Jólesik végignézni a szekrényeden, ha a Marie Kondo módszert alkalmazod

Jólesik végignézni a szekrényeden, ha a Marie Kondo módszert alkalmazod

Címlap / Otthon / Háztartás / Jólesik végignézni a szekrényeden, ha a Marie Kondo módszert alkalmazod

Biztosan te is hallottál már az érdekes hangzású szelektálási és rendszerezési módszerről, a KonMariról, melynek köszönhetően könnyebb és gyorsabb lesz a rendrakás. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi is a módszer lényege, és hogyan tudod te magad is elsajátítani.

A KonMari-módszer szülőanyja

Marie Kondo egy csinos, törékeny kétgyermekes japán nő, akit saját bevallása szerint gyerekkora óta érdekelt a rendszerezés, rendrakás.

Ezt a különös hobbit olyan magas szintre vitte, hogy 19 évesen – miközben szociológiát tanult a Tokyo-i egyetemen – megalkotta saját módszerét, mely egyszerűen a KonMari nevet kapta.

 A témában ez idáig négy könyve jelent meg, melyek közül a Rend a lelke mindennek

– A varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból címűt a magyar mellett még számos nyelvre lefordították, és több mint 30 országban jelent meg az évek során.

Marie pedig rendkívül sikeres üzletasszonnyá vált, 2015-ben a Times a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

istockphoto

Mi a módszer lényege?

A „marizásról” először egy anyukás facebook-csoportban hallottam, és amikor rákérdeztem, úgy foglalták össze röviden és tömören a lényeget, hogy csak azokat a dolgokat kell megtartani, amelyek örömet okoznak, a többitől pedig egyszerűen meg kell szabadulni. Tulajdonképpen ezen alapszik Marie Kondo elmélete, de persze, ha ez ilyen egyszerűen működne, nem vált volna bestsellerré a témában írt könyve.

A gyűjtögetők, a „biztos majd jó lesz még valamire-elv” követői jól tudják, hogy sokszor mennyire nehéz megszabadulni a fölösleges holmiktól, melyek tárolása és rendben tartása azonban idő- és helyigényes, és kiváló táptalaja a kupinak. A KonMari-módszer nekik is hasznos tippeket ad, hiszen vallja, hogy mindennek az alapja a könyörtelen szelektálás.

 

Így selejtezz

Marie – saját bevallása szerint – amikor egyszer épp azon gondolkodott, hogy mely felesleges tárgyaitól kellene megszabadulnia, egyszer csak beléhasított a felismerés: nem azt kell eldönteni, hogy mit akarsz kidobni, hanem hogy mit szeretnél megtartani.

De valójában ez a legnehezebb: eldönteni, hogy mi is az, amire valójában szükséged van. Marie azt ajánlja, hogy egyszerre egy kategóriát nézz át, és mindig mindent pakolj ki az adott fiókból vagy szekrényből, és csak azt tedd vissza, amit tényleg használsz, a többitől vegyél búcsút, és ajándékozd el, vagy egyszerűen dobd ki.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»