Otthon / Szórakozás

Így már jólesik végignézni a szekrényeden! Rendrakás és szelektálás a KonMari módszerrel

Így már jólesik végignézni a szekrényeden! Rendrakás és szelektálás a KonMari módszerrel

Biztosan te is hallottál már az érdekes hangzású szelektálási és rendszerezési módszerről, a KonMariról, melynek köszönhetően könnyebb és gyorsabb lesz a rendrakás. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi is a módszer lényege, és hogyan tudod te magad is elsajátítani.

A KonMari-módszer szülőanyja

Marie Kondo egy csinos, törékeny kétgyermekes japán nő, akit saját bevallása szerint gyerekkora óta érdekelt a rendszerezés, rendrakás.

Ezt a különös hobbit olyan magas szintre vitte, hogy 19 évesen – miközben szociológiát tanult a Tokyo-i egyetemen – megalkotta saját módszerét, mely egyszerűen a KonMari nevet kapta.

 A témában ez idáig négy könyve jelent meg, melyek közül a Rend a lelke mindennek

– A varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból címűt a magyar mellett még számos nyelvre lefordították, és több mint 30 országban jelent meg az évek során.

Marie pedig rendkívül sikeres üzletasszonnyá vált, 2015-ben a Times a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

Mi a módszer lényege?

A „marizásról” először egy anyukás facebook-csoportban hallottam, és amikor rákérdeztem, úgy foglalták össze röviden és tömören a lényeget, hogy csak azokat a dolgokat kell megtartani, amelyek örömet okoznak, a többitől pedig egyszerűen meg kell szabadulni. Tulajdonképpen ezen alapszik Marie Kondo elmélete, de persze, ha ez ilyen egyszerűen működne, nem vált volna bestsellerré a témában írt könyve.

A gyűjtögetők, a „biztos majd jó lesz még valamire-elv” követői jól tudják, hogy sokszor mennyire nehéz megszabadulni a fölösleges holmiktól, melyek tárolása és rendben tartása azonban idő- és helyigényes, és kiváló táptalaja a kupinak. A KonMari-módszer nekik is hasznos tippeket ad, hiszen vallja, hogy mindennek az alapja a könyörtelen szelektálás.

Így selejtezz

Marie – saját bevallása szerint – amikor egyszer épp azon gondolkodott, hogy mely felesleges tárgyaitól kellene megszabadulnia, egyszer csak beléhasított a felismerés: nem azt kell eldönteni, hogy mit akarsz kidobni, hanem hogy mit szeretnél megtartani.

De valójában ez a legnehezebb: eldönteni, hogy mi is az, amire valójában szükséged van. Marie azt ajánlja, hogy egyszerre egy kategóriát nézz át, és mindig mindent pakolj ki az adott fiókból vagy szekrényből, és csak azt tedd vissza, amit tényleg használsz, a többitől vegyél búcsút, és ajándékozd el, vagy egyszerűen dobd ki.

Az évek óta nem használt tárgyakat, ruhákat selejtezd le, ha valamivel kapcsolatban úgy érzed, felesleges volt megvenni, attól még nem fogod hasznát venni, hogy megtartod, és csak a helyet foglalja. A szelektálásnál segíthet a csend, hogy el tudj mélyedni, és az is, ha mindent a kezedbe veszel, megnézegeted, áttapogatod a holmikat, ruhákat, és közben odafigyelsz rá, hogy milyen érzésekkel tölt el. Ha nem jelent számodra örömöt az adott darab, engedd el.

Így tarts rendet a ruhásszekrényben

Sokunknak a ruhák szelektálása jelenti a legnagyobb kihívást. Az előzőekben bemutatott módon próbáld kiválogatni őket, és azokat a darabokat, amelyeket megtartasz, szépen, áttekinthetően rendezd el a szekrényben, fiókban. Marie a hajtogatás mikéntjét is fontosnak tartja. Különleges hajtogatási technikájával (melyeket videóiban be is mutat) a ruhákat nem egymás tetejére, hanem egymás mögé rendezi, hogy átláthatóbb legyen.

Azt tanácsolja, a ruhákat lehetőség szerint mindig inkább hajtogasd, a felakasztott darabokat pedig szín szerint rendezd el, a szennyest is szín szerint gyűjtsd, így könnyebb dolgod lesz a mosásnál. A zoknikat is hajtogasd, ne gombolyítsd, mert a gumija meglazulhat. További hasznos gyakorlati tippekért érdemes ellátogatni honlapjára, facebook-oldalára, vagy megnézni a videóit.

Képek forrása: 1 / 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást