Így készíts isteni cukormentes szilvalekvárt

Így készíts isteni cukormentes szilvalekvárt

Címlap / Életmód / Receptek / Így készíts isteni cukormentes szilvalekvárt

Bár a különböző lekvárok elkészítése nem éppen a türelmetlenek kedvenc időtöltése, és valljuk be, a hőség sem áll az oldalunkon, már ami a pozitívumokat illeti, de mégis, a nyári rituálék egyik közkedvelt momentuma a lekvárfőzés. Az ínycsiklandó gyümölcslekvárokkal számos dolog ízesíthető, sütemények és édességek tucatjai állnak rendelkezésünkre, melyek hívogatóan várják, hogy megtöltsük őket lekvárral. Úgyhogy, élő a befőttesüvegekkel és lekvárfőzésre fel!

Az egyes lekvárfajták között külön csoportot képez a mennyei szilvalekvár, mely a gyümölcs aprított húsából készül, a végeredmény pedig ízletes kékes-barnás színű kenhető csoda. Míg más lekvárok többféle gyümölcsmixből is készülhetnek, úgy a szilvalekvár alapanyaga csakis a szilva, melyen kívül más gyümölcs nem is adható igazán a lekvárhoz. Akkor lesz igazi szilvalekvár a szilvalekvár, ha csak és kizárólag a lila gyümölcs alkotja. 

A szilvalekvár csodás hatásai egészségünkre

A nem csupán önmagában, hanem lekvárként is nagyon finom szilva számos jótékony hatással van szervezetünk egészére nézve. Gazdag A-, C- és E-vitaminban, illetve antioxidánsokban, melynek segítségével felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben, így a rákmegelőzés egyik fontos alappillére. 

A szilva fogyasztását – így a lekvárt is – sokszor ajánlják vérszegényeknek, ugyanis nagyon gazdag vasban, de mellette sok magnéziumot, káliumot és kalciumot is tartalmaz. Mivel a szilva bővelkedik rostokban, ezért emésztésünket jótékonyan befolyásolja és beleink általános állapotára is pozitív hatást gyakorol.

Több népi mendemonda kering hashajtó hatásától, mely még ma is nagyon népszerű tézis, hiszen sokan vetik be székrekedés és egyéb bélbántalmak, illetve puffadás esetén.

A szilva, a benne lévő anyagoknak köszönhetően jó hatással van az agyműködésre és serkenti az idegrendszert is. Rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását is, hiszen normalizálja a szívritmust, jótékony a vércukorszint szempontjából is, és nem elhanyagolható az sem, hogy rendkívüli immunerősítőként is ismeretes.

PeteerS/istockphoto.com

Íme a mennyei tartósítószer- és cukormentes szilvalekvár receptje

Az előkészületek során mindig szerezzünk be megfelelő mennyiségű befőttesüveget, ne az elrakáskor realizáljuk, hogy kevés a szilvalekvárnak a helyünk. A szilvaszemeket mindig úgy válasszuk ki a folyamathoz, hogy egészségesek, szép nagyok és érettek legyenek és ne találjunk rajtuk sérülést. Akár cukormentes, akár cukorral ízesített verziót készítünk, mindig nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy leégjen a lekvár. A szilvalekvár különösen hamar oda tud kozmálni. Folyamatosan figyeljük a főzés alatt és sűrűn kavargassuk meg. Az átlagos főzési idő körülbelül 5-6 óra, de ez mennyiségtől is függ.

Magozzunk ki kb. 800-1000 gramm szilvát, és vágjuk kisebb darabokra, esetleg negyedeljük őket. Egy magasított, vastag falú edényben tegyük fel és kb. 4-5 órán át főzzük. Ügyeljünk rá, hogy alacsony vagy közepes lángon készítsük, és folyamatosan kevergessük! Hintsük meg ízlés szerint fahéjjal. 

A cukormentes szilvalekvárhoz nem szükséges külön édesítőt adjunk, hiszen a szilvának eleve magas a cukortartalma, így finom édes lesz a végeredmény is. Amennyiben rásegítenénk mégiscsak az édesítésre, de nem szeretnénk cukrot hozzáadni, tehetünk bele nyírfacukrot is. Onnan tudjuk, hogy ideális állapotú már a lekvár, hogy a lábasban, ha húzunk a fakanállal egy csíkot az edény alján, nem folyik össze a massza. 

Ha készen van, jól záródó befőttesüvegbe öntjük, majd rátesszük a tetőt és azzal együtt megfordítjuk, ezzel meggyőződünk róla, hogy nem levegős. Ezután visszafordítjuk és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint bármihez fogyaszthatjuk, hiszen a szilvalekvár olyan sokoldalú csemege, melyet rengeteg süteményhez és édességhez kiválóan illik.

Nyitókép: Secha6271/istockphoto.com

VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!