A magyar lány isteni süteményekkel mutatja meg, milyen az édes karácsonyi semmittevés

A magyar lány isteni süteményekkel mutatja meg, milyen az édes karácsonyi semmittevés

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar lány isteni süteményekkel mutatja meg, milyen az édes karácsonyi semmittevés

Karácsony közeledtével a boltok polcain, a cukrászdákban és sokunk konyhájában is megjelennek az ünnepi sütemények, amelyek gyakran nemcsak igazán finomak, de látványosak is. De ha mi magunk készítjük el otthon a süteményeket, vagy kutatjuk az üzletekben a tökéletes bejglit és társait, az bizony stresszes is lehet. Éppen ezért érdemes kifejezetten olyan finomságokat készítenünk, amelyek egyszerre mutatósak és könnyen kivitelezhetőek.

Gréti, a @DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés megálmodója mestere ennek, most pedig nekünk is elárulja, hogyan készíthetünk egyszerűen nagyszerű karácsonyi süteményeket.

Honnan ered a sütés iránti szereteted?

Körülbelül 6 éves koromban kezdődött a sütéssel kapcsolatos szenvedélyem. A nagymamámtól tanultam sütni, akivel először mézeskalácsokat készítettünk karácsonyra. Eleinte a szaggatással és a díszítéssel kísérleteztem, később már én gyúrtam a tésztát is. Ezt követően rendszeresen sürögtem-forogtam a konyhában a dédmamám és nagymamám szoknyája mellett, annak köszönhetően, hogy a suli után és a szünetekben is az idő nagy részét velük töltöttem.

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Az egész családom nagyon édesszájú, a mamám és a dédim pedig mindig is szerettek sütni, így igazából mindenki jól járt. Senki nem lepődött meg, ha az ünnepek alkalmával is legalább 7-8 féle sütemény volt az asztalon – így számomra mai napig ez a mérvadó és a normális, hiszen mindig ezt láttam tőlük. 

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Minek hatására hoztad létre az Instagramon az Édes Semmittevést?

14 éves voltam, amikor mélyebben elkezdtem foglalkozni a sütéssel, suli után egyre több blogot, receptkönyvet kezdtem olvasni, rengeteg receptvideót és sütős műsort néztem a TV-ben. Stahl Judit, Jamie Oliver és Nigella műsorai hatalmas hatással voltak rám. 2012-ben alkottam meg életem első marcipán formatortáját, ami egy Villám Mcqueen volt a Verdák című filmből, az unokaöcsém születésnapjára. Borzasztóan nyomin nézett ki, de mégis baromi lelkes voltam, a család pedig teljes vállszélességgel támogatott.

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Ez volt az az év, amikor teljesen megfertőzött a cukrászat és eldöntöttem, hogy nekem valamilyen formában mindenképp ezzel kell foglalkoznom. Folyamatosan jöttek az új ötletek, receptek, kísérletezések, amelyeket a családom és a barátaim nagy lelkesedéssel tesztelgettek. Végül 2014 végén döntöttem úgy, hogy létrehozok a legkedvesebb hobbimnak és a kreálmányaimnak egy Instagram-fiókot, elsősorban magamnak, családomnak, ismerőseimnek. Gondolni sem mertem volna, hogy 9 évvel később már 76.000-en leszünk. 😊

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Hogy látod, milyen típusú sütemények, receptek a legkedveltebbek manapság?

A legtöbb receptoldalon és az én oldalamon is leginkább a gyors, egyszerű, de látványos receptek hasítanak a legjobban, amihez nem kell különleges alapanyag, bárki beszerezheti a szükséges hozzávalókat a sarki boltban. A TikTok, az Instagram és a Pinterest terjedésével pedig úgy gondolom, hogy egyre nagyobb szerepet kap a vizualitás, így az emberek többsége arra törekedik, hogy minél mutatósabb, látványosabb desszertekkel kedveskedjen a szeretteinek. 

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Melyek szerinted azok a hagyományos karácsonyi, szilveszteri finomságok, amelyek napjainkban is hódítanak?

A dédim azonnal puha mézeskalácsa nálam minden évben tarol, de népszerűek a kis mutatós aprósütik, kekszek, linzerek, kalácsok, tiramisu variációk. Emellett pedig szerintem mindenki keresi a jól bevált, klasszikus recepteket. Gondolok itt a nem szétrepedő bejglire, a gyönyörű csokis fatörzstortára, a tökéletes zserbóra, na meg persze a pihe-puha mézes krémesre.

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Te még milyen süteményeket készítesz a szívesen az ünnepi időszakban?

Imádom a mákos sütiket, így a mákos guba torta és a flódni nálam a kedvenc, de természetesen sosem maradhat a család mézeskalács és valamilyen ünnepi torta nélkül sem. 

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Mit ajánlanál azoknak, akik könnyen elkészíthető karácsonyi süteményekre vágynak?

Nálam számos villámgyors receptet találnak, 5 perces leveles tésztás Nutellás karácsonyfát, 10 perces zserbógolyót, linzervariációkat, izgalmas mézeskalácsos tiramisut és még számos szupergyors ünnepi recepteket. 

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Hogyan tehetjük szerinted egyszerűvé és mutatóssá is a karácsonyi sütemények és egyéb ételek tálalását?

Számos olyan recept létezik, ahol egy tésztából mondjuk 3-4 féle desszert is alkotható. Az oldalamon szintén találnak a követők olyan aprósüti ötleteket, ahol egy linzertésztából 5 féle sütemény is varázsolható percek alatt, így ezeket mindenképp ajánlom, ha időt szeretne spórolni az ember. De érdemes nyitott szemmel járni és inspirálódni, én személy szerint külföldi blogokról, Pinterestről és TikTokról gyűjtök ötleteket, amelyeket átalakítok a saját igényeim és ízlesem szerint. 

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Milyen finomságokkal készülsz a következő évre?

Nagyon sokféle újdonsággal készülök, én a telefonomban, jegyzetek formájában gyűjtöm évszakokra/ünnepekre lebontva az ötleteimet, amiket meg szeretnék valósítani, így már gyakorlatilag következő év ősszel is tudom, hogy miket fogok sütni. Ami egészen biztos, hogy nem maradnak a követők mutatós, gyors, szezonális és izgalmas receptek nélkül.

Fotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

Nyitófotó: DOLCEFARNIENTE – Édes Semmittevés

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!