Életmód / Család

Jóból is megárt a sok! Minek annyi játék a gyereknek?

Néha a gyerekek jobban elfoglalják magukat egy darab cérnával, sőt akár a 10 kicsi ujjacskájukkal is képesek órákig eljátszani. Emlékszem kislánykoromban az egyik legkedvesebb játékom a rongybabám volt, amit nagymamám készített. Egy cipős doboz volt a házuk. Persze volt sok szép, más kedves darabom is, de valahogy mégis ez állt közel a szívemhez. De ott volt a csodagyűrűm is, amit a mamám egy gyöngyből és egy cérnából készített. Ha ránéztem, tudtam, nekem mindig minden sikerül! Le sem szakadt rólam egy percre se, pedig nem volt egy drága darab.

Mi, szülők sokszor abba a hibába esünk, hogy elfelejtjük mi okozott nekünk régen boldogságot – nem a tizedik barbie baba. Persze amikor megkaptam a régóta vágyott játékot, azt sose felejtem el. Mindenki örül, ha megveheti a hőn áhított kiskutyát vagy tűzoltókocsit a gyermekének és ez rendben is van így, de nem ettől lesz elégedettebb a kicsi. Sőt! Szakértők egyetértenek abban, hogy a sok, felhalmozott játék miatt csak unatkozó, síró gyerekeket kapunk.

A bőség zavara miatt hamar megun egy-egy darabot, eldobja és máris nyúl a következőért. Nem fedezi fel a benne rejlő lehetőségeket, nem játszik a képzeletével. A szakértő gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy a túlzott mennyiségű játék gátolja a lelki és szellemi fejlődést, sőt akár jellembeli torzuláshoz is vezethet.

Olvastad már?  Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy mitől lesznek felelősségteljes felnőttek

Ezért fontos, hogy körültekintően válogassunk a játékok közül. A színes gyurmákkal, ceruzákkal nem lehet melléfogni és csak a fantáziánk szabhat határt, mit készítünk belőle. Kislányoknak például az öltöztető baba-gyártás remek kikapcsolódási lehetőség.

Vagy ott volt az akkor óriásinak tűnő doboz, amit a nővérem dekorált ki nekem. Festett rá királylányt, cicát és minden szépet. Az egész nyarat a dobozban ülve töltöttem az én kis álomvilágomban. Nem volt sok gond velem. Az a doboz jelentette az én váramat, kisboltomat, kuckómat és mindent, amit csak el tudtam képzeli. Nem volt szükségem 5 játéksellőre, 10 pónilóra, de még 2-3 zenélő kiskocsira sem. Elég volt a kerti kiscsap és nagymamám poharai, na meg a sár minden mennyiségben.

A közös családi társasjátékokat akár még a kisebbekkel is lehet játszani, ha leegyszerűsítjük a szabályokat, de a kuckó készítés is felejthetetlen élményt nyújt a piciknek. A fakockák nem túl drágák, de változatos színük és formájuk miatt fejlesztik a kreativitást és még apa is jól szórakozhat egy-egy torony megépítésénél.

Ha van kéznél kártya nem szabad kihagyni a kártyavár építést sem, de a memória játék is nagyszerű elfoglaltság lehet. Hosszan sorolhatnám még a filléres, ötletes, fejlesztő játékokat, de egy kis odafigyeléssel és energiával mindenki tud szórakoztató időtöltést kitalálni.

A lényeg, hogy ne a sípoló, villogó szuper-kütyüvel akarjuk lefoglalni gyermekünket, hanem töltsünk együtt minőségi időt, hiszen olyan hamar elszállnak ezek az évek!