Tényleg jó ötlet újévi fogadalmakat tennünk? – Horváth Rita pszichológus válaszol

Tényleg jó ötlet újévi fogadalmakat tennünk? – Horváth Rita pszichológus válaszol

Címlap / Életmód / Lélek / Tényleg jó ötlet újévi fogadalmakat tennünk? – Horváth Rita pszichológus válaszol

Veled is megtörtént már, hogy felébredtél január 1-jén, és úgy érezted, hogy mostantól bizony minden más lesz? Többet fogsz sportolni, jobban figyelsz arra, hogyan táplálkozol, és a stresszt is megpróbálod minimalizálni az életedben? Az ilyen és ehhez hasonló elhatározások gyakori újévi fogadalmak, azonban sajnos rengetegszer kudarcba fulladnak, nem véletlenül.

De vajon akkor megéri egyáltalán megtennünk ezeket a fogadalmakat? Vagy adhat bármivel többet az, ha éppen január 1-jére tekintünk fordulópontként? Többek közt ezen kérdések terén is segít most eligazodni Horváth Rita pszichológus.

A szakértő:

Horváth Rita
pszichológus

Fotó: horvathrita.hu

Hogy látod, mennyire népszerű manapság újévi fogadalmakat tenni?

Az újévi fogadalmak mindig is népszerűek voltak, napjainkban sincs ez másképpen. Talán egy kicsit haladunk abba az irányba, hogy az emberek már tudatosabbak és reálisabban tudják felmérni, hogyan is lehet olyan újévi fogadalmat tenni, amelyet nem adunk fel már január második hetében. Sokan az évkezdést egy tabula rasaként, friss, tiszta, új lehetőségként látják arra, hogy változtassanak az életükön, jobbá tegyék azt. Pedig fontos látnunk, hogy az év bármely napján elindulhatunk a változ(tat)ás irányába, az újév első napja semmivel sem különlegesebb, mint a többi 364 nap, mégis társítunk valami misztikumot köré.

Tapasztalataid szerint általában meddig tartanak ki ezek a fogadalmak?

Ha nincs eléggé előkészítve egy adott fogadalom, vagy nincs mögötte őszinte elhatározás, elköteleződés és akarás, az újévi fogadalom elég rövid életű lehet. Gyakran a kezdeti nagy lendületet és motivációt elbizonytalanodás és az érdeklődés elvesztése követi. Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom az egészségesebb életmód és a több mozgás irányába mutat, és ha megnézzük január első hetében a konditermeket, vagy a csoportos edzéseket, tömve vannak. Sok lelkes, új tag jelenik meg, akik erőtől duzzadva néznek szembe az új kihívásokkal. Térjünk vissza 2-3 hét múlva, esetleg február első hetén. Hova lettek ezek a lelkes személyek? 

Mit tegyünk, ha a fogadalmak megtétele miatt elkezdjük magunkat stresszesebbnek érezni?

Valószínűleg ez azért lehet, mert nem a megfelelő célt tűztük ki, nem jó maga a fogadalom. Ha a fogadalmak miatt stresszesnek érezzük magunkat, fontos visszatekinteni és realisztikusan megvizsgálni a céljainkat, hiszen lehetséges, hogy túl nagy terheket vállaltunk magunkra, vagy éppen nem a megfelelő időben vállalkoztunk valami nagy dologra. Érdemes módosítani a terveinken, és elfogadni, hogy a változás időbe telik.

Van, hogy a fogadalmaink azért nem működnek, mert nem megfelelő elvárásokkal vágunk nekik, de az sem szerencsés, ha csak a vakvilágba állítunk magunknak egy célt, mindenféle előzmény vagy felkészülés nélkül. 

Lehet, hogy nem elég konkrét a cél vagy fogadalom, amit megfogadtunk – például az, hogy az év végére jobb formába kerülök nem egy jó fogadalom, hiszen nem elég konkrét és ezzel csak egy bónusz terhet rakunk magunkra, hogy az év során ez irányba kellene haladnunk, de nem is tudjuk mit kéne tennünk ehhez, nincs kidolgozva az eléréséhez vezető út. Ez óriási stresszforrás lehet a mindennapokban. Fontos viszont arra is kitérni, hogy megfelelő célkövetés és felülvizsgálat nélkül sincs siker! 

Hogyan viszonyulhatunk lelkileg egészségen az újévi fogadalmakhoz?

Az újévi fogadalmak lehetnek pozitív motiváció forrásai, de fontos az is, hogy ne hagyjuk, hogy a sikertelenség érzése lehangoljon vagy negatívan befolyásolja a lelki egészségünket. Éppen ezért törekedjünk a reális célkitűzésre, és ha szükségét érezzük, legyünk magunkkal megengedőek. Ne vágjuk túl nagy fába a fejszénket. Az szuper, ha túlteljesítjük a célt, de hamar motivációt vesztünk, ha az idő múlásával nem tűnik reálisnak a vállalásunk.

FotoMaximum/istockphoto.com

Szerinted mi a titka az eredményes fogadalmaknak?

Az eredményes fogadalmak kulcsa a konkrét, elérhető és mérhető célok kitűzése, valamint a fokozatos, fenntartható változások bevezetése az életünkbe. De talán ami még ennél is fontosabb, hogy reálisan lássuk magunkat, jelenlegi élethelyzetünket és a vállalásainkat. Munkám során nem egyszer tapasztaltam, hogy klienseim nagy lelkesedéssel belevágnak valamibe, kitűznek egy célt, tesznek egy fogadalmat, majd az életükben változások és fordulatok sorozatának következményeiként, ami esetleg eddig működött, vagy fontos volt, már nem fenntartható, vagy más kerül a prioritási lista tetejére. 

Nem akkor tudunk az egészséges életmódra fókuszálni, amikor a „túlélés” a cél, és nem egy gyászfolyamat kellős közepén fogunk belekezdeni egy új munka keresésébe.

Logikusnak hangzik, mégis amikor rólunk van szó, hajlamosak vagyunk ezeket a szempontokat figyelmen kívül hagyni, nem vesszük észre, hogy nem csak mi, hanem környezetünk is változhat. 

Ebben a helyzetben segítségünkre lehet, ha negyedévente feltesszük magunknak a következő kérdéseket a fogadalmunk kapcsán: Haladtam a célom felé vezető úton? Megtettem mindent annak érdekében, hogy teljesüljön? Ha nem, miért nem? Volt valami nagyobb változás az életemben, vagy a környezetemben, ami akadályozhatott? Változott a prioritásom? Fontos és releváns még továbbra is a célom? Egyébként van egy Céltervező Workshopom, amelyhez egy Céltervező Munkafüzet is jár, az is segítség lehet ebben a helyzetben is akár.

Mit tegyünk, ha a fogadalmak be nem tartása miatt automatikusan elkezdjük hibáztatni magunkat?

Ha a fogadalmakat nem sikerül betartani, fontos elkerülni az önostorozást. Az egyes kudarcokból tanulva új megközelítéseket és stratégiákat dolgozhatunk ki a céljaink eléréséhez, de éppen ezért is lehet nagyon fontos a céljaink folyamatos felülvizsgálata. Miért is haladnánk valami felé, ami már nem fontos? Legyünk megértőek magunkkal szemben is! 

Általában véve érdemesebb lehet egy fokozatos életmódváltás, egyéb célkitűzés mellett döntenünk, mint újévi fogadalmakat tennünk?

Fogadalmat is tehetünk bármikor és az életmódváltásnak is nekikezdhetünk az év bármely szakaszában. Egy fokozatos életmódváltás gyakran hatékonyabb lehet, mivel kevésbé hoz túlzott elvárásokat, és könnyebben beilleszthető a mindennapi rutinba. Az apró lépések fokozatosan vezethetnek hosszú távú, fenntartható változásokhoz, szóval ne becsüljük alá a hatásukat. Ha újévi fogadalom mellett döntünk, akkor is fontos látnunk, hogy ezeket fel kell építeni. Nem várhatjuk el magunktól, hogy már első nap mindent teljesíteni tudunk, tehát ebben az esetben is célszerű a fokozatosság bevezetése.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!