Ilyen a jó nyári gyerekcipő

Ilyen a jó nyári gyerekcipő

Címlap / Stílus / Ilyen a jó nyári gyerekcipő

És itt fontos is mindjárt leszögezni: megfelelő cipőt csak a kisgyerek aktív közreműködésével, jelenlétében vegyünk, hiszen próba nélkül, csupán a külső alapján nagyon melléfoghatunk. Ezt pedig gyermekünk lába sínyli meg, ami kihathat a tartására, izmai fejlődésére. 

A láb változásait a cipőnek követnie kell

Lábaink egészségének megőrzése egész felnőtt életünkben is nagyon fontos. Érdemes tisztában lenni némi anatómiával ahhoz, hogy megértsük, miért is fontos tényező a cipő minősége.

Az első lépéseiket megtevő kisbabák teljes talpfelülete érintkezik a talajjal, sarkuk középállásban van még annak ellenére is, hogy alsó lábszáruk általában enyhén görbe, O alakot formál. Egészséges fejlődés esetén ez a későbbiekben magától helyreáll. A láb boltozatos szerkezete talpra állás után, terhelés hatására indul meg igazán. Emiatt igen fontos a megfelelő, minőségi lábbeli kiválasztása. Azonban ha az izmok, szalagok gyengesége, esetleg túlsúly miatt a boka befelé dől, supinált cipő vásárlása lehet a megoldás a lábfájás, későbbi gerincproblémák megelőzésére.

A supinált cipők megerősített sarokrészük és speciális talpkialakításuk révén a bokát kifelé döntik viselés közben, ezáltal korrigálják a boltozat süllyedését. Szükségességéről érdemes ortopéd szakorvossal konzultálni. 

Milyen szempontok figyelembevételével válasszunk szandált, nyári cipőt?

A gyerekek az életkor előrehaladtával egyre több időt töltenek cipőben, ezért fontos, hogy a cipő kiválasztásánál körültekintően járjunk el. A cipővásárlásnál az alábbiakat vegyük figyelembe:

  • kényelem

A nyári cipő, szandál azon része, amelyik közvetlenül érintkezik a gyerek bőrével – hiszen melegben sokszor zokni nélkül adjuk lábukra a cipőt -, mindenképpen bőrbarát anyagból, bőrből készüljön. Mérete kisgyerekeknél 0,7-1 centiméterrel nagyobb legyen a gyerek lábánál.

  • stabilitás

Kisebb gyerekeknél a szandál elöl lehet nyitott, hátul azonban mindenképp zárt legyen, hogy jól tartsa a gyerek bokáját. A kemény kéreg megtámasztást ad, nem engedi a boka oldalirányú kidőlését.

  • cipő szélessége

Figyeljünk a megfelelő szélességre, hogy a cipőben, szandálban kényelmesen elférjenek a lábujjak.

  • cipő anyaga

Szakemberek szerint mindenképp bőrből készült cipőt, szandált vegyünk, mivel természetes anyagként jól szellőzik, nem izzad bele a láb. Nyári cipőnek lehetőleg lyukacsos bőrbetétű lábbelit válasszuk a még jobb szellőzés érdekében. 

  • talp rugalmassága

A járást épp megkezdő kicsik esetében nagyon fontos, hogy a cipő talpa puha, rugalmas legyen, hogy a talp járás közbeni gördülését elősegítse.

Mezítláb vagy szandálban?

Amennyiszer és amikor tehetjük, hagyjuk, hogy a gyerekek mezítláb legyenek. Ez fokozottan érvényes az 1-3 éves korosztályra, hiszen nekik ebben az életkorban fejlődik a lábboltozatuk, amire az egyenetlen talajon való szaladgálás jótékony hatással van.

Betonon, egyéb mesterséges kemény talajon azonban jobb megoldás a szandál, cipő viselése.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást