Játékosan a tanulás is könnyebb – interjú a Pöttöm Palota megálmodójával

Játékosan a tanulás is könnyebb – interjú a Pöttöm Palota megálmodójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Játékosan a tanulás is könnyebb – interjú a Pöttöm Palota megálmodójával

Pontosan ezért, és mert rendszeresen látom, hogy már a néhány éves gyerekek körében is mennyire elterjedt a tévézés és az okostelefonok, tabletek használata, tetszett meg annyira mindaz, amit a Pöttöm Palota képvisel. Megálmodója, Perity-Mészáros Dorottya csupa olyan játékot készít, amellyel aztán a szülők, pedagógusok minőségi időt tölthetnek együtt a gyerekekkel, méghozzá úgy, hogy még a készségfejlesztésre is nagy hangsúly kerül.

Mi az eredeti foglalkozásod?

A végzettségemet tekintve óvoda- és fejlesztőpedagógus, valamint GMP terapeuta vagyok. Kisfiam születése előtt Szegeden, egy gyakorló óvodában dolgoztam óvó néniként, ahol nem csak nevelési, gondozási feladatokat láttam el, de óvodapedagógus hallgatók mentorálásával is foglalkoztam. Emellett csoportos mozgásfejlesztő, valamint egyéni fejlesztő foglalkozásokat tartottam óvodás és iskolás gyerekeknek. 

Fotó: Pöttöm Palota

Hogyan született meg a Pöttöm Palota?

A mindennapjaimhoz tartozott, hogy új ötletek, játékok után kutattam, amelyekkel színesíthettem a gyermekekkel való tevékenységeket. 2020 márciusában, a pandémia idején, amikor néhány hétre bezártak az óvodák, otthonról, online kellett megvalósítani az óvodai munkánkat. Először az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy az óvodás gyermekekkel való tevékenységeket képtelenség átvinni az online térbe. 

Úgy éreztem, a saját elveimet döntöm meg azzal, ha azt kérem a szülőktől, hogy ültessék le gyermeküket a számítógép elé – akár néhány órára –, és próbáljuk meg ott megtartani a foglalkozásokat. Természetesen ezzel a helyzettel is meg kellett birkóznunk, ezért igyekeztem megoldást keresni arra, hogy folyamatosan tartsuk a kapcsolatot a gyermekekkel. Ebben az időszakban ismerkedtem meg különböző grafikai programokkal, majd azok segítségével készítettem olyan játékokat, amelyeket a szülő le tud tölteni, ki tud nyomtatni, és ha elkészül, gyermeke az adott témával kapcsolatban tud játszani. 

Eközben követtem a közösségi média felületeit, és láttam, hogy milyen sok szülő kér segítséget azzal kapcsolatban, hogy miként őrizze meg iskolakezdő gyermeke ismereteit, amelyeket az óvodapedagógusok jóvoltából kapott. Ennek nyomán ötlött fel bennem, hogy sok szülőt, munkatársat, hallgatót és leginkább gyermeket segíthetnék azzal, ha létrehoznék egy felületet a Facebookon és az Instagramon, ahol mindenki számára elérhetőek lennének a játékaim. Így született meg a Pöttöm Palota

Fotó: Pöttöm Palota

Mi a küldetésed? 

A munkám során megtapasztaltam, hogy milyen nehéz a rengeteg dokumentáció mellett felkészülni a mindennapokra, új ötletekkel, játékokkal színesíteni a gyermekekkel való tevékenységeket. Szeretném megkönnyíteni minden olyan pedagógusnak, kisgyermeknevelőnek a munkáját, – aki bölcsődés, óvodás vagy kisiskolás gyermekkel foglalkozik – az ingyen letölthető játékaimmal, hogy ezzel is gazdagítani tudják a tevékenységeiket. Emellett célom, hogy minél több szülőhöz elérjenek a játékok, és minőségi időt töltsenek a gyermekeikkel. Kezdve azzal, hogy a játékokat közösen készítik el, majd pedig együtt játszanak vele. 

Fotó: Pöttöm Palota

Mely készségek fejleszthetőek a leginkább a játékaiddal?

A játékok elkészítésekor ügyelek arra, hogy egyszerre több részképességet fejlesszenek. Csak, hogy néhányat említsek, a játékok többsége fejleszti a finommotorikát, vizuális emlékezetet, relációszókincset, logikus gondolkodást és még sok más készséget, képességet. Illetve külön figyelek arra is, hogy a 3 és a 7 éves gyermek is tudjon vele játszani. A játékok leírásában korosztály szerint adok erre ötleteket, emellett a fejlesztési területeket is feltüntetem. 

Fotó: Pöttöm Palota

Honnan merítesz ihletet egy-egy új játékhoz?

Sokat inspirálódom Pinterestről és Instagramról, külföldi tartalomgyártók ötleteiből. Azonban próbálom ezeket a játékokat továbbgondolni, új köntösbe öltöztetni, hogy sajátomnak érezzem és „Pöttöm Palotás” legyen.

Hogyan zajlanak az alkotási folyamataid?

A játékok készítése során a grafika kiválasztására nagy hangsúlyt fektetek. Az elejétől fogva a Pöttöm Palotára, mint brandre gondoltam. Szeretném, hogy a sok fejlesztőjáték közül felismerhető legyen, ezért próbálok arra figyelni, hogy egységet képviseljen. Ha elkészül egy játék, kinyomtatom, kivágom, lelaminálom, – többek között azért is, mert a munkám során én is használtam – és miután lefotózom, törekszem arra, hogy igényes bejegyzéseket gyártsak, hogy aki megnézi, kedvet kapjon az elkészítéséhez.

Mit tekintesz a legfontosabb értéknek, amit a Pöttöm Palota közvetít?

A legfontosabb érték talán a minőségi idő, amit a gyerekekkel töltenek a szülők, pedagógusok a játékok használata során. Mindig a maximumra törekszem a játékok készítésekor, és szívből örülök, ha minél több embernek tudok segíteni a fillérekből elkészíthető, igényes, minőségi játékokkal.

Fotó: Pöttöm Palota

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Majdnem minden héten kapok 1-1 kedves fotót, ahogy az ovisok, vagy otthon a gyerekek játszanak a játékaimmal. Külön öröm, amikor egy leendő óvó néni ír, hogy mennyit segítettem a gyakorlata során, vagy ha már egy tapasztalt pedagógus küld üzenetet, hogy mennyire megkönnyítem a mindennapjait. Instagramon csináltam is egy “Ti írtátok” highlight-ot, amiben sorba gyűjtöm ezeket a kedves üzeneteket. 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Amióta megszületett a kisfiam, és megosztok az oldal követőivel néhány olyan eszközt, ami számunkra bevált, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Mindenképpen szeretnék ezért a legkisebbekre is fókuszálni, így a jövőben nekik is szeretnék gyártani játékokat, mutatni néhány játékötletet. Emellett még van néhány ötletem, tervem, amit szeretnék megvalósítani, és amivel színesíteni tudom a tartalmaimat, de az legyen egyelőre meglepetés.

Nyitókép: Pöttöm Palota

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást