Minek annyi játék a gyereknek? Értelmetlen a tizedik barbie baba

Minek annyi játék a gyereknek? Értelmetlen a tizedik barbie baba

Címlap / Életmód / Család / Minek annyi játék a gyereknek? Értelmetlen a tizedik barbie baba

Mi, szülők, sokszor abba a hibába esünk, hogy elfelejtjük mi okozott nekünk régen boldogságot – nem a tizedik barbie baba. Persze amikor megkaptam a régóta vágyott játékot, azt sose felejtem el. Mindenki örül, ha megveheti a hőn áhított kiskutyát vagy tűzoltókocsit a gyermekének és ez rendben is van így, de nem ettől lesz elégedettebb a kicsi. Sőt! Szakértők egyetértenek abban, hogy a sok, felhalmozott játék miatt csak unatkozó, síró gyerekeket kapunk.

A bőség zavara miatt hamar megun egy-egy darabot, eldobja és máris nyúl a következőért. Nem fedezi fel a benne rejlő lehetőségeket, nem játszik a képzeletével. A szakértő gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy a túlzott mennyiségű játék gátolja a lelki és szellemi fejlődést, sőt akár jellembeli torzuláshoz is vezethet.

Ne féljünk attól, hogy ha nem veszünk neki „elegendő” játékot, nem lesz jó gyerekkora és unatkozni fog. Sőt, akkor lesz igazán irányvesztett és elégedetlen, ha mindene megvan.

Fontos ezért, hogy ritkán és körültekintően válogassunk a játékok közül. Sokszor a legolcsóbb, ám jól megválasztott eszközökkel tudunk a legtöbbet nyújtani nekik. A színes gyurmákkal, ceruzákkal például nem lehet melléfogni és csak a fantáziánk szabhat határt, mit készítünk belőle.

Kislányoknak például az öltöztető baba-gyártás remek kikapcsolódási lehetőség.

Vagy ott volt az akkor óriásinak tűnő kartondoboz, amit a nővérem dekorált ki nekem. Festett rá királylányt, cicát és minden szépet. Az egész nyarat a dobozban ülve töltöttem az én kis álomvilágomban. Nem volt sok gond velem.

Az a doboz jelentette az én váramat, kisboltomat, kuckómat és mindent, amit csak el tudtam képzeli.

Nem volt szükségem 5 játéksellőre, 10 pónilóra, de még 2-3 zenélő kiskocsira sem. Elég volt a kerti kiscsap és nagymamám poharai, na meg a sár minden mennyiségben.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást