A jövő: passzív és energiatakarékos házak

A jövő: passzív és energiatakarékos házak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A jövő: passzív és energiatakarékos házak

Nem csak a közlekedésben, hanem immár az építkezésben is előtérbe került az energiatakarékosság. Ez nem csak az építtető, tulajdonos szempontjából fontos – hiszen fenn kell tartani a házat – hanem a környezetvédelem szempontjából is. Azt gondolnánk, hogy egy energiatakarékos ház csak az építőanyagról és egyéb korszerű technológiákról szól, ám nem így van. A házat körülvevő jól kialakított környezet is tehet azért, hogy házunk energiatakarékosabban működjön.

Mi a passzív ház?

Energiatakarékos épületek, melyekben nincs hagyományos fűtési rendszer, hanem egyéb más módon oldják meg a ház fűtését és hűtését. A hőt a nap sugárzásából, és a házban használatos, műszaki berendezések által kisugárzott ,,hulladék hőből” nyerik.

A passzívház-technológia nem csak az energiafüggőségre koncentrál, hanem széndioxid-semleges épületek elterjedését is célul tűzte ki. Az első passzív ház 1990-ben épült, Németországban. Azóta 32 000 ilyen épület épült Európa szerte, leginkább Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A passzív ház előnyei

A fűtési költség minimális, a falak hőmérséklete megegyezik a belső levegő hőmérsékletével, emiatt komfortosabb a hőérzet.

Nincs hideg sugárzás, nincs huzat, kevesebb 70 %-al a pollen a lakásban. A páratartalom szabályozott, ezért nem alakul ki penészedés.

Az energiafelhasználás minimális, így a széndioxid kibocsátás is alacsony. Ezek az előnyök arra sarkallják a tervezőket, hogy ne monumentális építészeti remekeket alkossanak, mint eddig, hanem olyan épületeket tervezzenek, melyek képesek ezekre az adottságokra.

Megfizethető?

Egyértelműen igen. Magyarországon az első passzív ház Szadán épült. Az építési költségek nem lépték túl azt a négyzetméter árat, mely azon a környéken egy hagyományos ház felépítéséhez kell.

Passzív ház esetében minden, köztük a költségek is a tervezőn múlnak. Már adott a lehetőség a szakemberképzésre.

Csak azokat az épületeket lehet passzív háznak nevezni, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet minősítési rendszerének.

Kép forrása: Szadai passzív ház WHERE id = Szekér László építész

Népi építészet

A haladás és modernizáció zászlaja alatt olyan tudást dobtunk ki az ablakon, melyek élhetőbbé, környezettudatosabbá, költséghatékonyabbá tehetnék a mindennapokat. Ezek pedig fontos szempontok.

Mindenki tudja, hogy vályogtéglás házban lakni nyáron egy áldás, ahogy télen is szerencsésebb, mivel sokkal jobban tartja a meleget.

A vályog szellőzik, így sokkal egészségesebb, élhetőbb mindennapi létet képes biztosítani. Mára eljutottunk oda, hogy újra építenek ilyen technológiával házakat.

Hagyományos eszközök

Akármilyen is házunk, érdemes a régiek bevett szokásait górcső alá venni. Fontos a tájolás, és a színek és formák, melyeket cicomának gondolunk, sokban befolyásolják a ház hőháztartását. Ilyen a spaletta, mely igen hasznos, mert jól szigetel.

A házkörüli környezet is több mint amit mi gondolunk erről. Annak idején nem véletlenül ültettek fákat a ház bizonyos pontjai mellé, melyek védenek a széltől, vagy a forróság ellen.

Szalmaház és földház

A szalmaházak nagy előnye, hogy páratartalma, belső hőmérséklete alig változik nyáron és télen. Tűztesztnek is alávetették, és ugyan úgy, ahogy a téglafal, a szalmafal is bírta a közel 1000 Celsiust. A fal, még hatvan perc múlva is sértetlen volt.

A földház, avagy dombház belső hőmérséklete fűtés nélkül sem megy 12 Celsius alá, ami azt jelenti, hogy fenntartása, energiaigénye lényegesen, akár 40 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos házé. De a legcsodálatosabb az, hogy képes teljesen beleolvadni a környezetbe, hiszen tetején nem cserép van, hanem növényzet.

Egyre inkább úgy tűnik, ez az életforma élhető sokak számára, mert természet közeli, nem szennyezi feleslegesen azt. Zsebünket is jócskán megkíméli a felesleges kiadásoktól, úgyhogy, aki most gondolkozik egy otthon kialakításán, érdemes megfontolnia ezeket az alternatívákat.

Kép forrása: Studio 1984

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást