Egészség / Életmód / Lélek

9 Jung idézet, ami segít abban, hogy jobban megértsd önmagad

9 Jung idézet, ami segít abban, hogy jobban megértsd önmagad

Carl Gustav Jung pozitív pszichológus és filozófus volt, akinek világnézetét átjárta a spiritualitás. Most kiválasztottunk neked 10 idézetet tőle, ami segíthet abban, hogy jobban megértsd és elfogadd önmagad. Tedd félre a napi rutint tíz percre és hagyd, hogy Jung sorai új gondolatokat ébresszenek benned. Önismeretre fel!

1. Minden, ami másokban irritál minket, hozzásegít saját magunk megértéséhez.

Általában azokért a dolgokért ítélsz el másokat, amiket magadban sem akarsz elfogadni. Ilyenkor valójában a másikban fellelt hibáid idegesítenek. Ez pedig mindaddig így marad, amíg nem kötsz békét önmagaddal, és fogadod el külső és belső tulajdonságaidat.

2. Az az ember, akinek a szíve nem változott, senki másnak a szívét nem fogja megváltoztatni.

Ahogy Jung kortársa,  Albert Einstein is megmondta: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen”. Az emberi kapcsolatokra vetítve ez azt jelenti, hogy ha te magad nem változol, hiába várod el, hogy a környezeted másképp viszonyuljon hozzád. Jung ráadásul nem is a viselkedésed, hanem a szíved megváltoztatásáról beszél, tehát egy olyan belső munkára utal, melynek során az egész személyiséged fejlődik és változik. 

3. Nem az vagyok, ami történt velem. Az vagyok, amit döntöttem, hogy legyek.

A világot, ami téged körülvesz, a döntéseiddel teremtetted meg. Minden szituációban, minden pillanatban döntéseket hozol, és ezzel formálod magad és a környezeted. Ne a körülményeket hibáztasd, ha valami balul sült el. Gondold végig, mi vezetett idáig, és mi volt az a pont, melyik volt az a döntés, ami letérített a helyes útról. Mindig legyél tudatos!

4. Gondolkodni nehéz, ezért leginkább ítélkezünk.

A legtöbbször nem vesszük a fáradtságot, hogy valóban megismerjük egy másik ember helyzetét, inkább gyorsan elkönyveljük valamilyennek és eltesszük az illetőt a megfelelő fiókba. Ha te is ilyen könnyen ítélsz, ne lepődj meg, mikor mások hozzád viszonyulnak így!

5. Ha ellene vagy, mellette vagy.

Mindig azzal foglalkozol legtöbbet, azt hangsúlyozod ki, amihez a legerősebb érzelmi töltettel kötődsz. Ez rólad is sok mindent elárul, tehát érdemes mélyebben megvizsgálnod az ilyen kérdéseket. 

6. Gyakran a kéz oldja meg a talányt, mellyel az értelem hiába küzdött.

Mikor úgy érzed, folyamatosan ugyanazokat a köröket járod be gondolatban, és egyszerűen nem tudod abbahagyni az agyalást, célszerű cselekedni. Az értelem nem mindig tudja a kiutat, de ha a szívedre hallgatsz és azt teszed, amit helyesnek érzel, biztosan jó irányba indulsz el (még ha elsőre nem is tudod pontosan megmagyarázni, miért). 

7. A látásod kitisztul, amint a szívedbe tekintesz. Aki kifelé néz, álmodik. Aki befelé néz, fölébred.

Az önismeret a lélek edzése. Ahhoz, hogy megértsd önmagadat, csakis saját magadban kell keresned a választ.

8. Semmit sem tudunk megváltoztatni anélkül, hogy elfogadnánk.

Az első lépés a probléma megoldásához vezető úton – még mielőtt kényszeresen változtatni akarnál rajta –, hogy elfogadod annak létezését, és átgondolod, mi hívta életre, és mi a pozitív hozadéka. Ha például, nem szereted magadban azt, hogy visszahúzódó vagy, és ezen változtatni szeretnél, először el kell fogadnod, hogy bizony te nem vagy az az ember, aki könnyedén a porondra lép. Mikor az alapszituációval megtalálod a békédet, erőt is gyűjtesz, ami lendületet fog adni a változáshoz.

9. Mutass nekem egy épeszű embert, és én kigyógyítom belőle.

Lehet, hogy azt érzed, még hosszú út áll előtted a személyiséged fejlesztésében és rengeteg formálni valót találsz magadon. De ne aggódj, mert ezzel mindenki így van! Jobb, ha mindig szem előtt tartod: a fejlődés útja végtelen. 

Forrás: Citatum.hu, Brightside.me
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást