Ez játszódik le a fejedben, mikor meccselsz valakivel Tinderen

Ez játszódik le a fejedben, mikor meccselsz valakivel Tinderen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez játszódik le a fejedben, mikor meccselsz valakivel Tinderen

Ha valakit jobbra húzol és jön az értesítés, hogy ő is jobbra húzott téged, az orcád elönti a pír és pillangókat érzel a hasadban. A randi applikációk korszaka ugyan nemrég köszöntött be, de az erre adott agyi reakciónk nem újkeletű, hiszen az ősidőktől kezdve mélyen belénk van kódolva. A szívünk mélyén mi magunk is tudjuk, hogy egy match-re adott felfokozott érzelmi reakciónk felettébb eltúlzott, és ez így is van.

A pszichológusok ezt azzal magyarázzák, hogy ezek az impulzusok a legalapvetőbb, mondhatni primitív énünkre hatnak, ezért is olyan addiktív. Ezek a folyamatok játszódnak le az agyadban, mikor van egy match-csed Tinderen

A dopamin-receptorok aktiválódnak

Az agy legfőbb területe kap impulzust, mikor jön egy kedvező értesítést és ez bizony a jutalmazó központ. A dopamin neurotranszmitterként funkcionál, hiszen nem más, mint a testben termelődő vegyület, mely a szervezet mindkét jelátviteli rendszerében – a hormon- és idegrendszerben is – szerepet játszik. Tehát az idegsejtek közötti ingerület átvivő vegyületként azért felelős, hogy egy „jóérzés-fröccsöt” adjon nekünk. Ezért van, hogy mikor látjuk, hogy mi is tetszünk a másiknak, boldogság tölt el minket. 

Az agy ősi területei játszanak ebben szerepet

Agyunknak két fő – mondhatni primitív – áramköre van, ami egy ilyen jellegű impulzusra dopaminlökettel reagál: Az egyik az étellel kapcsolatos, a másik a reprodukcióval, azaz a szexszel. 

Mikor a randiappokon szörfözünk, valójában a limbikus rendszert aktiváljuk, amit “érzelmi agynak” is nevezünk, mert alapvető szerepe van az érzelmeink és az ösztönélet szabályozásában.

Eredetileg ez az agyi rendszer azért fejlődött ki, hogy a környezetből érkező igen változatos ingerek hatására keletkező érzelmi impulzusaink integrálódjanak, és a – gyakran egymással ütköző – érzések, vágyak, indítékok és szempontok tudatos mérlegelésével hozzuk meg döntéseinket. Ez az ősidőkben a vadonban való túlélésünket segítette, most pedig a randiappok aktiválják. 

Kép: grinvalds/depositphotos.com

Dopamin-hurokba kerülsz

Azért olyan „értékes” egy-egy pozitív visszajelzés Tinderen, mert úgynevezett „megjósolhatatlan jutalom”, azaz nem tudjuk, hogy mikor kapjuk és mit kapunk. Ezért is húzgáljuk bőszen az arcokat, hogy minél nagyobb eséllyel kapjunk pozitív visszacsatolást, amit dopamin-huroknak nevez a tudomány, hiszen egyre többször és jobban akarjuk a jutalmat.

Ha egy hónapon keresztül semmilyen értesítést nem kapnánk a randioldalon, hamar elvesztenénk érdeklődésünket, de az állandó kis jelek, mint a szuperlájkokok és a meccsek folyamatos ingerekkel látják el agyunkat.

Ezért van, hogy akkor is visszatérünk, amikor már sokadjára csalódunk a Tinder által megismert randipartnerekben. 

Agyunk gyors értékelésbe kezd

Amint meccseltünk valakivel, agyunk egyből elkezdi „felbecsülni” és elbírálni. Ezért a dorzolaterális prefrontális kéreg, rövidítve DLPFC felelős, ami szerepet játszik a döntéshozásban és az érzelmek szabályozásában is. Amint az illető profiljára nézünk, egyből elkezdjük vizsgálni külsejét, illetve megpróbáljuk elképzelni, milyen lehet a személyisége. 

Furcsa, az is, hogy mi NEM történik ilyenkor

Annak ellenére, hogy az endogén opioid rendszer is agyunk jutalmazó-hálózatához tartozik, ezt a régiót nem igazán aktivizálják a randiappok pozitív értesítései. Minden like, komment vagy meccselés egy kis boldogsággal tölt el minket, de nem tartósan, így az opioid rendszer csak akkor jön működésbe, amikor valami nagyobb volumenű pozitív inger ér minket.

Például az, hogyha jól sikerül a randi és megtaláljuk az igaz szerelmet. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!