziával rendelkező személy ezt például úgy fogalmazta meg, hogy az adott évet forgó karikaként látja, ami körülveszi őt, és órajárással megegyező irányba mozog.

Ezen helyezkednek el a hónapok, amelyek közül az aktuális mindig épp áthalad a testén.

Máshogy is megjelenhet az idő

Persze nem kizárólag hullahop karika formájú képként láthatják az időt.

Egy másik kalendárium-szinesztéziás személy például egy nagy V-betűként érzékeli az évet, és ezen jelennek meg a hónapok.

Egy felmérés során például arra kérték, hogy lézerrel rajzolja fel, pontosan hogy néz ki ez az alakzat.

Ezt harminc napon át többször is megismételték, és ami legjobban meglepte a kutatókat, hogy az eredmények összesítésekor kiderült: a V-betű mindig ugyanakkora volt.

Mintha tényleg látta volna, és az alapján rajzolta fel a táblára.

Még vizsgálják a szakértők

Persze rengeteg tesztet végeztek még ezen kívül is, hogy kiderítsék, biztosan látják-e maguk előtt ezek az emberek a formákat, és nem csak így képzelik el az időt.

Ehhez azt kérték az imént említett alanytól, hogy visszafelé haladva sorolja fel az év hónapjait, de csak minden harmadikat.

Az érdekesség, hogy míg egy hétköznapi embernek minden hónapnál nagyjából négy és fél másodpercet kellett gondolkodnia, addig a szinesztéziás nő összesen két másodpercet töltött ezzel.

Így vált egyértelművé a kutatóknak, hogy nem a fejében számolt vissza, hanem leolvasta a hónapok neveit az általa látott V alakzatról.

Mennyire gyakori?

A színes betűk és számok a leggyakoribbak, még Magyarországon is, így akár előfordulhat, hogy te magad is szinesztéziás vagy bizonyos mértékben.

Az időt viszont nagyon kevesen látják: statisztikák szerint az emberiségnek mindössze 1%-a képes erre.

Ez az arány persze elég alacsonynak számít, ám a létezését már a szakértők is elismerték.

A kutatókat pedig különösen érdekli a jelenség, hiszen a kalendárium-szinesztézia rengeteg megválaszolatlan kérdést vet fel az emberi agy működésével kapcsolatban.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást