Ezt jelenti, ha gyermekedként gondolsz a kutyádra

Ezt jelenti, ha gyermekedként gondolsz a kutyádra

Címlap / Életmód / Család / Ezt jelenti, ha gyermekedként gondolsz a kutyádra

Ha van kutyád, akkor talán érthető számodra, hogy miért ragaszkodnak az emberek annyira a kis kedvenceikhez, vagy sok esetben egyáltalán miért nevezik őket gyermeküknek. A kutatások pedig az ő oldalukon állnak, ugyanis kiderült, hogy ennek az érzésnek valós oka van!

Egy kutya rengeteg boldogságot hoz a család életébe, ragaszkodunk hozzájuk, és mélységesen aggódunk értük, amikor éppen betegek. Ha most körbekérdeznél a gazdi ismerőseidnél, szinte biztos, hogy jelentős részük bevallaná, hogy saját gyermekükként tekintenek a kutyájukra, sőt, sokan még a párjukat is szimplán a kis kedvencük apjaként emlegetik. Ez az, amit azok az emberek, akiknek nincs kutyájuk, már nehezebben értenek meg.

Akárhogy is, kutatások bebizonyították, hogy teljesen természetes dolog, hogy kialakul benned ez az érzés, és erről az agyadban lejátszódó kémiai reakciók tehetnek!

Az a bizonyos oxitocin

A felmérések szerint amikor egy gazdi és a kutyája egymásra néznek, az agyukban beindul az oxitocin termelése.

Ez az a hormon, ami felelős az önzetlen szeretet érzésének kialakulásáért, és ugyancsak ez az, ami megteremti bennünk az érzetet, miszerint a gyermekünket meg akarjuk óvni mindentől.

Vagyis a felmérés bizonyítja, hogy az emberek pont úgy szeretik a házi kedvencüket, mint a családtagjaikat. Noha tény, hogy a gyermek-szülő kapcsolat egészen más, erőteljesebb, és semmihez sem fogható, úgy fest, a kutyáink is némileg hasonló helyet töltenek be a szívünkben.

Az evolúció ereje

Arról nem is beszélve, hogy a kutyák hatalmasra nyílt szemeikkel a gondoskodásra szoruló kisbabákra emlékeztetnek minket tudat alatt. Ezért nem meglepő, hogy azok a menhelyi kutyák, akik hatalmas szemekkel néznek a látogatókra, nagyobb eséllyel találnak gazdára, mint azok, akiknél ez nem jellemző. Ilyenkor ugyancsak az oxitocin szerepe erősödik meg, ami benned is elkezd erősebben termelődni, ha belenézel a kutyus szemébe. 

Ennek kapcsán egy tesztet is készítettek, ahol kutyákat és gazdáikat egy-egy szobába kísérték be, majd ez előtt és ez után is megmérték az oxitocin mértékét a testükben. Ebből derült ki, hogy amikor egymás tekintetében meredtek el, ennek a hormonnak a mértéke megnövekedett a szervezetükben. Érdekes módon amikor ugyanezt kipróbálták emberekkel és általuk nevelt farkasokkal, ennek nyoma sem volt, így valószínű, hogy az evolúció során, évezredek alatt alakult ki ez a fajta kötődési mód kutya és gazdája között.

Baba és kutya közötti hasonlóság

Azonban valószínű, hogy részben azért is tekintenek sokan a kutyáikra gyermekként, mert hasonló vonásokat vélnek felfedezni köztük. Ahogy egy kisgyermeknek is szüksége van az édesanyjára az életben maradáshoz, a szociális fejlődéshez és a szeretetteli körülmények megteremtéséhez, úgy a kutyáknak is. Ők ugyanúgy a biztonság mércéjeként tekintenek gazdájukra, ahogy a gyermekek, ez pedig megteremti az emberekben a gondoskodás iránti vágyat. Nem véletlen tehát, hogy sokszor te is hajlamos vagy a babádként gondolni a kutyádra, és úgy bánni vele, ahogy azt a saját gyermekeddel is tennéd.

Kutatások már korábban is bebizonyították, hogy egy felnőtt kutya értelmi szintje körülbelül egy néhány éves kisgyermekével egyenlő, ami szintén hasonlóságot teremt közöttük.

Noha kérdés sem fér hozzá, hogy az anya-gyermek kapcsolat az egyik legerősebb a világon, a kutatások szerint mégis érthető, ha a kutyádra is családtagként tekintesz.

Képek forrása: pexels.com, unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást