Játékos online fejlesztéssel motiválja a fiatal vállalkozó a gyerekeket a tanulásra – interjú a MiniMérnök alapítójával

Játékos online fejlesztéssel motiválja a fiatal vállalkozó a gyerekeket a tanulásra – interjú a MiniMérnök alapítójával

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Játékos online fejlesztéssel motiválja a fiatal vállalkozó a gyerekeket a tanulásra – interjú a MiniMérnök alapítójával

Pontosan ilyen egy fiatal magyar mérnök, Tóth Balázs által kifejlesztett program is, a MiniMérnök, ami játékos formában segít elsajátítani a gyerekeknek többfajta tudást, közben pedig a kézügyességüket is fejleszthetik.

Mikor és minek hatására tudatosult benned, hogy mérnök szeretnél lenni?

Már egészen fiatal koromban is kedveltem a barkácsolást, a kreatív dolgokat, jó kézügyességem volt és a tanulás is jól ment, különösen a matematika. Szakközépiskolában már biztos voltam benne, hogy jól döntöttem, amikor a gépészeti irányba indultam el és abban is, hogy gépészmérnökként szeretnék majd dolgozni. Igaz akkor még nem tudtam, hogy pontosan mivel jár ez a munkakör…

Mióta ebben a szakmában dolgozom lassan három éve, azóta még jobban örülök a döntésemnek, mert imádom ezt csinálni.

Honnan jött a MiniMérnök ötlete?

Már egyetem mellett oktattam általános iskolásokat játékosan programozni, diákmunka keretein belül. Jó érzés volt látni a mosolygó és érdeklődő gyerekeket, átadni egy darabkát nekik abból, amiért én is a mérnöki pályát választottam. Szóval innen fogalmazódott meg az ötlet, hogy a napjaink tényleg elképesztő technológiáit közelebb hozzam az érdeklődő fiatalokhoz.

Főállásban gépész tervezőként dolgozom és valóban a tervezés és a gyártástechnológiák állnak legközelebb a szívemhez. Régóta tervezek különböző dolgokat szabadidőmben és körülbelül öt éve foglalkozom a 3D nyomtatással is. Szóval indulásképpen mindenféleképpen ezekkel a témákkal szerettem volna kezdeni.

Már jóval a koronavírus előtt elkezdtem dolgozni a projekten, és az volt a cél, hogy kiscsoportos foglalkozások keretein belül, szórakoztató módon ismerkedhessenek meg a gyerekek a műszaki élet legérdekesebb részleteivel. Sajnos a koronavírus és a lezárások keresztülhúzták a számításaimat, és így az online térbe kellett alternatívát találnom. Időt és energiát nem sajnálva elkészítettem az 1. tervezés online kurzust, amely 10 modulból áll, minden részhez egy körülbelül 30 perces videós tananyag és gyakorló feladatok tartoznak, valamint egy 70 oldalas jól illusztrált munkafüzet is segíti a haladást.

A kurzus során megtanulhatnak tervezni 3D-ben, és közben az alapokkal is megismerkedhetnek, a kézügyességüket is fejlesztve.

Melyik korosztály számára, és miért éppen nekik fejlesztetted ki a programot?

Alapvetően az általános iskola 2-8. osztályos korosztályt tűztem ki célközönségnek, és ez alapján állítottam össze az anyagokat is. Szerintem – és ezt a legutóbbi workshopon résztvevő gyerekek is alátámasztják – nem lehet túl korán kezdeni. De az online tanfolyamot az önálló haladás miatt ~9 éves kor alatt csak szülői segítséggel ajánlanám. A személyes foglalkozásokon viszont már az elsős kisdiákok is nagyon jól érezték magukat.

Mennyire tartod fontosnak, hogy több játékos tanulási lehetősége legyen a gyerekeknek?

Szerintem a 21. században rengeteg lehetősége van az embereknek, hogy az internet segítségével új dolgokat tanulhassanak és őket érdeklő témákat ismerhessenek meg. A gyerekek számára viszont nem árt, ha ennek biztosítunk egy keretet. Lehet, hogy ha ugyanezeket a témákat az iskolában hallanák, akkor kevésbé lennének rájuk nyitottak.

A MiniMérnöknél játékosan, jól szórakozva ismerkednek meg a gyerekek számukra teljesen új területekkel.

Milyen kurzusokat kínál a MiniMérnök, és hol érhetőek el?

Jelenleg online kurzusaink közül még csak a Tervezés kurzus elérhető. De már készül a hobbielektronika és a DIY barkács kurzus is, ahol jópofa és szórakoztató eszközöket, találmányokat készíthetnek majd a gyerekek a nekik összeállított csomagokból. Természetesen szintén részletes videós segítséggel ötvözve. Az online kurzus felület a MiniMérnök weboldalán érhető el, ahol regisztráció és fizetés után örökös hozzáférést biztosítunk a megvásárolt kurzusokhoz.

Milyen eszközök szükségesek a teljesítésükhöz?

A tervezés kurzushoz csupán a modulokhoz csatolt munkafüzet szükséges nyomtatott formátumban. A hagyományos kézi rajzok készítéséhez kelleni fognak A4-es rajzlapok, vonalzó szett, körző, rotring vagy grafitceruzák (4B, 2B, HB, 2H). A számítógépes tervezéshez pedig laptop, számítógép és internetkapcsolat szükséges.

Mire használható az általad is népszerűsített 3D toll?

A 3D toll segítségével mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját és térbeli tárgyakat alkothat a sokszínű műanyag alapanyagokból. A biztonságos kialakítás miatt már a kor sem szab határt a kreatív alkotóknak. Kicsik és nagyok is egyaránt használhatják. A tollban lévő fűtőbetét megolvasztja a műanyag szálat, a benne lévő picike motor pedig gombnyomásra adagolja azt. Amint kihűl a megrajzolt elem, újra szilárd műanyag tulajdonságaival bír. Rengeteg szemet gyönyörködtető és kreatív dolgot lehet vele alkotni.

Mivel biztatnád a mai gyerekeket arra, hogy megéri szorgalmasan tanulni?

Nehéz bíztatni a gyerekeket olyan dologra, ami nem érdekli, vagy nem köti le őket. De ha a szorgalom és a tudás párosul, akkor egész biztosan sikereket érhetnek el az életben. Ezért megéri tanulni, hiszen mindennek stabil alapokra van szüksége. Emellett meg kell találni azt a dolgot, amit lelkesedéssel és odaadással tud csinálni az ember.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Az online tanfolyamokat illetően, ki kell még dolgozni a honlapon meghirdetett további területeket is és ezt is mihamarabb elérhetővé szeretném tenni az érdeklődők számára. A MiniMérnök nyári tábor és nyár végi workshopok sikerein felbuzdulva további személyes foglalkozásokat szeretnék szervezni. A 3D kreatív workshopokat felnőttek számára is elérhetővé szeretném tenni, hiszen ez tényleg mindenki számára szórakoztató foglalkozás, ahol akár a hétköznapi fáradalmakat is le lehet vezetni és közben alkotni. Nyilván teljesen más köntösben tálalva, mint ahogy azt eddig a gyerekek esetében történt. Ezenkívül további kitelepüléseken is gyakrabban fog megjelenni a MiniMérnök, például a kutatók éjszakáján is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást