A játszóterek kimondatlan szabályai – Sokan nem tartjuk be!

A játszóterek kimondatlan szabályai – Sokan nem tartjuk be!

Címlap / Életmód / Család / A játszóterek kimondatlan szabályai – Sokan nem tartjuk be!

A játszótér a gyermekek kedvenc helye, ám sokszor a szülőket egészen más érzések kerítik hatalmukba itt. Noha vannak anyukák és apukák, akik pontosan tudják az etikettet, addig sajnos akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel. Pedig az alábbiakra mindenkinek oda kellene figyelnie!

Kölcsönvett játékszer

Tegyük fel, hogy a kisgyermeked kivitte magával a kedvenc homokozószettjét a játszótérre, ám egy másik gyermek se szó, se beszéd elveszi tőle.

Ilyenkor elég nehéz elkerülni a kellemetlen konfliktust, pláne, ha a másik szülő nem hajlandó foglalkozni a problémával, és nem is érti, téged ez miért zavar annyira. “Csak kölcsönvette” – hangzik a válasz, mintha ezzel le lenne tudva.

Sokan ilyenkor megpróbálják kezükbe venni az irányítást, és rászólnak más gyermekére, ám sajnos ez még több vitát szíthat. A magától értetődő cselekedet ilyenkor az lenne, ha a szülők összefognának, és együtt, teljesen nyugodt hangnemben beszélnék meg a gyerekekkel a problémát.

Pszichológusok szerint ebben az esetben a legjobb, ha a gyermekre hagyjuk a probléma megoldását. Ha ugyanis mindig közbelép az édesanya, előbb-utóbb hozzászokik ehhez, és a későbbiekben is ezt várja el, noha meglepődnél, mennyire ügyesen tudják kezelni a legkisebbek is a bonyolult helyzeteket.

Amikor veszélyhelyzet áll fent

Egyértelmű, hogy ha az egyik gyermek testi egészsége veszélybe kerül, mindegy, kihez tartozik, te segíteni próbálsz. Azonban ennek is megvannak a maga fokozatai.

Lehet, hogy a másik anyuka kisfia igazi rosszcsont, aki imád felmászni a legmagasabb mászókára is, és az anyukája tisztában van azzal, hogy nem esik baja, míg te ijesztőnek látod a helyzetet.

Ilyenkor jobb, ha nem szólsz bele, mert a másik szülő kritikának veheti a jó szándékodat.

Azonban ha te vagy az egyetlen a közelben, mert a többi szülő épp egy távolabbi padon beszélget, és valóban veszélyesnek látod a szituációt, nyugodtan megkérdezheted a gyermeket, hogy kell-e neki segítség.

Mindig azt vedd figyelembe, hogy ha a te gyerekedről lenne szó, más szülőtől milyen hozzáállást tartanál elfogadhatónak.

Ha rosszalkodik, szólj rá!

Vannak gyerekek, akik időnként vitatkozni kezdenek a játszótéren, esetleg az egyik meglöki a másikat.

Ilyenkor magától értetődő lenne, hogy ha a te gyermeked rosszalkodik, rászólsz, ám vannak szülők, akik ezzel nem foglalkoznak. Sőt, sajnos vannak, akik semmi rosszat nem látnak abban, ha a gyermekük fellöki a másikat.

Pedig a játszótéri etikett egyik alapszabályának kellene lennie annak, hogy a szülők fegyelmezik a gyermeküket, ahogy azt egy vendégségben vagy otthon tennék. Mit tehetsz te ebben az esetben?

A pszichológusok szerint ilyenkor sokan azt gondolják, azzal kellene leülni beszélni, aki bántotta a másikat, de valójában mindkét gyermekkel foglalkozni kell. A sebek elmúlnak, de ha ezt valaki szándékosan okozza, az még a legkisebbekben is mélyebb nyomot hagy.

A legjobb megoldás, ha mélyen a szemébe nézel, és hagyod, hogy kisírja magát, míg tényleg meg nem vigasztalódik. Szakértők úgy vélik, ha egy gyermeknek a szülei lehetőséget adnak az érzések átélésre, azzal gyorsabban ki is gyógyulnak a lelki problémákból a későbbiekben is.

Más gyermekét sajnos nem tudod megfegyelmezni, de segíthetsz a sajátodnak feldolgozni az atrocitásokat.

Tartsuk be a szabályokat!

Ha sok gyerek van a játszótéren, biztos, hogy sorba kell állniuk a csúszdánál, a hintánál vagy a mászókánál. Ezzel nincs is semmi gond.

A baj ott kezdődik, amikor egyesek úgy érzik, rájuk nem vonatkoznak a szabályok, és nyugodtan megelőzhetnek másokat, akik türelmesen várják a sorukat. Ezeket a szituációkat minden szülőnek magától értetődően kezelnie kellene, ám vannak, akik legyintenek egyet, mert “ők még csak gyerekek.” Pedig valójában nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani egy gyermeknek azt, hogy mit jelent etikusnak lenni, és betartani a morális szabályokat.

Nincs azzal baj, ha például a gyermeked már régóta vár a hintára, de egy másik kislány vagy kisfiú nem engedi át neki, te pedig megkérdezed az anyukáját, mikor kerülhettek sorra. Általában a kedves hangnemre a legtöbb szülő is hasonlóan reagál.

Ha viszont valaki bevág a csúszdánál a gyermeked elé, ahelyett, hogy rászólnál, inkább a sajátoddal beszélj arról, hogy milyen rossz dolog megelőzni másokat, és ezért nem szabad a jövőben neki is így csinálnia.

Ne ítélkezz!

Minden szülő más módszereket részesít előnyben, ezért biztos, hogy az anyukák egészen eltérő véleménnyel vannak bizonyos dolgokról.

Azonban ez nem ad okot arra, hogy mások felett ítélkezzenek, vagy a szemüket forgassák.

A játszótér az a hely, ahová a szülők a gyermekeikkel azért jönnek le, hogy jól érezzék magukat, és nem amiatt, hogy kritikát kapjanak, vagy konfliktusba keveredjenek másokkal.

Nem baj, ha nem értesz egyet másokkal, de hacsak nem kérdezik külön a véleményed, inkább ne oszd meg a negatív kritikát.

Ez alól csak azok a helyzetek kivételek, amikor azt látod, hogy valaki elhanyagolja a gyermekét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást