Játékosan a gyermeknevelés is könnyebb – interjú a LapKaland megálmodójával

Játékosan a gyermeknevelés is könnyebb – interjú a LapKaland megálmodójával

Címlap / Életmód / Család / Játékosan a gyermeknevelés is könnyebb – interjú a LapKaland megálmodójával

Amikor pedig először találkoztam a LapKaland megálmodójának, Mittli Évának a munkásságával, pont ez volt benne olyan szimpatikus: nemcsak pszichológus, de anyuka is, és így alkot olyan csodálatos kártyajátékokat, amelyek a szülő-gyermek kapcsolatokat segítik erősíteni.

Mi az eredeti foglalkozásod? 

Gyermek és serdülő klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus a végzettségem pontos megnevezése. Pszichológusként dolgoztam a gyermekeim születése előtt a helyi pedagógiai szakszolgálatnál és most, a LapKaland mellett is fogadok klienseket magánrendelés keretében. 

Fotó: instagram.com/lapkalandok 

Honnan jött az ötlet, hogy megalkosd a LapKalandot?

Szeretek játszani a gyermekeimmel, fontosnak tartom, hogy e tevékenység mentén kapcsolódjunk egymáshoz. A LapKaland első kártyacsomagját az az élmény szülte, hogy a lányom hónapokig csak és kizárólag kiskonyházni szeretett volna. Szerettem volna vele játszani, ilyen formában minőségi időt tölteni vele, pláne, hogy akkortájt született az öccse, de nagyon nehéz volt elterelni ettől a tevékenységtől. 

Így minden lehetőséget megragadtam, hogy az együtt töltött játékidőt, illetve a kiskonyhai játékot változatosabbá tegyük. Sok játékot vásároltam, sőt egy természetes játékokkal foglalkozó Facebook csoport adminisztrátorának is jelentkeztem. Utóbbi szerepkörből adódóan szembesültem vele, hogy mennyien adnak el éppen csak kipróbált, újszerű játékot, ami hiába rejt rengeteg lehetőséget, csak porosodott a gyermekszoba polcán. 

Fotó: instagram.com/lapkalandok

Hogy látod, vannak olyan dolgok, amelyek alapvetően megváltoztak a szülő-gyermek kapcsolatokban az utóbbi években?

Amire nekem nagyobb rálátásom van az, hogy a szülők igyekeznek jobbak lenni, tudatosabban állni a gyermekneveléshez, a saját önismeretükhöz. Eközben egyre zsúfoltabb életet élnek a családok, és a valós együttlétre kevés idő marad. Ennek nem kedvez a sok képernyő előtt töltött idő, sem a felnőttek, sem a gyerekek részéről. Ráadásul hiányoznak azok az összetartó közösségek, amelyekre a családok támaszként tekinthetnek. 

Fotó: instagram.com/lapkalandok

Mit jelent számodra jó szülőnek lenni?

Az elég jó szülő úgy reagál a gyermeke igényeire, hogy közben a saját maga vágyaival is tisztában van, melyeket szintén tiszteletben tart. Figyel, reagál, tanul, annak érdekében, hogy a hozott negatív családi mintáit megdolgozva, enyhébb formában adja át. 

Fotó: instagram.com/lapkalandok

Hogyan fejleszthetőek a szülő-gyermek kapcsolatok a játékaiddal?

A kártyacsomagok egy része arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy érdemes szülőként megtalálnunk azt a játéktípust, helyszínt (otthon, a szabadban, az utazások során), ahol szívesen kapcsolódunk a gyermekeinkhez játék mentén. Hiszem azt, hogy ha energiát fordítunk arra, hogy megfigyeljük magunkat és a gyermekeinket, akkor rálelünk arra a kapcsolódási módra (társasjátékozás, szerepjátékozás, közös főzés, kirándulás a természetben, kreatívkodás, meseolvasás…), ami mindannyiunkat tölt. 

Miért fontos szerinted még a mai digitalizált világunkban is főként kézzelfogható játékot adni a gyerekeknek?

A képernyő nem a valóság, és a kisebb gyerekek ezt nem értik még. Célom a kártyacsomagjaimmal minél több alternatívát felmutatni, hogy a nyíltvégű és kézzelfogható játékok minél tovább és minél többféle módon használatban legyenek. A gyerekek egyik nyelve a játék. Ez örömmel tölti el őket, a mindennapi élményeik feldolgozását segíti, mind érzelmi, mind kognitív, mind szociális szinten ez a leginkább fejlesztő elfoglaltság számukra.   

Fotó: instagram.com/lapkalandok

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Sajnos kevés visszajelzést kapok, pedig nagyon örülnék legalább az írásbeli, nem feltétlenül kép formájában érkező véleményeknek. Segítenének mind a termékfejlesztésben, mind a közösségi média felületein való kommunikációban. Ennek hátterében azt érzem, hogy a játék elég intim tevékenység és a kártyák használata azon is múlik, hogy milyen önismerettel, mennyi energiaráfordítással használjuk őket. 

A gyermekek mentális állapota, a velük való kapcsolatunk akkor fog javulni, ha sok energiát és időt fektetünk a kapcsolat és önmagunk fejlesztésébe. Erre nincs mindenkinek kapacitása. Annak viszont örülök, hogy a LapKaland kártyákat választó tudatosabb szülők nem feltétlenül kapják elő a telefonjukat, hogy megörökítsék a kártyák használatát, ezzel belerondítva a gyermekeikhez való kapcsolódás folyamatába.   

Fotó: instagram.com/lapkalandok

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál minden szülőnek, mi lenne az?

Játsszatok sokat úgy, hogy élvezzétek is! A játék segíti a kapcsolódást, a kommunikációt, kikapcsol, örömet okoz. Ráadásul játékosan a nevelés is könnyebb! 

Fotó: instagram.com/lapkalandok

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Szeretnék Szombathelyen kialakítani egy olyan biztonságos teret, ahol a szülők és gyermekeik tudnak egymással játszani, kipróbálni általuk nem ismert, nehezebben elérhető, elsősorban természetes anyagú játékokat. Pszichológusként workshopok keretében adnék át tudást a fentiekkel kapcsolatban, bízva abban, hogy ezek mentén egy valóságos közösség fog majd kialakulni, amely megtartó erőt is jelent a tagjai számára.

Nyitófotó: instagram.com/lapkalandok

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást