Megvan a tudományos magyarázat arra, miért érzed jónak a döntésedet

Megvan a tudományos magyarázat arra, miért érzed jónak a döntésedet

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Megvan a tudományos magyarázat arra, miért érzed jónak a döntésedet

Egyetlen nap alatt rengeteg döntést hozunk meg és annak ellenére, hogy a legtöbbjük nem olyan nagy horderejű, mint a párválasztás vagy egy új lakás vásárlása, mégis, az apróságokon is hajlamosak vagyunk többet gondolkodni a kelleténél. De mi az, amitől jónak érezzük a döntést? A tudománynak van erre válasza.

Egy, a Science Daily oldalán megjelent svájci kutatás pontosan erre kereste a választ. Korábbi kutatási adatokból a szakértők egy olyan számítógépes modellt hoztak létre, mely megjósolja, hogy bizonyos opciók közül a különböző résztvevők melyiket választják. Arra is fény derült, hogy a döntés meghozatalát követően miért éreztek bűntudatot vagy megnyugvást a résztvevők. Persze a döntések és a belőlünk általuk kiváltott érzelmek szubjektívek, ezért is nehéz vizsgálni őket.

Így zajlott a kutatás

Először arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljenek 64 különböző élelmiszert egy-egy róluk készül fotó alapján. Ezt követően megkérdezték tőlük, hogy a kísérlet végén mennyire szívesen fogyasztanák el őket. A kutatás második részében egyszerre két termékről mutattak fotókat az embereknek  és ezek közül kellett választaniuk.

Ezt követően el kellett fogyasztaniuk amit választottak és közben értékelniük kellett, hogy mennyire voltak biztosak abban, hogy jó döntést hoznak. A szakértők a válaszadók szemét vizsgálva figyelték azt, milyen gyorsan hozták meg a döntésüket a résztvevők.

A modellünk használatával bebizonyítottuk, hogy egy döntést abban az esetben gondolunk jónak, ha alaposan mérlegeljük, összehasonlítjuk a különböző lehetőségeket és közben tudatában is vagyunk annak, hogy így teszünk.” – mondta az egyik kutató, Polanía. 

Tehát minél több figyelmet fordítunk a lehetőségek feltérképezésére és megismerésére, annál biztosabbak leszünk a végső döntésünkben.

Mi a helyzet a rossz döntésekkel?

Abban az esetben leszünk bizonytalanok a választást illetően, ha úgy véljük, nem mértük fel megfelelően a lehetőségeket, nem figyeltünk oda eléggé, vagy elsiettük a döntést.

Megfigyeltük, hogy abban az esetben ítélték rossznak a döntéseiket a résztvevők, amikor rájöttek, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a lehetséges opciók mérlegelésére.” – tette hozzá Polína.

Magyarul, akkor sikerülhet elkerülnünk a kételkedést, ha volt időnk alaposan mérlegelni a döntés meghozatala előtt.

A legfontosabb, ami kiderült a felmérésből tehát az, hogy érdemes átgondolni a választást, még abban az esetben is, ha van egy megérzésed arról, mi lenne a megfelelő döntés. A kétely pedig az életünk része, ahogy a szabadság is, hogy dönthessünk. A múltbéli rossz választásokon való rágódás helyett inkább próbáld meg felidézni, milyen esetekben voltál elégedett a végső döntéseddel.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!