Életmód / Ezotéria

Mi jellemzi a csillagjegyedet a védikus asztrológiában?

A védikus vagy hindu asztrológia a legősibb a világon, a “Jyoti” megnevezés illeti, ami a “tudás fényét” jelenti.

A védikus asztrológiáról

Célja, hogy megértsük mi a Karmánk, vagyis mire vagyunk jók az életben és mi melyek a sorsunkat befolyásoló tényezők. Ha ezt előre tudjuk, az segít megküzdeni az élettel és felismerni az élet bizonyos aspektusait. A védikus asztrológia eltér a nyugatitól, az állatövek mellett a védikus és hindu asztrológiában a test erő-központjai vagy csakrák is szerepet kapnak.A védikus és nyugati asztrológia közös öröksége a 12 állatöv. Tudd meg, hogy a csillagjegyed milyen tulajdonságokhoz társul a védikus asztrológia szerint.

Kos

A csillagkép első jegye. A 12 állatöv három állat-jegye közül a Kos az egyik. A korai civilizációkban a Koshoz isteni státuszt rendeltek. Iránban például a Kosok adtak erőt, ha betegség érte az embert. Egyiptomban a nemzés hatalmát szimbolizálta. A szanszkritban a Kos azt jelenti, “Aja”, vagyis nincs születés. A jel tehát az abszolút önálló létet szimbolizálja. Ilyen módon érthető, hogy a Kos miért jelképezi az életerőt és az élet (Nílus) forrását. Természetileg a Kos csillagjegyben szülötteket határozott karakter, felfedezőkészség, céltudatosság jellemzi.

Bika

Az állatöv második jele a Bika. Az indiai Panteon szerint a Nagy Istennek van egy bikája, aki a járművét vezeti. A Bika ezért nagy tiszteletnek örvendett az ókorban. A pre-dinasztikus Egyiptom idejéből találtak erre utaló nyomokat a Lacaux barlangjaiban, ahol ezt hatalmas bikákat ábrázoló barlangrajzok bizonyítják.
Egyiptomban a Bikákat a nemzés ereje miatt is imádták. Mélyebb értelemben a Bika szimbolikus jelentése az isteni energia, ami a lehetővé teszi a teremtést, az életet.

Ikrek

Az ősi írások szerint az Istennek két utódja van, a hím és a nőstény, csak ezáltal lehetséges a teremtés és a sokasodás. Az Ikrek ezt a világot jellemző két eltérő energiát szimbolizálja.
A kettősség a polarizációs pozitív és negatív energiákra is utal, vagyis a “Purush”-ra, amely egyébként a tudat és az energia kettősségét is szimbolizálja.

Rák

A Rák az egyre bonyolódó folyamatot jelképezi az Abszolút elérésében. A Rák képviseli a “pranava”-t, vagyis a négy tudatállapotot: alvás, éberség, öntudat és objektív tudat.
Az ókori hiedelmek szerint ez a csillagjegy a Brahman négy államát is jelképezi (Vaisvanara, Hiranyagarbha, Prajna, és Isvara). A Rákokról úgy tartják a család és otthon biztonságának szimbólumai. A Rákokban megvan az az intuíció, figyelem, álmodozás, ami egy próféta vagy tanító jellemzői.

Oroszlán

Az Oroszlán a Napot jelképezi, vagyis az “Atma”-t, önmagunkat. Az Oroszlánt a védikus asztrológiában úgy ábrázolták, mint az állat az emberben, amely eltitkolja vagy elhomályosítja az isteni Atyát. Ha egy Oroszlán eldönti, hogy tesz valamit, szinte lehetetlen őt megállítani.
Az Oroszlánok pontosan tudják, mit akarnak az élettől, és belefektetik minden energiájukat. Ezért alakult ki róluk az a kép, hogy ambiciózusak, magabiztosak, pozitívan gondolkodnak és nagyon erős akaratúak.

Szűz

A csillagkép abban az időben emelkedett vagy volt keleti irányban, amikor Jézus Krisztus született. Ezoterikusan, a Szűz minden kreatív képességnek a jele: “Parvati”-t jelképezi (Shiva Úr hitvese), aki a világ anyja (Szűz Mária) és az ősi energiát jelképezi. Akik a Szűz csillagképében születtek gyakorlatiasak, szorgalmasak, értelmesek és jó az alkalmazkodó képességük. Figyelemreméltó, ahogyan képesek figyelni a részletekre.

Mérleg

Az egyensúlyt, nyugalmat és harmóniát jelképezi a természetben. Ahogy Sir Isac Newton megfogalmazta a két egyidejű erő, a centrifugális és centripetális erő létezését a kozmoszban, a világegyetemet ellentétes erőknek köszönheti létezését. Ezt az ősi állapotot, az életnek ezt az egyensúlyát jelképezi a Mérleg. A Mérleg az egyetlen élettelen jel az állatövben, a többi embereket vagy állatokat szimbolizál.

Skorpió

Nagyon misztikus jel. A Skorpió lehet intenzív anyagi vagy lelki téren, attól függően, milyen lelki fejlődésen megy keresztül. A Skorpiót jellemezheti a spiritiszta elme, de az erős materializmus is.
Mindkét esetben jellemző, hogy a külső viselkedése pont az ellenkezőjét reflektálja, mint amit belül érez. Élettársában hajlamos mély elégedetlenséget kiváltani.

Nyilas

A Nyilas a kentaur, a félig ember, félig ló, amely nyílvesszőjét az ismeretlen rejtélybe célozza. Ez a jel teremt hidat az isteni és a földi élet között. A teremtés folyamatakor a Pradzsápati, Isteni erőkkel az anyagot lélekké tudta alakítani, vagyis a két világot egyesítette.
Ezt az ősi két erőt szimbolizálja a Nyilas. Természetileg ezért jellemzi őket a kalandvágyás, korlátok feszítése, idealista gondolkodásmód, nyughatatlan életmód.

Bak

A Bak jelképezi az egyszarvú, kihalt állatot, amely különös jelentőséggel bír az ősi mítoszokban. A Bak néven ismert Makar egyszerre jelképezi a mikrokozmoszt (emberi test) és a makrokozmoszt (a világban észlelhető külső tárgyak).
Ez a jel képviseli a belső és külső kozmikus ember közti egységet.

Vízöntő

A Vízöntő képviseli a korsós embert, ahonnan a víz folyik. A korsós ember az “Upadhi” és a víz, “Mool Prakati” közt teremt kapcsolatot, vagyis a tudat és az ősi anyag közt. Bizonyos értelemben ez a jel jelképezi a felszabadulást, amely akkor lehetséges, amikor egy evolúciós ciklus befejeződött. A Vízöntőkről úgy tartják, hogy mentális tudatuk egyszerű – a munkában látják a pozitív kilátásokat, ettől úgy érzik, tartoznak a világhoz. Nem rendelkeznek hatalmi kapcsolatokkal, gyakran fogadnak el szolgai szerepet. Ugyanakkor önzetlen, keményen dolgozó emberek, akikben hű barátra és társra lelhetünk.

Halak

A tudati szintet szimbolizálja, ahol az egyéni lélek találkozik a szellemmel (Atma). A Halak általában mindig gondolkodnak, aggódnak és zavaros triviális kérdések merülnek fel bennük.
Kedves, szimpatikus emberek, másokkal nagylelkűek és szeretnek tanulni, fejlődni.