Így ismerd fel a hamis pénzt! 4 árulkodó jel, amire érdemes odafigyelni

Így ismerd fel a hamis pénzt! 4 árulkodó jel, amire érdemes odafigyelni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így ismerd fel a hamis pénzt! 4 árulkodó jel, amire érdemes odafigyelni

Amióta léteznek mesterséges fizetőeszközök, azóta olyanok is vannak, akik megpróbálják hamisítani őket. Sajnos, ha egyszer már hozzád került a rossz pénz, sokat nem lehet tenni, hiszen ha tudatában vagy annak, hogy hamis, és mégis megpróbálsz fizetni vele, szembe mész a törvénnyel. De hogyan szúrható ki, ha nem igazi pénz kerül a kezedbe? Adunk néhány tippet!

Tapintás

A világ legtöbb pénzét speciális papírra nyomják, ám ehhez a hamisítók többnyire nem férnek hozzá, és magas minőségű nyomtatópapírt használnak helyette.

A pénz tapintása természetesen nagyban függ attól, hogy egy nyomdából frissen kikerült, vagy már viseltesebb bankóról beszélünk, de ettől függetlenül is, ha a kezedbe kerülő pénz tapintása szokatlan, nem olyan, mint amit eddig ismertél, simább, esetleg érdesebb, akkor érdemes egy extra pillantást vetni a valutára, és gyorsan végigfuttatni a tekinteted a többi ellenőrzőponton.

Vízjel

A bankjegy jobb oldalán található történelmi személy portréja, ha a pénzt a fény felé tartod, tükröződve a bal oldalon is megjelenik – legalábbis az igazi pénz esetében. Ha a tükröződő mintát nem látod az egyik vagy másik oldalon, esetleg egyiken sem, akkor nagy valószínűséggel hamis pénz akadt a kezedbe.

Ha a minta megjelenik, akkor is érdemes egy pillantást vetni rá, és részletesebben megfigyelni, hogy valóban tükrözve van-e, és hogy minden részlet egyezik-e a másik oldalon lévővel.

Így ismerd fel a hamis pénzt – 4 árulkodó jel, amire érdemes odafigyelni

Illeszkedő jel

Hajtsd félbe a pénzt. A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva H betűvé egészítik ki egymást, ami mindkét oldalról látható. Ha ezt nem látod, vagy az illeszkedés nem pontos, akkor szintén gyanakodhatsz arra, hogy hamis bankót próbál átadni neked valaki.

Fémcsík

A papírpénz előoldalán végigfutó fémcsíkon az MNB feliratnak kell szerepelnie, de ha ez megvan, még nem lehetsz feltétlenül nyugodt. Érdemes a pénzt a hátlappal fölfelé az asztalra fektetni, és megnézni, hogy így látszik-e a fémcsík, akár csak átütő, sötétebb vonal formájában is. Ha igen, akkor ismét csak a gyanúd erősödhet tovább, a Nemzeti Bank által kibocsájtott pénzeken ugyanis, a speciális összetételű papír anyagának köszönhetően nem szabad átütnie a fémcsíknak.

Így ismerd fel a hamis pénzt – 4 árulkodó jel, amire érdemes odafigyelni

Mit tegyél, ha arra gyanakszol, hogy hamis pénzt találtál?

A fenti módszerek segíthetnek a hamis bankjegyek kiszűrésében, de biztosat csak a speciális UV-A/C lámpákkal történő vizsgálat után lehet mondani. Ha felmerül benned a gyanú, az MNB közleménye szerint a bankókat valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni vizsgálatra.

A hamis vagy gyanús bankjegyet az MNB lefoglalja és szakértői vizsgálatnak veti alá, és amennyiben a pénz valódinak bizonyul, visszakapod a bankjegyet, vagy az annak megfelelő értéket, a hamis pénzt azonban természetesen nem szolgáltatják vissza. Az MNB-nél egyébként nem csak a gyanús hazai, hanem a gyanús külföldi pénzek vizsgálatát is kérheted, így természetesen például az euróét is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást