Tipikus angol fogásnak tartják a héjában sült burgonyát. Hazánkban is hagyománya van ennek a roppant egyszerű, de annál finomabb éteknek. Olvasmány élményeinkből is tudhatjuk, hogy iskolába menet a lurkók zsebét egy-egy ily módon megsütött krumplival tömték meg, hogy melegíthesse a csemeték kezét.
Ez az étel úgy jó igazán, ha jó ropogós a burgonya héja, finoman sós az íze, a belseje pedig szétomlik a szánkban.
Alaposan sikáld meg a krumplikat. Ha olajjal vékonyan bekened őket, a só jól rátapad majd, fantasztikus ízt kölcsönözve neki, ha megsült.
Hozzávalók 3 személyre:
- 3 közepes burgonya
- só
- olaj
- tejföl
- metélőhagyma
- alufólia
Elkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk. Ecset segítségével olajjal megkenjük a krumplikat, majd megsózzuk őket.
Alufóliába csomagoljuk, és először 220 fokon sütjük 10 percig, majd 190 fokra visszavesszük a hőfokot, és a krumpli méretétől függően még további 40-50 percig sütjük.
Hústűvel szúrjuk át, hogy megpuhult-e rendesen.
Ha megsült a krumpli, vágjunk a tetején jó mélyen X alakot. Nyissuk szét a megsült krumplit! Ide helyezhetjük a tölteléket.
Most egy jó kis metélőhagymás-tejfölös mártást készítettem, ezzel töltöttem meg a héjában sült burgonyát. Az apróra vágott metélőhagymát összekevertem a tejföllel, ez lett a mártás.
Szuper finom, és nagyon könnyű elkészíteni a Jack Potato-t.
És nem utolsó sorban olcsó is.